«Весна сорок пятого года, как ждал тебя синий Дунай…» Цю весну чекали всі. Чекали на засніжених полях під Москвою, у блокадному Ленінграді, у Сталінграді, в окупованих Україні й Білорусі, у тиловому Казахстані та за Уралом. З висоти літ ще чіткіше й болючіше вимальовується безсмертний подвиг воїна-визволителя. Без перебільшення, радянський солдат приніс свободу не лише народам Європи. Ціною свого життя. Мільйонів життів і трагічних доль. На землі квітує 65-та мирна весна. 527 наших земляків захищали рідну землю від фашизму, близько чотирьох сотень лишилися на полі бою навічно.

Рік за роком ветеранів тієї страшної війни стає все менше, їхні ряди косить невблаганний час. Та вони передають своє прагнення миру нам, своїм нащадкам.

Урочистості, присвячені 65-ій річниці Великої Перемоги у Великій Вітчизняній війні розпочалися 6 травня у Палаці культури. У залі панувала тепла й щира атмосфера від добрих побажань, слів вдячності найпочеснішим гостям – сивочолим ветеранам: учасникам бойових дій, інвалідам та учасникам війни, солдатським вдовам, працівникам тилу. Промовці – секретар Нетішинської міської ради Анатолій Сиваківський, генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко, голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, згадували героїчне минуле старшого покоління , невмирущу пам’ять про воєнні лихоліття та запевняли, що й надалі огортатимуть ветеранів увагою та турботою. Адже вони достойні цього, як ніхто інший.

Зворушливим та задушевним був святковий концерт, більшість номерів якого – на воєнну тематику.

Традиційно у голові святкової колони йшли наші ветерани у День Перемоги – 9 Травня до пам’ятника загиблим воїнам, що у садибній забудові міста. Весняне щедре сонце та яблуневий цвіт вітали воїнів-визволителів.

На почесному місці біля пам’ятника – ветерани. Словами привітань та вдячності за мужність і героїзм у роки війни до ветеранів звернулися секретар Нетішин-ради Анатолій Сиваківський, генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика, голова міської організації ветеранів Афганістану Валерій Шеліванов, голова міської організації ветеранів України Лариса Живага.

На мітингу традиційно згадали тих нетішинців, хто не повернувся з війни. Завмерли у скорботі – хвилина мовчання. Салют. І підніжжя пам’ятника потонуло у морі весняних квітів. Вічна слава героям!

Ще одна сторінка історії – Лисяча гора, куди учасники мітингу прибули, аби згадати славне партизанське минуле краю. Саме тут знаходилася одна із партизанських стоянок. Звучали слова пам’яті на могилі невідомих героїв, присутні змогли побачити зразки щоденного побуту партизан, зазирнувши у землянку та скуштувати солдатської каші.

Завершилося святкування Дня Перемоги увечері масовими народними гуляннями та салютом, що розцвів у нетішинському небі усіма барвами веселки.

Людмила Михалєвська