Основне завдання Хмельницької АЕС  - виробляти електроенергію. Проте працівники найбільшого підприємства краю також знаходять час і кошти для надання благодійної допомоги землякам. Тому атомники двозначно сприйняли слова Людмили Вітковської, голови міської громадської організації «Товариство Червоного Хреста України» про те, що станційники не підтримують Червоний Хрест так, як інші заклади та установи міста.

Сьогодні стало модним нарікати на час, людську бездушність та черствість, проте, коли стається бі­да,  нетішинці звертаються до своїх земляків.  І ті допомагають. Не стоять порожніми банки, коробки, на яких написано оте страшне й болюче: «Допоможіть на лікування дитини». Більшість благодійників воліють не називати себе. Мовляв, коли сьогодні маєш змогу - допоможи, бо завтра і тобі, можливо, знадобиться людська допомога і співчуття.

«Благодійність - не популізм, а стан душі» - переконані нетішинські атомники. Як правило, свою допомогу працівники станції не афішують. Проте днями в редакцію газети зайшли Людмила Малько, заступник голови ППО ХАЕС та Сергій  Ільющенков, начальник відділу соці­ального розвитку ХАЕС. Вони від імені  працівників ХАЕС хотіли відреагувати  на інтерв’ю голови міської громадської організації «Товариство Червоного Хреста України» Людмили Вітковської: «Ми надаємо допомогу всім, хто до нас звертається», в якому звучать такі слова: «Звичайно, значна кількість коштів надходить нам з ХАЕС, але не скажу, що вони підтримують нас так, як інші заклади та установи міста. Якщо, наприклад, в музичній школі всі викладачі можуть здати по 5 гривень на марку, то станційники одну марку за 5 гривень можуть ділити на двох-трьох чоловік».

Ці слова, на думку Сергія Ільющенкова, мали зворотній ефект. Сьогодні працівники ХАЕС, обурившись, просто відмовляються   купувати марки Червоного Хреста, і, зви­чайно, це емоції, адже не варто  забувати, що кошти, які збирає Червоний Хрест, ідуть не на чиїсь забаганки, а на допомогу людям, які найперше цього потребують. Тому тут не варто зважати на нерозважливі слова. Тож Людмила Малько додала, що вже цього року працівники ХАЕС купили марок на суму 9 860 грн. Тому недоречно хвалити одних благодійників, а ганити інших. Тим більше, що суми, які надходять від ХАЕС, не назвеш дріб’язковими.

Купівля марок Червоного Хреста - це не єдина благодійність, якою займаються працівники ХАЕС. Атомники іноді воліють просто допомогти ближньому, який невід­кладно цього потребує. Наприклад, кинути гроші в скриньку на чиєсь лікування. Таким чином було зібрано 5 658 гривень для Саші Радзиві­люк, 835  - для Романа Осадчого, 940  - для Василя Гончарука, 1 423  - для Антона Нарожного, 1 744  - для Олександра Степанюка.

Окремо допомогу для нього надали профком, адміністрація ХАЕС та чи не найбільше допомогли колеги по цеху - 25 642 грн. Людмила Малько зазначила, що є люди, які щомісяця приносять гроші у профком ХАЕС з проханням допомогти тим, хто цього потребує...

Під час розмови звучали суми благодійної допомоги ХАЕС та напрямки, куди ці кошти були спрямовані. «Загалом, у період з 2004 по 2009 рік, ХАЕС надала благодійну допомогу на суму 5 мільйонів 164,7 тисячі грн. І це без урахування ко­штів, які надавали безпосередньо працівники ХАЕС, - сказав С.Ільющенков. - Лише за минулий рік Хмельницькою АЕС  надано бла¬годійної допомоги на загальну суму 88, 8 тис. грн. І це незважаючи на те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України з квітня минулого року було призупинено надання такої допомоги державними під­приємствами». Приміром, коли за­хідні області України постраждали від руйнівної повені, працівники ХАЕС перерахували зі своєї заробітної плати кошти у сумі понад 300 тисяч гривень для допомоги постраждалим. А у поточному 2010 році ХАЕС вже надала благодійної допомоги на суму 58 тисяч гривень.

Доречно також згадати, що Хмельницька АЕС щороку виділяє путівки для дітей не працівників станції. Так,  2007 року було передано для міста 131 путівку у дитячі оздоровчі табори «Агатівка», «Ласпі», «Кристал», у 2008 році виділено 79 путівок, а минулого року - 18 путівок у дитячий табір «Агатівка».

Окремо варто відзначити шефську роботу ХАЕС. Багато років поспіль атомники проводять започатковану з ініціативи культурно-масової комісії профкому безстрокову акцію «Поділись теплом свого серця», надаючи матеріальну допомогу сиротинцям, будинкам-інтернатам для дітей з вадами та для ветеранів. Так, за посередництва комісії по роботі з дітьми та шефській роботі у 2009 році станці­йниками у Старокривинський будинок-інтернат для ветеранів війни та праці та у Берездівську школу-інтернат була надана допомога у сумі 9 202 гривні, цього року - 3 996 грн. Допомагає знедоленим дітям також і Організація молоді ППО ХАЕС. Загалом на ці потреби минулого року вони надали 5 500 гривень, цього  - 700 гривень.

«За нашим переконанням, адресна допомога людям має бути ефективною. Тобто, якщо звертається людина з проханням виді­лити кошти на лікування дитини або на купівлю будинку замість знищеного пожежею, то допомога у сотню-другу гривень (як це практикує той же Червоний Хрест) є практично безглуздою. ХАЕС надає допомогу, що вимірюється тисячами гривень, і це реальна допомога. Ми говоримо про допомогу людям, які не є працівниками нашого підприємства. Але у колективі ХАЕС теж є багатодітні, малозабезпечені родини. Наші працівники, як і інші люди, хворіють. Так, у 2009 році для 26 малозабезпечених сімей праці­вників ХАЕС було надано грошову допомогу на загальну суму 41 тис. грн., для 198 дітей-сиріт та напівсиріт, інвалідів - допомогу на загальну суму 651 тисячу гривень. На лікування 121 праці­вника ХАЕС та членам їхніх родин було надано допомоги на загальну суму 243 тисячі гривень. Як бачимо, ці суми важко співставити із допомогою, яку надали «благодійники року» Товариство Червоного Хреста у 2009 році. Тим не менше, пані Вітковська підкреслює у своєму інтерв’ю, що окремий підприємець надав 200 грн. допомоги Товариству Червоного Хреста, скромно промовчавши про суму понад 15 тис. гривень, на яку придбали марки працівники Хмельницької АЕС. Додам, що подібні суми передаються Червоному Хресту протягом багатьох років», - говорить про наболіле начальник відділу соціального розвитку ХАЕС Сергій Ільющенков.

Леся Ліщенко