Працівник гідротехнічного цеху ХАЕС Вячеслав Поліщук здійснив велотур  між містами-супутниками АЕС нашої держави, присвячений 65-ій річниці Перемоги.

Коли стало відомо, що нетішинський велосипедист долає останні кілометри територією Рівненської області, представники ХАЕС на чолі із заступником голови профкому Людмилою Малько відправились його зустрічати. Зустріч відбулась біля села Вельбівно. Щоб убезпечити проїзд Вячеслава Поліщука до Нетішина, був задіяний спеціальний автомобіль “Безпека руху”, за кермом якого знаходився заступник начальника транспортного цеху Ігор Дмитришин.

У багатьох водіїв, що рухались автошляхом, напевно складалось враження про просування урядового кортежу, бо були задіяні звукові та світлові сигнали застереження. Але на трасі був не високопоставлений чиновник, а Вячеслав Поліщук, – звичайний атомник, який заслужив великої поваги за популяризацію атомної енергетики. За його просуванням “спостерігали” об’єктиви телекамер нетішинських телевізійників. Було вирішено зробити нетривалу зупинку біля дорожного знаку із написом “Нетішин”, щоб почути враження велосипедиста про одинадцятиденну подорож.

Як тільки Вячеслав прилаштував свого металевого “коня”, над територією закружляв лелека і гордовито сів на верхівку стели, уважно розглядаючи звідти людей.

- Це він, напевно, мене супроводжував у дорозі, - припустив Вячеслав Поліщук.

Дві тисячі кілометрів… Така дистанція є виснажливою і для автомобілістів, навіть за умови, що в салоні нормально працює кондиціонер. А у нашому випадку годі й казати про елементарний комфорт, на велосипедиста впливає будь-який вітерець. А дощ? Його «лагідність» Вячеслав відчував протягом всієї подорожі. Але це не примусило відмовитись від намірів навідатись у всі міста нашої держави, де працюють АЕС.

Перший візит Поліщука відбувся на ЗАЕС. Тут його гостинно зустріли, допомогли відновити сили для продовження велопробігу. А через деякий час він вже побачив каньйон річки Південний Буг біля Южно-Українська. Потім настирливого велотуриста чекав Київ. На під`їзді до столиці трапилась непередбачувана ситуація: пробив переднє колесо. Проблему вдалося успішно залагодити. Через кілька сотень кілометрів він потрапив до міста Кузнецовськ, в якому відчув гостинність тамтешніх колег.

Під час спілкування із Поліщуком журналісти поцікавились умовами відпочинку. Всіх вразило, що підкорювачу дороги довелось ночувати у спальному мішку просто на автобусній зупинці. За подушку правив звичайний велосипедний шолом.

- Для мене важливо, - розповідав Вячеслав Поліщук, - що протягом подорожі постійно відчував підтримку не тільки рідних та знайомих, а зовсім чужих людей. Коли випадково втратив мобі­льний телефон, зв’язатися із Нетішином допомогли працівники автоінспекції.

- За вас, напевно, найбільше переживала дружина? - цікавлюся.

- Звичайно. Жінка постійно відслідковувала на автомобільній карті маршрут, давала слушні поради. Тепер, переконаний, що вона географію України знає «на відмінно». Не можу не згадати й те, що вона мені власноручно пошила спальний мішок, щоб я бодай не простудився.

Свій велопробіг Вячеслав Поліщук присвятив не тільки річниці Перемоги, а й атомній енергетиці нашої держави. Принаймні він створив прецедент у велоперегонах: до сьогодні ще ніхто на велосипеді не обїхав  всі діючі АЕС у нашій державі за такий короткий термін часу.

- Мені хочеться, - продовжив співрозмовник, - щоб у нашій державі було більше довіри до атомної енергетики. Я на власному прикладі довів, що, принаймні, на ХАЕС працюють люди міцні і витривалі. А недавно ж я відсвяткував 51 рік народження…

Біля приміщення адміністративно-побутового корпусу ХАЕС героя чекали колеги по роботі. Тут Вячеслав відчув атмосферу дружби та гостинності. Прозвучали щирі вітання з уст заступника генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктора Демидюка, кері­вництва гідротехнічного цеху та багатьох працівників електростанції, які знають і поважають Поліщука. А голова профкому Михайло Гук урочисто прикріпив на спортивному костюмі веломарафонця візнаку «Лицар спорту ВП ХАЕС». Тепер Вячеслав Поліщук поповнив велику когорту атомників, які пропагують фізкультуру, спорт, здоровий спосіб життя та атомну енергетику. Та він на цьому, напевно, не зупиниться…

Олександр Шустерук

Фото автора