Працівники культури – особливі. Та й місія у них особлива – дарувати людям радісні і світлі почуття, створюючи святковий атмосферу, сонячний настрій. Плоди творчої співпраці щоразу приносять нові й нові перемоги на сценічних майданчиках рідного міста, області, України та світу.

Найсвіжіші новини – чергові переможні нотки зі школи мистецтв - із Дрогобича. У передчутті Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва Аліна Скобун здобула для Нетішина гран-прі III Всеукраїнського конкурсу баяністів-акордеоністів «Візерунки Прикарпаття». Окремо порадував ансамбль баяністів-акордеоністів, нагороджений дипломами I ступеню (викладач Ірина Борінова).

Тиждень тому флейтистка Анастасія Побежимова (наставник Іванна Сиваківська) привезла перемогу зі щорічного відбіркового обласного огляду-конкурсу юних обдарувань «Нові імена» і отримала квітневий шанс підкорити чаруючою грою ще й столицю. Дещо раніше повернулися з першими-другими місцями з поїздки до Калуша інші вихованці Іванни Миколаївни. Найвищий успіх у 7-му регіональному конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах «Концертіно-2010» святкував Роман Борилюк.

Попри найсвіжіше дрогобицьке гран-прі, не можна ще раз не пригадати Кіровоградську звитягу Аліни Скобун та її вчительки Галини Ларчікової (читайте наш позаминулотижневий часопис).

Теж не без вдалої участі нетішинців, минув усередині березня у Житомирі міжнародний конкурс юних піаністів пам’яті Святослава Ріхтера. Лауреатом 3-го ступеню була визнана Анастасія Ларчікова (молодша група). Наставник – Оксана Зінов’єва.

В останні дні зими міжнародний вокально-хореографічний фестиваль-конкурс «ART-PREMIER-2010» приймав Київ. Другу премію здобув Артем Белінський, третю – Дарія Демчук, Сергій Васильєв та Айшен Ібрагімова. Усі вокалісти – вихованці Наталії Горбової.

Такі, лише цьогорічні, здобутки нетішинської школи мистецтв. Надворі ж поки – березень!

Свої радісні миті у цьому році вже святкували й творчі особистості міського палацу культури. «Енергобудівник» нещодавно розповідав і про приємну з точки зору мистецтва поїздку на Всеукраїнський фестиваль-конкурс пісні та музики «Золотий Орфей» до Дніпропетровська Камілли Пельванової, Олени Ніколаєвої. Третє місце на фестивалі посів фортепіанний дует у складі Тетяни Шибанової та Ірини Смирнової (представники школи мистецтв).

Якщо взяти до уваги ще й минулорічні переможні результати міських школи мистецтв, Палацу культури, заодно й художньої школи тощо - вийшов би чималий послужний список.

Отож, святкуванню Всеукраїнського дня культури та аматорів народного мистецтва передувало чимало приємних миттєвостей. Урочистості ж, як і належить, сталися у надвечір’я 23 березня. 

При вході в Палац культури гостей зустрічали тематична фотовиставка та гра муніципального духового оркестру.

Слайд-шоу, щирі вітання, серед яких багато поетичних, подарунки та приємні сюрпризи – це те, що на працівників культури очікувало згодом. Співали, грали і танцювали для «винуватців» Юрій Романік, Анна Анашкіна, Камілла Пельванова, Анастасія Побежимова, вокальний ансамбль «Камелія», зразковий ансамбль танцю «Лайф», дует «Double Ю»  (Юлія Сидорук, Юлія Бражук), Аліна Скобун та «Джаз мікс».

Вітали зі святом – виконувач обов’язків начальника відділу культури  та туризму Тетяна Лещенко, заступник міського голови Іван Михасик, заступник генерального директора ВП «Хмельницька АЕС» Віктор Демидюк, інші представники ХАЕС, голова міської організації професійних спілок працівників культури Олена Матвійчук, голова ради ветеранів  Лариса Живага.

Як вдало підмітили ведучі свята, заклади культури – це своєрідні «фабрики зірок». Саме у колективах художньої самодіяльності, на заняттях у школах естетичного виховання народжуються майбутні зірочки. Чимало їх у цей день почули слова вдячності та отримали заслужені нагороди.

Опісля, вже за традицією, настав час ювілярів. Тринадцятеро таких увійшли у світлу, прекрасну життєву пору за рік, що минув. Квіти та подарунки від відділу культури зі вдячністю прийняли Людмила Колпакова, Світлана Павлюк, Олена Михайлова, Григорій Коцюк, Юрій Дідук, Володимир Гладчук, Галина Айсіна, Ольга Данилюк, Генефа Ліпська, Тетяна Венгровська, Галина Нестерук, Зінаїда Безбородова, Олександр Романчук.

Яке свято без несподіванок? Перемістившись у часі, у переддень урочистостей у відділі культури висадився невеличкий десант бояр. Під час їх подальших мандрів усі заклади культури настільки вразили «прибульців» своїми надбаннями-досягненнями, що постаті з минувшини завітали й на сцену палацу культури та власноруч вручили «благодарствєнниє грамоти бояриням свєт-Оксанє дочєрі Васільевой (краєзнавчий музей), свєт-Маріі дочєрі Леонідовой (ЦБС), свет-Іннє дочєрі Владіміровой (художня школа), свєт-Іваннє дочєрі Ніколаєвой (школа мистецтв), свєт-Свєтланє дочєрі Пєтровой да Русланє дочєрі Богдановой (палац культури, будинок культури та муніципальні колективи), свєтлому князю Георгію, сину Ніколаєвому да бояринє свєт-Камиллє дочєрі Тиркишєвой (клубні заклади)».

Поміж врученням грамот для присутніх демонстувався фільм про нетішинські подорожі бояр.

Поволі день закоханих у свою професію культпрацівників підходив до завершення. З вірою у те, що благородна професія неодмінно стане ще і найпрестижнішою, культпрацівники та гості свята заспівали разом із вокальним ансамблем «Камелія» фінальну пісню-пародію на мелодію пісні «У природы нет плохой погоды».

Скажете, просто пощастило, що небесне сонечко у цей день і зустрічало, і проводжало культпрацівників? Та ні, вони заслужили на цю посмішку природи!

Богдан Фединчук