Завідуюча дитячою поліклінікою Оксана Вікторівна Мудрік біля керма тих, хто опікується  дитячим здоров’ям не так давно, однак темою, як мовиться, володіє досконало, бо, помітно, що закохана у свою професію. Переїхала сюди з перспективного в фаховому плані Запоріжжя через проблему, що є, безсумнівно, головною в житті кожної матері: дитина хворіла без видимих на те причин і навіть мамині гарні знання по темі  і лікування не давали належного ефекту. В Нетішині проблема знялась сама собою, тому лікар має можливість з головою поринути в доручену роботу. Нині вона керівник підрозділу СМСЧ-4, що своїм впливом охоплює понад сім з половиною тисяч юних громадян міста, а саме віком від народження до 18 років.

Оксана Вікторівна констатує, що на кожній з 10 дільниць є лікар і медсестра, хоча у великих містах, як правило, один лікар обслуговує дві дільниці. Така, на жаль, дійсність.

Дитяча поліклініка має спеціалістів вузького профілю, таких як окуліст, невролог, ортопед-травматолог, хірург, ЛОР. Вакантною залишається посада підліткового лікаря, хоча саме ця позиція потребує неабиякої уваги з боку медицини. Цікаво, що й претендентів на її зайняття також нема.

Ми оглянули завідування Оксани Вікторівни. Лікар з гордістю відзначає, що у відділі працюють фахівці високої кваліфікації, які щоденно відвідують родини, де мешкають немовлята, пос­тійно відслідковують процес фізичного розвитку дітей.

Зокрема у Кабінеті здорової дитини  медсестра Світлана Миколаївна Полі­щук надає найгрунтовніші консультації з аспектів, що стосуються немовлят, перевіряє зріст, вагу, робить пробу Руф’є для старших і таким чином визначає фізичні можливості дитини. За словами завідувачки, надзвичайних конфліктних ситуацій останнім часом не спостерігається, бо кожен медпрацівник знає, що дитина – найдорожче, що є на землі. У зв’язку  з випадками смертності в Україні серед дітей, що займаються фізкультурою, з 2009 року введено щорічний огляд дітей у присутності батьків, під час якого визначаються фізичні кондиції дітей і подаються рекомендації вчителям шкіл в яку групу: фізичного виховання, основну, підготовчу, спеціальну,  чи якусь іншу, треба включити  дитину. Приміром, проба Руф’є, яка дає об’єктивну   кар­тину про можливості серцево-судинної системи, особливо показова серед підлітків, які ведуть малорухливий спосіб життя, і навпаки у активних спортсменів.

У процедурному кабінеті гарно свою роботу виконує Тетяна Бондарук, а у кабінеті щеплень - Марія Мочулянська та Надія Гончарук.   Мусимо зауважити, що нині у Нетішині, як зрештою і по всій Україні, через відсутність вакцин роботи не багато. Проте, це міна уповільненої дії, адже щеплення – найефективніший засіб вберегтись від десятків грізних хвороб.

Як не прикро, нервові розлади стали типовими не лише для дорослих, але й дітей та підлітків, які отримують великі навантаження на нервову систему від телекомунікаційних, шкільних та побутових джерел. Лікар-невропатолог Галина Максимівна Пипич в числі тих фахівців, які знають шляхи запобіганню розвитку хвороб.

Оксана Вікторівна розповіла, що у структурі дитячої поліклініки важливу ланку займає педі­атричне відділення, яким керує Ірина Сергіївна Халманова разом із старшою медсестрою Тетяною Степанівною Терлецькою. В складі відділення зайняті фахівці з великим стажем роботи Микола Андрійович Ковальчук, Тетяна Анатоліївна Черуха, Лідія Павлівна Риштун, Галина Іванівна Гаркушина і молоді спеціалісти з високими знаннями, отриманими у профільних вузах, - Ольга Сергіївна Савоник, Ірина Миколаївна Сидорчук, Алла Степанівна Пилипчук. Разом – дієвий колектив однодумців, покликаних піклуватись про здоров’я нашого майбутнього – наших дітей.

На знімках  Віктора  Гусарова:  завідуюча дитячою поліклінікою О.Мудрік