Відбулась 51 сесія Нетішинської міськради п’ятого скликання, на порядок денний якої було винесено 41 питання.  Цього разу вона пройшла організовано і продуктивно.

Насамперед ліквідовано Президію Нетішинської міської ради. За визначенням головуючого на сесії секретаря ради Анатолія Сиваківського, Закон про місцеве самоврядування передбачає такий орган лише у структурі обласних та районних рад. Відтак, були внесені зміни й до регламенту міської ради у частинах, де регулювалася діяльність Президії Нетішинської міськради.

 Звітуючи про виконання програми зайнятості населення міста за 2008-2009 роки та презентуючи аналогічну програму на 2010-2011 роки, заступник міського голови Віктор Островський відзначив, що світова економічна криза вкрай згубно вплинула на стан місцевого ринку праці. Якщо  на час пуску ХАЕС-2 в Нетішині було зареєстровано понад 14 тисяч працюючих, то нині набирається ледве десять тисяч. Складною для вирішення продовжує лишатися проблема працевлаштування. Це зумовлено, насамперед, специфічністю економічної інфраструктури міста-супутника Хмельницької АЕС та особливостями регіону. Наразі у нас надто малий вибір місця роботи, зазначив Віктор Островський. Тож спостерігається значний відтік кадрів. Особливо це стосується зайнятих у будівельній галузі. Кількість громадян, які стають на облік у Центр зайнятості, збільшується. Заступник міського голови констатує, що проблема безробіття в місті буде загострюватися, якщо не будуть проведені загальнодержавні економічні реформи.

Наповнення міського бюджету напряму залежить від стану ринку праці. Відтак, план надхо­джень до загального фонду місцевої казни за 2009 рік без урахування офіційних трансфертів виконано на 96 відсотків. Будівельних робіт виконано майже на 34 відсотки менше, ніж у 2008 році. Начальник фінансового управління міста Валентина Кравчук переконана, що цей фактор є одним з найнегативніших при наповненні міського бюджету.

Основним бюджетно-наповнюючим компонентом є податки з доходів фізичних осіб – 75 відсотків. Питома вага у загальній сумі ВП ХАЕС становить 71,3 відсотка. Відділ освіти і ДЗ «СМСЧ-4» сплатили відповідно 4 і 3,4 відсотка.

Валентина Кравчук відзначає значне зменшення надходжень від плати за торгові патенти у 4,3 раза порівняно із 2008 роком з причин скасування патентів на гральні заклади. Минулорічне вилучення до Держбюджету було рекордним за останні роки й сягнуло  10,5 мільйона гривень.

Деякі із передбачених до розгляду на п’ятдесят першій сесії питань довелося перенести до того часу, як буде прийнятий бюджет міста-2010. Це стосується пільг для ЖКО щодо сплати податків та інших обов’язкових платежів до місцевого бюджету і направлення цих коштів на утримання швейцарів у гуртожитках та регулювання орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, що розташовані на Піонерній базі.

Людмила Михалєвська