Від усієї душі хочеться привітати з цим святом всіх геологів, в тому числі першого директора музею Фурманчук Галину Йосипівну. Адже саме їй ми завдячуємо такою яскравою і багатою  геологічною колекцією, яка розміщена в трьох експозиційних залах нашого музею: «Будова Землі. Тектоніка та геологічні процеси», «Мінералогія», «Історія геологічного розвитку». Експозиція оформлена за всіма вимогами музейної справи і дає змогу відвідувачам ознайомитись з різними видами гірських порід та мінералів, з геологічними подіями, що відбувались багато мільйонів років тому. Відвідувачі можуть «погортати сторінки кам’яного літопису», написаного мовою відбитків та решток викопних організмів. Нетішинська колекція «кам’яного літопису» створена головним чином за матеріалами двох експедицій в Побужжя, частину зразків передано з Національного науково-природничого музею та Київського геологорозвідувального технікуму. До створення геологічних експозицій було залучено наукових співробітників Геологічного музею ННПМ  НАН України Гриценка В.П. та Ярощука Е.О., що дає змогу нашому музею конкурувати з провідними музеями та науковими установами України.

Найбільш яскравою є колекція мінералів  зали «Систематична мінералогія», яка сформована на основі геологічних зразків, зібраних практично з усіх регіонів колишнього СРСР. Тут знаходяться мінерали, батьківщиною яких є скарбниця самоцвітів - Урал (малахіт, азурит, родоніт, діоптаз), Середня Азія (пірит, сфалерит, бірюза), Кольський півострів  та Сахалін ( андрадит, евдіаліт), Східний Сибір (чароїт) та інші.

Піднімаючи з землі просто гарний камінець, ми не завжди здогадуємося, що він може служити не тільки прикрасою, а стати нашим оберегом: амулетом чи талісманом.

Перевірено, що людина, котра вірить у свій талісман чи амулет, менше піддається різним прикрощам, хворобам, легше досягає поставленої мети. Так, талісман - посилює все гарне, що притаманне його власнику, притягуючи певні сили  Землі й Космосу, може принести щастя, здоров’я, почесті. Амулет, навпаки, оберігає, відгороджує людину від небажаних впливів - хвороб, нещасних випадків, наговорів, чаклунства.

Астрологи стверджують, що каміння здатне реагувати на стан атмосфери, її зміни. І відповідно до цього воно має певний колір, блиск, спектр випромінювання, певну силу.

Астрологи стверджують, що жінки, які бажають покращити своє здоров’я за допомогою каменів, повинні знати, у якій фазі Місяця вони народилися. Якщо до повного Місяця, то потрібно носити камені, які мають більше електричних властивостей, якщо після - магнітних. Тоді ці камені органічно поєднуються з властивостями  біополя людини і створюють захисне випромінювання.

Бірюза - улюблений камінь Сходу. Тут вона вважалась талісманом воїнів, звідси пішла й її назва: “фіруз”, “переможець”. Здавна вона славиться як камінь щастя. Найголовніша її властивість - примирювати суперечки, встановлювати мир та злагоду у родині. Бірюза дає достаток, проте має вона і фатальну властивість - приносити нещастя тим людям, які не дотримуються  моральних заповідей і є носіями зла.

Біомагнітний гранат рекомендують носити тим, в  кого проблеми з кров’ю. Він зціляє серце, мозок і пам’ять людини, а ще це - камінь пристрасті, активності, додає своєму володареві впевненості.

Смарагд… Зелений, чистий, веселий і ніжний, як весняна трава, і коли дивишся на нього, то світлішає на серці. Якщо подивитись на нього зранку, то весь день буде легким. Його рекомендують носити неорганізованим людям. Додає силу духу, волі.

Місячний камінь, блідий і тихий - камінь магів халдейських і вавилонських. Вони клали його під язик, і він давав людині можливість бачити майбутнє. А ще цей камінь диводійний зв’язок з Місяцем. Його рекомендують носити людям різким, вольовим, котрі хочуть бути лагіднішими, добрішими.

Для зміцнення здоров’я корисні кварц і коралі. До речі, коралі в Україні, особливо червоні, цінувалися здавна настільки, що батьки могли і частину землі продати, і корову, аби тільки придбати для доньки коралове намисто. Пізніше воно передавалось з роду в рід, і слугувало оберегом: захищало від “поганого ока”,  додавало сил народити і виростити  дитину. Вважалося, що коралі зміцнюють пам’ять, лікують серце, а їх червоне забарвлення позитивно впливає на різні функції організму, зокрема, оновлює кров.

Мають лікувальні властивості яшма, нефрит, малахіт, бурштин… Всіх не перелічити. Але якщо камінь не підходить людині, то розсиплеться. Тому перед тим, як купувати вироби з каменів, слід проконсультуватися з фахівцями, або прочитати відповідну літературу. 

Ось такі вони, ці дивовижні створіння природи. Тож знайдіть серед них свій оберіг, що робитиме вас ще гарнішими, привабливішими, мудрішими.

Світлана ГОЛОВКО, заввідділом краєзнавчого музею

Професія мужніх, відважних романтиків –

інакше про геологів і не скажеш. Романтика у теперішні суворі практичні часи - щось справді рідкісне, і не часто варте уваги. Хтось із цим змирився, а хтось - досі вважає і живе по-іншому. Як Світлана Іванівна Головко - завідувач відділом природи Нетішинського міського краєзнавчого музею. Уже чверть століття пульсує у цій світлій, у всіх сенсах, жінці душа геолога. Відтоді, як вступила до Львівського державного університету ім. Івана Франка, обравши спе-ціальність «геологічна розвідка та пошук родовищ корисних копалин». Батьки не були в захопленні від вибору доньки. Один геолог на той час у сім’ї вже був - брат Іван. Як зізнається, Світлана Іванівна, не в останню чергу він і «спокусив» її отими романтичними оповідками про нові й незвідані обрії. Згодом Світлані їх також перепало. Почалося з так званих «навчальних практик». Тривала вона по три-чотири місяці поспіль. Карпати, Крим, Якутія, Середня Азія. Перехоплювало дух і від пошукових мандрів, і від проживання у тимчасових наметах та дерев’яних будиночках, і від несподіваних снігів.

1991-ий - рік трудового старту для Світлани Іванівни. Бурятська АССР: Окінська геолого-розвідувальна експедиція. …Через вісім років геолога зустрів Нетішинський краєзнавчий музей, який, без сумніву, потребував фахівця, що відмінно знається на гірських породах, мінералах, викопних рештках. Зразки знахідок зустріли у той час у безлічі ящиків. Потрібно було розбиратися, систематизувати. Плоди тієї праці тепер мають змогу спостерігати всі бажаючі. Та час не стоїть на місці.  Найбільшими життєвими знахідками Світлана Головко вважає своїх двох дівчат – Оленку, випускницю Львівського медичного коледжу, та Олександру, ученицю 8-го класу.

Богдан Фединчук