Дивовижну кольоротерапію влаштували присутнім в „Арт-пласті” співробітники місцевого краєзнавчого музею на чолі з директором та авторкою вступного слова Оксаною Кононюк, презентуючи оригінальні картини Марії Приймаченко з колекції Хмельницького обласного художнього музею.

Довго чекали нетішинці на дивовижне „наївне мистецтво” майстрині, і нарешті дочекалися. Протягом заключного тижня лютого та ще цілого березня живописно-графічне різнобарв’я зцілюватиме душу та тіло. Веселі та життєрадісні й підписи авторки до своїх сюжетів: „Веснянки-роговички – веселі пташечки” тощо.

Доля українки, яка своєю творчістю здивувала і продовжує дивувати світ, не була легкою. У дитинстві полісянка перехворіла поліомієлітом. Як наслідок – пересування за допомогою милиць. Сама виховувала сина, бо чоловік не повернувся з війни. Своїм справжнім днем наро­дження вважає 1936 рік (а не 1909-ий) – час, коли її міфопоетика почала оживати. Хіба можна щиро не подивуватися її милій „звірині”, „квітам-птахам”, усякій всячині? Спадок художниці-українки - близько 600 творів.

Марія Приймаченко була чудовим ілюстратором. Також вона мріяла розписати-розмалювати, якщо не увесь світ, то Київ – точно. Можливо, хтось колись і здійснить цей задум.

Минулий рік під егідою ЮНЕСКО значився роком Приймаченко. Це світове визнання – за розписи, створені жінкою без художньої освіти.

Виставки у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі... Нетішині...

Хто не встиг на відкриття місцевої презентації та чудові розповіді музейних працівників Оксани Кононюк, Оксани Іванець, - для вас двері „Арт-пласту” люб’язно відчинені.

Вісім років минуло з часу, як нетішинці вперше доєдналися до казкового світу полотен Марії Приймаченко. Вона повернулась.

Богдан Фединчук