Минулого тижня депутати Нетішин-ради зібралися, аби обговорити й вирішити найголовніше для міста питання: дохідну й витратну частини бюджету. Отож, за розрахунками фінансового управління міськвиконкому запланований обсяг доходів на 2010 рік очікується 61 мільйон 968 тисяч гривень (загальний фонд – 59 мільйонів 850 тисяч, спеціальний – 2 мільйони 117 тисяч гривень). Видаткова частина бюджету становить 62 мільйони 228 тисяч гривень. При цьому не врахована субвенція з державного бюджету, оскільки міський бюджет приймався раніше обласного. Останній затверджує та доводить субвенції бюджетам нижчих рівнів.

За словами головного фінансиста міста Валентини Кравчук, основним бюджетонаповнюючим фактором лишається податок з доходів фізичних осіб. Отож, ми з вами цьогоріч покладемо до міського гаманця щонайменше 52 мільйони 276 тисяч гривень. Це на 17 відсотків більше, ніж торік. Причина збільшення цього виду податку насамперед у підвищенні мінімальної заробітної платні та рості зарплатні на окремих підприємствах. Лепта підприємств комунальної власності, які здійснюють відрахування до міського бюджету з власного прибутку, становить 176 тисяч гривень. Надходження від оренди комунального майна, плати за державну реєстрацію та торгові патенти додадуть міській казні майже мільйон гривень.

За прогнозтичними розрахунками, надходження від плати за землю становитимуть понад 4,5 мільйона гривень, що на 11 відсотків більше, ніж минулоріч. Власники транспортних засобів сплатять до місцевого бюджету майже півмільйона гривень.

Щодо видатків, то найбільше їх передбачається на фінансування діючої мережі закладів та установ освіти – понад 35 мільйонів гривень. Проти минулого року витрати на освіту в місті зростають на 14 відсотків, що пов’язано із ростом державних соціальних гарантій для працівників бюджетної сфери. Найбільшою статтею залишається зарплатня та нарахування на неї – понад 30,5 мільйона гривень. Валентина Кравчук зазначила, що передбачено забезпечення стовідсоткової норми харчування дітей усіх вікових груп. Крім поточних видатків на освіту, бюджет передбачає цьогоріч 42 тисячі гривень на погашення боргу за капремонт покрівлі ЗОШ №3.

Видатки на утримання закладів та установ культури і туризму заплановані у сумі 4,7 мільйона гривень. Це на 9,5 відсотка менше, ніж торік.

 На соцзахист та соціальне забезпечення заплановано витратити з міського бюджету 2,2 мільйона гривень. Частина коштів піде на зарплатню працівників профільних структур, частина – на фінансування міських програм у цій галузі.

Вилучення з міського бюджету до Держбюджету України цьогоріч становить 10 мільйонів 438 тисяч гривень.

Людмила Михалєвська