Напередодні Дня святого    Валентина, який припадає на 14 лютого, ми провели бліц-опитування серед­ працівників ХАЕС, котрі  носять це ім’я. 

Всього на станції 29 Валентинів, серед яких двоє очолюють цехи – теплової автоматики й вимі­рювань та радіаційної безпеки, троє обрали супутницею життя Валентину, двоє на підпри­ємстві мають серед своїх тезок по імені ще й  однофамільців, є наро­джені в лютому, в тому числі й безпосередньо у День закоханих. Найбільше Валентинів у ЕРПі – 9, по четверо у ЦТАВ і ТрЦ, троє в електроцеху, двоє у ЦРБ, є власники цього імені в реакторному й турбінному цехах, комунальному господарстві, службах фізичного захисту та інформаційних технологій, ЗВВО та ГТЦ. У кожного своє ставлення до цього дня й свого імені, своя думка про нові традиції, які ширяться в суспіль­стві, передусім у молодіжному середовищі. Ціну­ємо кожну з них і вдячні за спілкування.

Своїх співрозмовників ми просили відповісти на наступні запитання:­

1. Чи цікавилися ви походженням свого імені?

2. Чи впливає, на вашу думку, ім’я на долю і характер людини?

3. Чи відзначаєте День святого Валентина і як ставитеся до нових традицій на зразок обміну «валентинками»?

4. Ваші побажання читачам «Перспективи» напередодні 14 лютого.

У телефонному режимі нам вдалося поспілкуватися з майже половиною станційних Валентинів. І ось що почули у відповідь.

В.М.Самцов, начальник ЦТАВ

- Запам’яталося, що Валентина наділено такими характеристиками як здоровий і мужній. Мене таким іменем нарекла бабуся, на характер людини, думаю, більше впливає виховання й те середовище, в якому вона зростає. Вперше про це свято, яке в СРСР таким не було, дізнався під час відрядження до Чехії. Там почув, що 14 лютого – День закоханих, навіть пам’ятник закоханим чехи звели. Особистим святом День Валентина не вважаю, а от як день усіх закоханих сприймаю цілком нормально. Такі хороші емоції потрібні і корисні всім. Кохайте й будьте коханими незалежно від вашого імені, віку, статі. Приємних вам подарунків і чистих почуттів.

- Походженням імені не цікавився, а назвали так на честь мого дядька. Не схильний думати, що ім’я визначає долю чи характер людини, думаю, більше важить під яким знаком Зодіаку вона народжена. До традиції відзначати  свято ставлюся нейтрально, оскільки вважаю його католицьким, а я православний. Так уже повелося, що наші люди іноді вдаються до такого собі мав­пування, легко переймають чужі традиції. Але якщо вже вони прижилися, то нехай будуть. Попереду весна, отож всім бажаю щастя, удачі, любові, миру.

В.В.Ковальчук (ЦТАВ)

- Валентином назвали батьки,   думаю, ім’я таки впливає на подальшу долю і характер людини. Так співпало, що й дружина моя Валентиною зветься, в парі ми вже 21 рік. Свято українці перейняли від інших народів, але якщо припало воно людям до душі, заперечувати марно. Нехай День закоханих спонукає до добрих вчинків і дарує любов.

В.В.Сидоренко (ЦТАВ)

- Валентин – «сильний». Ім’я   людини, безумовно, впливає на її характер. Вправі думати, що основні якості,                       притаманні цьому імені, передалися мені. Судіть самі, якщо 25 років мого життя віддано авіації, хіба ідеться тут про слабкість? Небо й досі залиша­ється моїм покликанням.

Дуже добре, що свято Валентина пустило коріння в Україні. Як тільки дізнався про нього, з тих пір воно стало одним з найулюбленіших у нашій сім’ї. Ніколи День закоханих у нас не обходиться без квітів.  Де б не був 14 лютого – на роботі чи вдома – маю при собі зо двадцять «валентинок», вітаю ними колег і друзів. Щиро бажаю, щоб всіх завжди і всюди супроводжувала Любов, бо без неї немає життя.

