Письменники не надто часті гості Хмельницької АЕС. В кінці минулого та на початку нинішнього століття  людина праці вийшла з літературної «моди», перестала бути затребуваною у читача. Певною мірою Чорнобильська трагедія відвернула літераторів від вивчення  душі атомника. Чорно-білі фарби запанували у змалюванні подій і діянь працівників нашої сфери. Винен у цьому також час і тенденції в суспільстві.
Але письменники завжди працюють на випередження, завжди на кілька кроків попереду у пошуку істини.  Тому «висадка десанту» у складі голови Хмельницької організації Спілки письменників України Василя Івановича Горбатюка, його заступника Анатолія Йосиповича Ненцінського, знаного поета та прозаїка, уродженця Славутчини Миколи Антоновича Мачківського та цілої групи молодих літераторів Хмельниччини може вважатись як спроба пошуку нової тематики у творчості.  Зокрема після відвідин ХАЕС Анатолій Ненцінський констатував «прогрес у порівнянні з початком дев’яностих, коли тільки-но перший енергоблок став до ладу, у організації праці, у ставленні людей до культури безпеки, у розумінні відповідальності експлуатаційників перед суспільством. Ці люди заслуговують на свого літописця, і, сподіваюсь, він з’явиться вже найближчим часом».
У Книзі відгуків ХАЕС Микола Мачківський написав про приємні враження від зустрічі письменників із земляками, а нинішній голова відділення спілчанської організації письменників Хмельниччини Василь Горбатюк подякував керівництву станції та організаторам екскурсії «за можливість на власні очі побачити об’єкт, про який нині багато суперечок і розмов, який є певною мірою територією політичного розбрату». Він зауважив, що «обличчя у Хмельницької АЕС гарне та відкрите,  привітне і осмислене».
Юні літератори були збентежені грандіозністю станції і, напевно, вже замислили перші рядки поетичних творів,  чи й  прози про побачене.
Звичайно, ми не могли не познайомити  літераторів з Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Шепетівки та інших куточків області з місцевими творчими людьми. Центральна міська бібліотека прихистила нас на кілька годин для спілкування. Автор цих рядків в якості голови літературної студії «Натхнення» розповів про здобутки нетішинців на літературній ниві. Разом з «Літературною кав’ярнею», що діє при краєзнавчому музеї, за останні десять років вдалось представити творчий доробок десятків нетішинців у збірнику «Нетішинських талантів дивоцвіт». Власні книги  вийшли з-під пера М.Руцького, В.Ковальчук, Г.Митюк, Б.Фединчука, С.Лелях, Л.Рудковської тощо.
Голова обласного літературного об’єднання Василь Горбатюк доповів, що три літератори з мистецької когорти області стали членами Національної спілки письменників, Мирослава Собчук цьогоріч представляла Хмельниччину на зібранні молодих літераторів України. У багатьох початкуючих митців є гарний доробок, гідний побачити світ.
Літератори Нетішина та обласного літоб’єднання читали власні поезії, обмінювались думками з приводу планів на майбутнє, представляли творчий потенціал тих чи інших міст. Зокрема Неля Геннадіївна Ковальчук розповіла про літстудію Шепетівки, група юних літераторів Кам’янець-Подільського університету захищала вузівську творчу команду. Звичайно, обласний центр мав кого делегувати на цей обмін свіжими думками та літературними здобутками.
Підбиваючи підсумки зустрічі і перебування в Нетішині, Василь Горбатюк схвально відгукнувся про здобутки нетішинців, порадів, що літературний процес Хмельниччини щільно заповнений від південних до північних кордонів області і висловив впевненість, що творчість багатьох після подібних зустрічей збагатиться, примножиться новими фарбами, отримає новий імпульс. Хмельницька АЕС в цьому сенсі могла би стати не лише провідником для нових тематичних пошуків, але й спонсором майбутніх книг, або ж альманахів.
Віктор Гусаров
Фото автора