За перший квартал цього року більшість будівельних підприємств Піонерної бази накопичили значні борги за спожиту електроенергію. Незважаючи на суттєве зменшення промислового виробництва, значну кількість електроенергії необхідно використовувати на обслуговування адміністративних приміщень, виробничих баз, складів тощо.

За інформацією головного енергетика управління будівництва – директора ТОВ «Енергокомплекс УБ ХАЕС» Володимира Ковальчука (на фото) – підприємства, створені за участю ВАТ «УБ ХАЕС», в середньому за місяць споживають 50 тис. кіловатгодин, а субпідрядники – 122 тис. кіловатгодин електроенергії.

Окремі підприємства заборгували управлінню будівництва від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень. Зокрема, якщо ТОВ «БМУ №3 УБ ХАЕС» не сплатило 15 тис. грн. за спожиту електроенергію, то борг ТОВ «Будіндустрія УБ ХАЕС» сягає 763 тис. гривень. Значні суми подібних  боргів і в субпідрядників, хоча, як стверджує головний енергетик управління будівництва, керівники цих підприємств запевнили, що по завершенню поточного кварталу і початком будівельних робіт повністю погасять борги за спожиту електроенергію.

Ще одна категорія споживачів – це малі підприємства та приватні підприємці, які в середньому в місяць споживають 77  кіловатгодин електроенергії. Вони, за словами головного енергетика, розраховуються вчасно.

ВАТ «УБ ХАЕС», як фінансово більш стабільне підприємство, аби допомогти в кризовий час іншим будівельним організаціям дотепер оплачувало живими коштами всі вищезгадані борги для обленерго, але в подальшому значне вимивання обігових коштів може зашкодити й самому управлінню будівництва. Адже необхідно залучати вільні фінансові ресурси на модернізацію виробництва. Та й відновлення попередніх обсягів будівельно-монтажних робіт, що рано чи пізно має настати,  потребуватиме певних капіталовкладень.

«Якщо найближчим часом ситуація з оплатою не покращиться, електропостачання боржникам буде припинено», - попередив Володимир Ковальчук.

Петро Войтович