Приємно, коли друзі телефонують, а ще приємніше – коли привід для цього радісний…

-Привіт, ти де? – чую голос у мобільному.

-У Карпатах.

-А я у Луцьку.

-І що ти там у вихідні, іще й 9 Травня, коли всі порядні люди – парадні, робиш?

-Представляю «Книгу рекордів України» - бадьоро констатує Сашко.

Який Сашко - спитаєте ви? А який іще Сашко може представляти таке відоме видання? Звісно, - Шустерук. Той самий, з легкої руки чийого увесь Нетішин у День Незалежності-2008 викладав національний герб із монет. Луцьк покликав Олександра в іншій якості. Цього разу йому випала честь зафіксувати новий рекорд заслуженого діяча мистецтв України, лучанина Віталія Іваницького на фестивалі вишитих рушників «Вишиті обереги єднання». Подібний захід проходить у Луцьку вже вдруге, проте цьогоріч він вийшов на всеукраїнський рівень. «Минулого року вдалось скласти рушник завдовжки 1,37 кілометра, - каже учасник подій Олександр Шустерук. - Цьогоріч у Луцьку встановили новий рекорд – вишитий рушник сягнув на 1, 61 кілометра».  Саме за цей рекордний показник нетішинець вручив дипломи авторові ідеї та організаторові фестивалю Віталієві Іваницькому та міському голові Луцька, під чиїм патронатом відбувалася подія, Богданові Шибі. Цікавими читачам будуть і наступні факти, про які повідомив наш очевидець. Сімнадцять областей України мали своїх представників на Театральному майдані. Одна з мешканок Донеччини, почувши про акцію, навіть перервала свій відпочинок у Криму, аби встигнути долучитися до неї.  Найстаріший рушник у шерензі – іще з 1790-х років. Найдовший – 65 метрів, виготовлений на одній із місцевих фабрик. Наймолодшій учасниці, якій пощастило триматися за кінчик рекордного рушника, сповнилося лише 6 місяців. Свій  вишитий рушник долучив до рекорду і представник «Книги рекордів України» Олександр Шустерук.

Заходи тривали 2 дні. Наступного, 10 травня, було проведено аукціон. Найдорожчий ексклюзивний рушник обійшовся покупцеві за 700 гривень. За інші платили 350 і менше. Вторговані близько 3000 тисяч гривень буде надано для вишивальниць з особливими потребами. 

На майдані не оминули увагою і троє весільних пар, котрим випало поєднати долі у ці дні. Молодята продемонстрували свої вишиті рушники. Для них було проведено спеціальні конкурси, зокрема, на найдовший поцілунок.

Заступник міністра культури і туризму Ольга Бенч, котра завітала на фестиваль, пообіцяла державну підтримку лучанському фестивалю у майбутньому.

Богдан Фединчук