З метою охорони і  природного відтворення водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області в 2010 році, наказом Хмельницького територіального відділу встановлено весняно-літню заборону на вилов водних живих ресурсів на період нересту риби і відтворення інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області у такі строки :

• у річках та їх притоках - з 1 квітня по 20 травня 2010 р.(включно);

• у водосховищах, озерах, ставках та річках, що впадають в Дністровське водосховище - з 1 квітня по 9 червня 2010 р. (включно);

• у Дністровському водосховищі - з 1 квітня по 29 червня 2010р. (включно);

• у водоймі - охолоджувачі Хмельницької АЕС - з 1 квітня по 9 червня 2010 р. (включно);

• заборонено вилов раків у всіх рибогосподарських водних об’єктах - з 20 квітня по 29 червня 2010 р. (включно).

В нерестовий заборонений період любительське рибальство дозволено органами рибоохорони на спеціально визначених ділянках водойм однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спі­нінгом з берега.

Також забороняється в період нересту риби пересування плавзасобів у заборонених для рибальства зонах (за винятком установлених суднових ходів), а на ділянках, оголошених органами охорони нерестовищами всіх плавальних засобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних живих ресурсів. В нерестовий період риба втрачає свою пильність та стає легкою здобиччю для браконьєрів. Тому хочемо застерегти тих, хто займається цією діяльністю,- незаконне вилучення водних живих ресурсів, застосування заборонених знарядь ловлі та інші порушення Правил любительського та спортивного рибальства несуть за собою адміністративну або і кримінальну відповіда­льність.

Для прикладу наведемо такси з відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення водних живих ресурсів, за одну штуку виловленої риби. Веризуб - 340,00 грн. Марена звичайна - 102 грн. Сом -85 грн. Судак, сазан, білий амур, товстолоб, щука, вугор -51 грн. Короп, лящ, білизна, лин, в`язь -25,5 грн. Плітка, тараня, синець, підуст, чехоня -10,2 грн. Карась, клепець, окунь, плоскирка, головень - 5,1 грн. Миньок -34 грн. Раки -1,7 грн.

 Органи рибоохорони з свого боку докладуть максимум зусиль для недопущення та викриття випадків браконьєрства на водоймах нашої області.

 Приємного Вам відпочинку та вдалих рибальських трофеїв.

Павло  Фльонс,

старший державний

інспектор  рибоохорони,

Леонід Кметь,

головний спеціаліст МрВКПД держуправління  екології

в Хмельницькій області