10 мільярдів кіловат-годин електроенергії з початку року – результат безпечної та стабільної роботи Хмельницької АЕС

20 вересня 2013 року на 00 год.00 хв. ВП «Хмельницька АЕС»  у складі двох енергоблоків виробила 10 млрд. кіловат-годин електроенергії з початку року.

Два енергоблоки-міль­йонники ВВЕР-1000 на Хмельницькій АЕС щорічно генерують більше 13,5 млрд. кіловат-годин електроенергії, що становить 7% від загального виробництва електроенергії в Україні. Кожна дванадцята україн­ська лампочка світиться завдя­ки роботі ХАЕС. ВП «Хме­льницька АЕС» виробляє електроенергію, якої вистачи­ло  б  для функціонування шести областей України, таких як Хмельниць­ка­. З початку експлуатації Хмельницької АЕС в енер­го­­систему України передано більше 233 міль­ярдів кіловат-годин електро­енергії.

У минулому році Хмельни­цька АЕС виробила 13,672 млрд. кВт·годин електроенергії - 102,1% від плану. При цьому блок № 1 мав найвищий кое­фі­цієнт встановленої потужності в галузі - 84,6.

У 2012 році  ХАЕС визнана кращою у галузі щодо послідовного впровадження заходів з підвищення культури безпеки, безпечної експлу­атації ядерних установок. Про це свідчить Ди­плом, виданий колективу «ВП Хмельницька атомна електростанція» за ваго­мий­  внесок у розвиток атомної енергетики України, високі показники у праці, прихильність принципам культурної безпеки – запоруки безпечної експлуатації ядерних установок».

Станція протягом усієї своєї історії працювала і працює безпечно та стабі­льно і не чинить негативного впливу на навколишнє середов­ище.

Система    АСКРО забезпечує достовірний незалежний контроль у  режимі реаль­но­го часу за станом­ нав­ко­лиш­нього се­редо­ви­ща - її 15 стаціонарних постів, розташованих у зоні спостереження, подають об’є­к­тивну, точну інформацію.

Радіаційний фон в зоні спостереження знаходиться в межах 7-13 мікрорентген на годину - це рівень, який був на цій території до початку зведення станції. Тому можна з упевненістю сказати: атомники, ствер­джуючи високі технологічні стандарти, дбають про природне середовище. Рибні запаси ставка-охолоджувача зростають. Ця рукотворна водойма взимку стає притулком для тисяч птахів, під час осінніх і весняних перельотів поблизу ХАЕС вони гніздяться і знаходять притулок.

В районі станції проживає кілька десятків сімей бобрів. В зоні спостереження ХАЕС ростуть рослини, внесені в українську та європейську Червоні книги - ендеміки, раритетні види. На території зони спостереження знаходиться кілька заповідних зон, які об’є­д­на­ні в національний природний парк «Мале Поліс­ся». Це свідчення того, що ХАЕС функціонує в гармонії з навколишнім середовищем.

Інформаційний центр            ВП ХАЕС