Оксана Балашевська, як і біль­шість жінок, про вишивання хрестиком знала не з розповідей, а з особистої практики, бо ж на уроках праці цій навичці приділяли неабияку увагу. Село Сіянці, що на Рівненщині, славилось майстрами вишивки, в родинах було правило готувати вишите  придане до весілля. Тут вона закінчила школу, сюди після навчання у сільськогосподарському технікумі повернулась, аби на практиці застосувати агрономічні знання, займалась овочівництвом.

Проте, бурхливі дев’яності внесли корективи в життя селян, колгоспне господарство стало занепадати і про нього нині залишилась тільки згадка. Разом з чоловіком Оксана переїздить в Нетішин. З 1996 року працює прибиральницею навчально-тренувального центру ХАЕС. До обов’язків ставиться з великим сумлінням і в колективі має шану та повагу не лише від керівництва.

Поки підростали діти – Вадим та Інна – час був розписаний похвилинно. Але не зогляділась, як вони виросли і нині «гризуть граніт науки» у вузах Севастополя та Луцька.

У мами з’явився вільний час. І вона не марнує його, а приділяє гарній справі – вишиванню картин. До справи, хоч і не безпосередньо, залучений син. Вадим, який закінчив з відзнакою Нетішинську художню школу, має гарний смак і залюбки підбирає мальовані сюжети для вишивок. А вже мама голкою і ниткою надає картині кольору, допомагає стати картиною на полотні.

Старанність, гарний підбір кольорів, намагання так виконати  роботу, щоб вона викликала захоплення у інших – цим характе­ри­зується творчість Оксани Балашевської. Вишиті картини вона залюбки роздаровує знайомим. Проте є й такі, що зберігаються в домашній колекції.

За традицією час від часу працівники НТЦ демонструють свої здобутки на творчій ниві. Напередодні 8 Березня Оксана Балашевська виставила кращі роботи.

Квіткові композиції, сюжетні картини, ікони гарно відтворюють майстерність вишивальниці, багато розповідають про її духовний світ.

Тут же демонструються роботи Олександра Гончарука, який працює з пластиліном. Хто не встиг подивитися його виставку у галереї Арт-пласт, має можливість скласти уяву про цей вид мистецького погляду на світ, відвідавши виставку у НТЦ.

Віктор Павлов

Фото  Валерія  Валуєва