Багатолітня співпраця поєднує Хмельницьку АЕС з профільними вузами України, які готують фахівців атомної енергетики. Серед них і національний університет «Київський політех­нічний інститут». Уже не вперше його студенти відвідують наше підприємство з метою більше дізнатися про специфіку складного виробництва, почути кваліфіковану думку фахівців, а ще – продовжити приятельські стосунки з представниками Організації молоді станції. За такою програмою працювали майбутні атомники-студент­и ІІІ-го курсу теплоенергетичного факультету КПІ у свій черговий приїзд до Нетішина, що відбувся наприкінці минулого тижня.

Екскурсія у виробничі підрозділи та спілкування з експлуатаційниками наповнили новим змістом вже набуті знання теорії, додали бажання глибше вникнути у сферу діяльності, з якою пов’язали своє майбутнє, збагнувши весь комплекс проблем, які доводиться вирішувати персоналу АЕС. І зустріч студентів з генеральним директором станції М.С.Панащенком допомогла зорієнтуватися у вирі поточних питань, від яких залежить безпечна і надій­на робота потужного об’єк­та.

За мить до початку розмови викладачі, які супроводжували групу студентів, наставляли їх: «Будьте активними, не соромтеся ставити різнопланові запитання, на які хотіли б отримати вичерпні відпо­віді». А вже на зустрічі у своєму вступному слові декан факультету Є.М. Пись­менний не скупився на компліменти, адресовані і нашому підприємству – «ваша станція є  однією із найбільш цікавих і перспективних в Україні», і його керівнику – «за роки нашої співпраці переконався, що генеральний директор – чудовий лектор і завжди дуже цікаво розповідає про свій колектив».

Грунтовною та щирою була його розповідь цього разу, доступними та аргументованими відповіді на поставлені запитання. Студенти цікавилися звідкіля місто бере воду для своїх потреб, в тому числі питну, у якому стані зараз енергоблок №3, чи прийнято остаточне рішення стосовно турбіни, яка тут експлуатуватиметься, чому при виборі реакторної установки ставку зроблено, як і у випадку з ядерним паливом, на російських виробників, який чисельний склад персоналу ХАЕС тощо. Микола Сергійович не оминув увагою жодного з них, тим самим заохочуючи молодих гостей до конструктивної розмови. Побажав їм наполегливості та успіхів у навчанні, плідних результатів від екскурсії на ХАЕС та змістовного дозвілля в Нетішині.

Ольга Сокол

Фото  Віталія  Ляшука