В.П.Стариков (ТрЦ)

- Знаю, що це ім’я за своїм смисловим значенням дещо споріднене з   Валерієм і означає богатир, добрий  молодець. Мене, до речі, Валерієм   хотіли назвати, а в ЗАГСі настояли на Валентинові, переконуючи батьків у популярності імені. Завжди відчував особливу близькість зі своїми тезками у місті дитинства Ковелі, натури в нас були схожі. Стою на думці, що ім’я   завжди впливає на характер людини. День Валентина вважаю і своїм особистим святом, завжди відзначаємо його в родинному колі, бо й дружина Валентина. Приходять друзі вітати, а вперше дізнався, що Європа так пошановує Валентина, слухаючи свого часу «Голос Америки». Знаю, дружина вже приготувала мені «валентинку», їй підемо вибирати разом. З нагоди свята хочу побажати всім кращого життя, незалежно від віку, статі, віросповідання і того, яка політична сила буде при владі.

В.В.Костенко, начальник ЦРБ (на знімку)

- Означає «здоровий». Знаю про              це ще зі школи, класу десь так із вось­мого. Пам’ятаю, читав тоді книгу про Юрія Гагаріна, написану його братом.           Є в ній рядки, де йдеться про весілля першого космонавта СРСР. Його                                 дружину звали Валентиною. Так от,              під час весілля молодята та гості            вийшли на балкон, було прохолодно. Хтось і зауважив наре­ченій: «Застудишся», а вона на те відповіла: «Та ні, ім’я моє означає «здорова».

Дане людині ім’я впливає на її                                    характер однозначно. День святого  Валентина відзначаємо в сім’ї  завжди, тим паче, що мій День наро­дження за шість днів до того. Отож є привід для святкування. Абсолютно нормально ставлюся до запровадження нових традицій, пов’язаних з цим днем – Днем закоханих, який став улюбленим                               для багатьох співвітчизників. Бо ж  кохання – це завжди нормально. Усім-усім бажаю його пізнати, одиноким­  обов’язково знайти свою половинку.

В.О.Нікіпчук (ЦРБ)

- Ім’я для мене вибрала старша сестра, вона, природньо, чекала на народження сестрички. З цим не склалося, але з іменем не стали мудрувати. Знаю, що Валентин означає «здоровий». Що до характеру, вважаю, що він закладений в людині ще до народження. У сім’ї відзначаємо не стільки свято Валентина, як мій день народження – він припадає на 11 лютого. Хоча, рідні, як правило, не забувають привітати і в день закоханих. Хто визнає свято, вправі підтримувати нові для нас традиції. Аби лиш робилося це щиро. З нагоди недільного свята зичу всім  щастя, здоров’я і, звичайно ж, любові.

В.К.Поліщук (ЕЦ)

- Походженням свого імені цікавився, але, зізнаюсь, було це дуже давно. Думаю, кожне ім’я впливає на вдачу людини, тезки, як правило, мають багато схожих якостей. Так співпало, що й зі своєю дружиною ми тезки, вона – Валентина, йдемо разом по життю з 1981 року. Пошановувати святого  Валентина в Україні почали відносно   недавно, ставлюся до цього, як і до будь-якого іншого свята нормально, і зичу щастя та кохання всім Валентинам сильної і слабкої статі.

В.О.Годнєв (ЕРП)

- Своїм ім’ям завдячую татовій сестрі, вона наполягла на цьому. Чесно кажучи, в дитинстві я ображався на тьотю, бо це ім’я видавалося мені жіночим, а відтак принизливим. Звісно, образа давно відійшла в небуття, а життєвий досвід дозволяє стверджувати, що дане при народженні ім’я не впливає на характер людини.

День закоханих активно почала відзначати молодь і ця нова традиція має право на життя. Всім бажаю  здоров’я і обов’язково оптимізму. Тоді світ, який нас оточує, сприймається  по-іншому, в більш яскравих фарбах.

