Уже п’ятий рік поспіль, до Дня журналіста України, присуджується обласна премія імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

 12 травня під головуванням Йосипа Ядухи, який очолює обласну організацію Національної спілки журналістів України, відбулося засідання комітету з присудження обласної премії.

Члени комітету розглянули на своєму засіданні клопотання творчих журналістських осередків області. З поданих на конкурс робіт одноголосно визначили черговим лауреатом премії Василя Горбатюка за його художньо-документальний роман «Слово і меч».

Це захоплива розповідь про майже невідомого нині літератора й учасника визвольного руху Павла Богацького, життєвий і творчий шлях якого тісно пов’язаний з долями тоді молодих Миколи Шаповала, Максима Рильського, Олександра Олеся, Грицька Чупринки, Володимира Свідзінського, Павла Тичини та інших письменників, військових та політичних діячів України під час визвольних змагань 1917-1920 років.

Члени комітету відзначили, що художня оповідь майстерно переплетена з документальними матеріалами, що яскраво і виразно передають читачеві епоху і дух боротьби за українську державу.

Диплом лауреата обласної премії імені Дмитра Прилюка та грошову премію Василю Горбатюку буде вручено на урочистостях з нагоди Дня журналіста.

Грамотами обласної ради рекомендовано відзначити й інших претендентів на премію, а саме: Володимира Шевченка («Ой, Кармелюче, по світу ходиш») та Олександра Мазура («Фізична культура і спорт Деражнянщини (1950-2015 р.р.»).

Цьогоріч премія присуджується уже вп’яте.

Протягом минулих років лауреатами обласної премії імені Дмитра Прилюка були:

- відповідальний секретар редакції обласної газети «Подільські вісті» Олексій Тимощук за цикл публікацій про Двірецько-Пересопницьке Євангеліє «Час знає всім слідам ціну»(2012 рік);

- творча група працівників ОТДРК «Поділля-центр» у складі Анатолія Трачука, Олени Павлюк, Раїси Токар, Володимира Паламаря та Любові Курманської за цикл телепрограм «Імена» про видатні постаті, що жили і живуть на Поділлі (2013 рік);

- головний редактор газети Хмельницької міської ради Богдан Теленько за документальну повість-есе «Соловецький лабіринт. Записки упередженого паломника» (2014 рік);

- Петро Маліш за історико-публіцистичні книжки «Розгул червоного диявола», «Розгул диявола триває» та «СТАЛІНоїди» про Великий терор на Хмельниччині (2015 рік).

Обласна премія імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики була встановлена рішенням Хмельницької обласної ради 18 травня 2011 року з ініціативи обласної організації Національної спілки журналістів України та Деражнянської районної ради. Премія присуджується до Дня журналіста за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, яка сприяє утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, відродженню національної культури, популяризації української мови та вирізняється новизною і оригінальністю.