Хмельницька атомна електростанція є одним із потенційно найнебезпечніших об’єктів краю. Відтак значна увага з боку Головного облуправління МНС приділяється підготовці рятувальників діяти у екстремальних ситуаціях. Днями на Хмельницькій атомній електростанції відбулись комплексні тактичні навчання, під час яких бійці МНС 1-го загону державної пожежної охорони з охорони станції та міста-супутника Не­тішин тренувалися протидіяти умовній пожежі на покрівлі машинного залу енергоблока №2. Під час навчань перевірялись питання оперативного реагування підрозділів МНС, оперативних служб атомної станції та міста Нетішин щодо ліквідації пожежі, взаємодії оперативного персоналу об’єкта, тощо. У навчанні були задіяні 6 автоцистерн,1 автомобільний колінчатий підйом­ник, насосна рукавна станція, автомобіль газодимозахисної служби, оперативний персонал та аварійні бригади ХАЕС.

Це планові навчання, - відзначив начальник ЗДПО №1 Іван Степанович Козійчук. - У четвер проведені навчання з ліквідації умовного прориву в тілі греблі ставка-охолоджувача, до яких залучались, як  підрозділи МНС, так і представники служб гідротехнічного цеху, аварійних служб станції, транспортного цеху тощо. На подібний випадок є відповідні запаси піску та гравію, техніка тощо.

Ми поцікавились, чи передбачені окремі навчання на випадок землетрусу.

- Передбачити землетрус неможливо, але відповідний захист від впливу цього природного явища є. Він закладений в інженерних рішеннях. Зокрема всі важливі для роботи станції вузли змонтовані на гідрокомпенсаторах, які  витримують п’ятибальні коливання. У разі більшої амплітуди коливань енергоблок зупиняється автоматикою. У 1990 році в Україні відбувся землетрус силою 4 бали за шкалою Ріхтера. Перший енергоблок «не відчув» ці коливання і навіть не зупинявся. В Японії кілька тижнів назад атомні блоки відчули поштовхи силою у 6 балів. Всі в роботі.

А навчання проводяться для того, щоб у критичну хвилину МНСник знав свій маневр, міг виконати покладені на нього обов’язки.

Власна інформація