В.В.Власюк (ЕЦ)

- Ношу ім’я, яким назвали батьки, гадаю, що воно, як і будь-яке інше,           трохи впливає на характер кожної  конкретної людини. Свято Валентина мені подобається, це день, коли люд­ські серця наповнюються теплом,         добрішими стаємо ми в міжособис­тісних стосунках. Побільше б таких днів у році. Не забуваймо про таке свято і            не цураймося любити одне одного,  даруючи свою увагу й тепло.

В.В.Лисюк (ЕЦ)

- Походженням свого імені не цікавився, воно свого часу дуже сподобалося моїй мамі, так і мене назвала. Приємно, що в Україні почали долучатися до європейських традицій, пов’язаних з вшануванням святого Валентина. Завжди дарую «валентинки» своїй дружині і мамі. Усім-усім бажаю здоров’я та кохання, тим, хто поки що не знайшов своєї половинки, обов’язково її зустріти.

В.П.Брянчик (ЕРП)

- Чи впливає ім’я на характер  людини? Думаю, так: гарне ім’я – хороша людина. Позитивно сприймаю свято Валентина, завжди збираємося в колі сім’ї і друзів, це чудовий привід для задушевного спілкування. Усім прихильникам Дня закоханих і тим, хто вважає його чужорідним, скажу лаконічно: «Нехай кохаються!»

В.М.Власюк (РЦ)

- Обираючи мені ім’я, батьки й не здогадувалися, яке майбутнє уготоване сину з огляду на дату мого наро­дження. Це сталося саме 14 лютого, але кілька десятків років тому на моїй батьківщині ніхто не знав про День святого Валентина. Так що за збігом обставин кожного року випадає пережити подвійну радість своїх іменин. І тут уже не виникає питання святкувати чи ні, метричні дані до того зобов’язують. Позитивно сприймаю зароджування нових традицій, пов’язаних з Днем закоханих. Що побажати читачам? Будьте сильними. Як Валентин.

Ольга Сокол

Валентин – ім’я латинського походження, перетворене від імені Валенс (лат. valens – «сильний, міцний, здоровий»). Валенс – ім’я римського імператора, який правив у IV ст.  Широкого розповсюдження в Європі ім’я набуло завдяки шануванню святого Валентина, єпископа з Пассау, який вважався заступником і помічником хворих на епілепсію (V ст.). Однак більш відомий інший святий з таким самим іменем – римський мученик Валентин (III ст.), який є заступником закоханих. День іменин на честь цього святого святкується 14 лютого й називається Днем святого Валентина – днем подарунків, квітів, побажань щастя й любові всім закоханим. Цей день відзначається в багатьох країнах світу – у Європі, Англії, Скандинавії й Північній Америці.  Сьогодні ім’я вважається відомим і розповсюдженим, але обирається чимраз рідше.

Валентин дуже товариська й добродушна людина. Він тактовний та обов’язковий. Валентин не робить необдуманих учинків, ретельно продумує кожен крок, щоб уникнути можливих помилок. Внутрішня сила Валентина досить велика, і підкорити його собі буває досить важко. Він не прагне до кар’єри, його не приваблюють керівні посади, але будь-яку роботу, за яку він береться, Валентин виконує бездоганно. Виконуючи навіть найкропіткішу роботу, ця людина проявляє дивне терпіння й акуратність. Чимало Валентинів винахідливі, охоче допомагають у роботі своїм друзям, колегам. Валентин схильний до компромісів, оскільки є миролюбною людиною. Носії цього імені вміють легко пристосовуватися до різних умов існування й оточення. Вони люблять похвали на свою адресу й схвалення вчинків або виконаної роботи. Чужа думка дуже важлива для них.

Валентин – безвідмовна людина, він охоче всім допомагає й робить послуги, від чого сам одержує моральне задоволення.

Валентин – чудовий, дбайливий сім’янин. Вірний у шлюбі. Дуже любить своїх дружину і дітей. Він домашня людина й весь свій вільний час проводить у колі родини.