«Грали із задоволенням, і це задоволення подарували всім» -

у такому стилі про фортепіанну майстерність юних нетішинців висловилася Тетяна Рощіна, голова журі IV Всеукраїнського конкурсу юних піаністів «Чернігів скликає таланти», професор, завкафедрою фортепіанного факультету Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського. Уперше в історії нетішинської школи мистецтв Анна Анашкіна демонструвала гру на фортепіано із симфонічним оркестром. І яку гру! Водночас Максим Борінов зачарував Чернігів своїм виконавським талантом. Не випадково саме вони прийняли участь у гала-концерті.

Забігаючи наперед, відзначу, що усі четверо нетішинських віртуозів заслужено поверталися додому з дипломами лауреатів, а їхні викладачі – із почесними грамотами.

«Всеукраїнський конкурс, що тривав із 14 до 17 травня, зібрав умілих виконавців з усієї України, - розповідає завідувач фортепіанним відділом школи мистецтв, викладач методист вищої категорії Людмила Деркач. – Від Заходу країни до Сходу  і від Півночі до Півдня. Своїх посланців мав навіть білоруський Гомель. Загалом 95 учасників змагалися у трьох вікових категоріях. У молодшій виступала Анастасія Ларчікова (наставник Оксана Зінов’єва), ставши лауреатом II-ї премії. Серед виконавців середньої категорії диплом лауреата I-ї премії отримав Максим Бо-рінов (вихованець Людмили Деркач, прим. авт.), а Катерина Зінов’єва (викладач Олеся Голяницька) здобула диплом лауреата II-ї премії. Нарешті, у старшій віковій категорії вдало виступила Анна Анашкіна (викладач Оксана Зінов’єва) – вона лауреат III-ї премії. В останній категорії змагатися було чи не найважче, адже піаністами-суперниками були діти спецшкіл - музшкіл, музучилищ тощо. Тут боротьба тривала не один тур. У 2-ий пройшли лише шестеро конкурсантів із 18-и, серед них – Анна. У фінальному виступі вона чудово виконала концерт Едварда Гріга ля-мінор (ч.1) під звучання Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» - професійного колективу. Анна Анашкіна та Максим Борінов були запрошені для участі у гала-концерті. Окрім дипломів, усі діти отримали пристойні грошові премії».

Також Людмила Деркач поділилася власними враженнями від конкурсу: «Ми побачили високий професійний рівень виконавців, що свідчить про гарну підготовку. Цікаво було чути гру такого рівня. Журі нелегко було обирати кращих. Чим цінна наша участь? Тим, що побачили інших, мали приємне спілкування, водночас корисне в методичній роботі. Для публіки, для журі стали відкриттям виступи нетішинців. Тетяна Олександрова, суддя зі Львова, висловилася більш, аніж конкретно: «Приїхали – і забрали всі призові місця. У вас дуже сильна фортепіанна школа».

Оксана Зінов’єва, викладач класу фортепіано нетішинської школи мистецтв, повідомила, що її вихованку за чудову гру запросили прийняти участь у майстер-класах «Гра з симфонічним оркестром». Пані Оксані є від чого перебувати у піднесеному настрої, адже на подіумі дві її вихованки, ще й третій тріумфатор – дочка. «Отримали масу задоволення, - ділиться враженнями викладач. - Конкурс напрочуд творчий. Щедро поспілкувалися з музичними людьми. На відміну від багатьох інших муззмагань, у яких доводилося брати участь, у Чернігові діти щиро підтримували одне одного, вболівали, незважаючи, яке місто чи регіон представляли». Здобуток Анни Анашкіної, черговий у когорті перемог, Оксана Зінов’єва віднесла до трійки найбільш значимих у кар’єрі дівчини.

Добре, що усі піаністи, мають гарну моральну підтримку не лише з боку педагогів, але й рідні. Кулаки тримали всі – від сестер і братів, батьків і тіток, аж до бабусь. Сльози радощів за дітей і внуків – такою наприклад була перша реакція у родині  Борінових, зокрема, бабці – Світлани Юхимівни. Переконаний, у інших теж зустрічі відбувалися за схожим сценарієм.

Музичні перемоги – це насамперед піт на репетиціях. Травневих свят не було ані у наставників, ані у переможців. Побільше б музолімпів – яскравих, неповторних, з оркестром і без нього!

Богдан Фединчук