Нетішинська міська рада в числі останніх владних інстанцій регіону знайомилась на збіглому тижні з інформацією керівника ХАЕС щодо планів  з добудови нових енергоблоків та проведення громадських слухань.

Можна лише констатувати, що ХАЕС – справний платник податків у бюджети різних рСаме під час цієї 43 сесії міськради 5 скликання генеральному директору ХАЕС Миколі Сергійовичу Панащенку було вручено «Подяку Президента України», якої він удостоєний «за вагомий особистий внесок в розбудову Української держави та зміцнення її незалежності».івнів, у тому числі і міський, підприємство, що відіграє в житті міста провідну роль. А з початком будівництва необхідних державі 3-го та 4-го енергоблоків, його лідерські позиції в промисловій сфері регіону лише покращаться. Отож, отримавши слово, Микола Панащенко доповів про сьогоднішній економічний стан підприємства, проблеми і здобутки колективу під час експлуатації двох енергоблоків, а також про перспективи добудови нових. Переважна більшість депутатів знає проблематику, як мовиться, з середини, адже в корпусі обранців громади високий прошарок депутатів, що працюють на ХАЕС.

Відтак, депутатів цікавили переважно питання долі відрахувань на покращення соцкультпобуту і добробуту міста, ніж технічні особливості майбутніх енергоблоків.

Микола Сергійович наголосив, що Верховна Рада прийняла кілька поправок до законів України, які передбачають пільги для населення зони спостереження. Президент України поки що має свою позицію до ряду положень Закону, але є всі підстави вважати, що надання преференцій для територій, на яких розташовані ядерні об’єкти, будуть врегульовані. Микола Сергійович відповів на запитання про те, як і де зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо, про вплив станції на довкілля, інформаційну роботу з населенням, серйозність і послідовність у цій роботі на всіх рівнях.

Депутати були одностайні у рішенні щодо згоди на проведення громадських слухань у місті та взяли інформацію генерального директора ХАЕС М.Панащенка про перспективи добудови двох енергоблоків до відома.

Зовсім інша картина спостерігалась під час розгляду питання про підняття тарифів на водо- і теплопостачання та водовідведення. Через невідповідність цін на ці послуги і заборгованість комунального господарства ХАЕС перед Славутським РЕС є велика ймовірність, що місто не отримуватиме гарячу воду, можливо, виникнуть проблеми з теплопостачанням. В числі боржників – житлово-комунальне господарство міста, рахунки якого заблоковані у судовому порядку. Він запропонував депутатам якомога скоріше вирішити цю проблему. В результаті складних дебатів від категоричного «ні» до «треба шукати компроміс» вийшли на рішення створити комісію, яка має внести пропозиції у процес врегулювання  проблеми.

Історія питання

На окремій прес-конференції для представників мас-медіа Микола Сергійович дав наступні роз’яснення.

Комунальне господарство ХАЕС, яке нині здійснює процес подачі води, тепла і водовідведення до будинків та інших об’єктів міста, створене 2005 року як структура, що мала після певних процедур перейти під протекторат міської влади.

Умови такого переходу наступні: наявність майнової бази, обізнаність людських ресурсів справі, заключення договорів з населенням на постачання послуг, вихід на самоокупність, виконання великого обсягу робіт щодо ремонту мереж та комунікацій. На останню позицію грошей, на жаль, немає. Але є база, послуги надаються, однак тарифи на них не покривають затрат. Заборгованість лише за поточні півроку сягає восьми з половиною мільйонів гривень. Якщо так господарювати і надалі, настане колапс, який позначиться на усьому місті. Лише підняття тарифу може знизити поріг проблеми, хоча і за умови його підняття до запропонованих і захищених на різних рівнях значень, на рентабельність комунальне господарство вийти не зможе.

З метою зменшення збиткової діяльності КГ ВП ХАЕС здійснена наступна робота. У 2007 році отримано висновки щодо економічно обґрунтованих планових витрат на комунальні послуги з Державної інс­пекції з контролю за цінами в Хмельницькій області.

В червні того ж року направлено пакет документів по тарифах з копією висновків до Нетішинського виконавчого комітету для погодження. П’ятнадцять разів за цей час направлялись нагадування про необхідність вжиття відповідних заходів.

У березні поточного року проведено громадські слухання.

Підготовлено пакет документів та надано на розгляд в комісію з питань погашення заборгованості підпри­ємств паливно-енергетичного комплексу в Хмельницькій області щодо погашення заборгованості різниці в тарифах в розмірі 47 млн. грн.

У минулому році подано позовну заяву до Господарського суду Хмельницької області, а потім справу передано до Нетішинського міського суду про спонукання Нетішинської місь­кої ради до перегляду тарифів.

В серпні поточного року суд зобов’язав виконавчий комітет Неті­шин­ської міськради погодити ці тарифи. Проте, як мовиться, віз і нині там. Водночас з боку РЕС  приходять попередження про відключення об’є­ктів КГ від енергомережі в разі несплати боргу за спожиту електроенергію. Останнє від 28 вересня за №255, адже комунальне господарство заборгувало 917 тисяч гривень. Коло замкнулось.

Отже, пропонуються наступна градація цін на послуги з водопостачання, водовідведення та теплову електроенергію.

 

Порівняльний аналіз тарифів

на водовідведення:   Нетішин - діє 0,35 гривні за куб, пропонується - 1,76, як і в Енергодарі. В Кузнецовську ціна складає 2,17 грн, Южно-Українську - 2,27, в Хмельницькому  1,84, Шепетівці -3,07, Славуті -1,62;

на  водопостачання:  

Нетішин - діє 0,47, пропонується 1,90 гривні. В Енергодарі – 1,28, в Кузнецовську - 2,17, Южно-Україн­ську – 1,39, в Хмельницькому -  2,02, в Шепетівці -3,46, в  Славуті 2,81;

на теплову енергію:

Нетішин - діє 28,87,  пропонується 58,86.  В Енергодарі ціна 102,97,  в Кузнецовську 38,00, Южно-Україн­ську – 59,11, в Хмельницькому - 165,10, в Шепетівці -255,72, в Славуті 233,73 гривні.

Отже, на думку Миколи Сергійовича, умови для споживачів наведених вище послуг в м. Нетішині не кабальні і відповідають економічно обгрунтованим показникам. Є ще час привести весь процес до прийнятного знаменника, аби не стати заложником нерозумних дій.На сесії