Понад півтора десятка років тому започатковано  на базі Інформаційного центру ХАЕС конкурс з умовною назвою «Атомна енергетика і ми».  Спочатку це були спроби не надто широкого плану: на базі однієї-двох шкіл. Згодом географія розширилась, сягнула за межі Нетішина, і минулого року дівчина з Острожчини була кращою у конкурсі рефератів.

Зауважимо, що творче змагання охоплює митців, і дехто з юнаків та дівчат представляв власні художні досягнення не лише в Нетішині, але й  в Росії.

Проходили на сценах Кузнецовська, Южно-Українська, Енергодара та Нетішина КВНівські баталії. Відбувались фізико-математичні олімпіади, конкурси ерудитів «Хочу все знати». І, звичайно, великою популярністю користуються конкурси рефератів, адже їх переможці  Всеукраїнського рівня мають певні переваги при вступі у профільний вуз атомників – Севастопольський національний уні­верситет атомної енергії та  промисловості.

Цьогоріч конкурс рефератів мав умовну назву: «Майбутнє ядерної енергетики». Конкурсанти прослухали лекції фахівців станції і свідомо обирали теми для власних досліджень. Принаймні ті, хто дійшов до заключного етапу – захисту робіт, були оригінальними у виборі тем.

«Ядерний ренесанс і ХАЕС»,  «Особливості існування бобрів поблизу промислової зони ХАЕС», «Ядерно-паливний цикл України», «Дивовижні атоми», «Оцінка впливу ХАЕС на довкілля», «Визначення окисно-відновленого потенціалу в рідинах», «З минулого Нетішина і ХАЕС до сьогодення», «Особливості водопостачання малих міст на прикладі Нетішина». Жоден реферат не схожий за тематикою на інший. Тому журі у складі заступника генерального директора ХАЕС з кадрів та соціального розвитку В.Демидюка, начальника лабораторії охорони навколишнього середовища відділу ОНС О.Голода, провідного інструктора ВПОП НТЦ В.Тарикіна, начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Т.Лиситчук було складно при виборі кращого. Сам процес захисту і був визначальним для розподілу місць.

Отож,  Віталій Замрачило із зош №4 (11 клас) за дослідження ядерно-паливного циклу в Україні отримав гран-прі конкурсу. Перша премія у дев’ятикласника цієї ж школи Олексія Стефановича, який дослідив особливості існування бобрів поблизу промзони ХАЕС. Другу премію поділили Андрій Юрчук та Ольга Титарчук – десятикласники зош №4 та №2. Дві треті премії у дівчат – Діани Пащук та Катерини Карпінчук, десятикласниць зош №2.

У номінації «Багатообіцяючий науковий дебют – надія атомної енерегетики» переміг Максим Швед із  зош №4, а його менша колега дев’ятикласниця Олена Шпак відзначена в номінації: «За дослідницько-прикладний характер роботи», адже ці конкурсанти досліджували «дивовижні атоми» та на прикладах визначали окисно-відновлений потенціал в рідинах.

Ми не можемо не подати хоча б частину з тих думок і знань, які демонстрували конкурсанти. Ось як розмірковує про майбутнє ХАЕС десятикласниця Ольга Титарчук.

«Введення в експлуатацію нових ядерних потужностей зміцнить економічний потенціал не тільки регіону, але й України в цілому. Головною метою добудови та введення в експлуатацію енергоблоків №3 та №4 є зниження енергозалежності держави за рахунок використання власних ресурсів і можливість інтеграції української енергосистеми в європейську. Саме зараз доцільно використовувати ядерну енергію, як перспективну.

З якою б пересторогою ми не ставились до атомної енергетики, маємо визнати, що без неї обійтись неможливо. Скільки б не велось розмов про альтернативні джерела енергії, цифри свідчать, що вони можуть бути лише незначним доповненням до тієї електроенергії, яку виробляють АЕС.

Нетрадиційні джерела енергії: вітер, сонце, морські припливи і відливи тощо, - навіть у далекій перспективі не дадуть потрібної кількості енергії: вартість 1 кВт потужності нетрадиційної електро­енергетики в 3-4 рази перевищує вартість створення того ж кіловата на АЕС.

Розрахунки, виконані в рамках проекту стратегії розвитку ПЕК до 2030 року, показують, що саме вкладення в атомну енергетику будуть для нас найефективнішими, адже це приведе до  розвитку атомно-промислового комплексу країни. В Україні є досить потужний машинно- і приладобудівний комплекс, повністю виробляється все необхідне для енергетики насосне устаткування, трубопровідна арматура. Працює чотири підприємства з випуску автоматизованих систем управління технологічними процесами в ядерних реакторах. В державі зберігся будівельно-монтажний комплекс, є два галузеві проектно-конструкторські інститути, розвинена галузева наука, а також існує досить серйозна система підготовки кадрів для атомної енергетики.

ХАЕС є найпотужнішим в регіоні джерелом податків і відрахувань. Добудова третього і четвертого енергоблоків ХАЕС забезпечить вирішення багатьох питань соціально-економічного розвитку регіону,  зросте енергетична безпека країни. Відрахування до бюджетів всіх рівнів, у пенсійний фонд, фонди соціального страхування мають стійку тенденцію до збільшення. Загалом сума даних відрахувань у 2008 році збільшилась відносно 2004 року більше як у три рази. Наприклад, відрахування у обласний бюджет з 2004 року зросли більше як учетверо. Із збільшенням виробництва товарної продукції за умови введення на ХАЕС додаткових потужностей, відповідно будуть збільшуватись відрахування. Це безумовно приведе  до значного покращення соціальної сфери регіону.

Стабільно зростаючі відрахування у пенсійний фонд та фонди соціального страхування дозволяють проводити вчасні виплати державних пенсій пенсіонерам, що проживають в зоні спостереження, надавати державну допомогу на лікування та інші соціальні виплати по лінії фондів соціального страхування.

Добудова 3-го та 4-го енергоблоків дозволить створити на ХАЕС близько 1200 додаткових робочих місць, велику частину з яких будуть мати змогу отримати мешканці зони спостереження.

Виконання робіт на Хмельницькій АЕС у пері­од планових ремонтів потребує залучення додаткових організацій. Наприклад,  у 2008 році це дозволило забезпечити робочими місцями та пристойною заробітною платою близько 400 чоловік. Добудова 3-го та 4-го енергоблоків буде потребувати близько 5600 додаткових працівників будівельних спеціальностей, та дозволить створити  від 20 до 32 тисяч додаткових робочих місць у суміжних галузях, у тому числі сфери забезпечення та обслуговування».

 Мусимо визнати, діти грунтовно готуються до дорослого життя, мають гарні знання і великий потенціал розвитку.

Віктор Гусаров

Фото автора