140-річчя наукового товариства ім. Шевченка відзначили у Нетішині

У цьому році минає 140 річниця заснування Наукового товариства ім. Шевченка – багато­профільної організації, своєрідної української національної академії наук.

Протягом десятиліть товариство об’єднувало й продовжує об’єд­нувати провідних діячів української науки. Засноване у Львові, у повоєнні роки НТШ продовжило своє життя за кордоном, а з 21 жовтня 1989 року відновило діяльність в Україні. Основним науковим друкованим органом є «Записки Наукового товариства ім. Шевченка». Публікуються праці в серіях «Україно­знавча бібліотека НТШ», «Визначні діячі НТШ», «Мемуарна бібліотека НТШ».

В нашій державі виходять інформаційний щорічник «Хроніка НТШ» та журнал «Вісник НТШ». Очолює товариство в Україні Олег Купчинський.

На відзначення річниці НТШ у Нетішинському міському краєзнавчому музеї спільно з Інститутом досліджень української діаспори НаУОА (директор – д.і.н. Алла Атаманенко) було організовано виставку друкованих видань товариства та 29 жовтня проведено круглий стіл. На виставці експонувались праці львів­ського періоду, видання товариства в еміграції, а також сучасні українські. Доповідачі Тарас Вихованець та Алла Атаманенко представили основні віхи історії НТШ в Україні та за її межами. З вітальним словом до присутніх звернулись директор музею Оксана Кононюк, начальник управління культури виконавчого комітету Неті­шин­ської міської ради Іван Михасик та нача­льник від­ділу освіти вико­на­вчого комітету Нетішин­ської міської ради Марія Моцик.

У процесі підготовки за­ход­ів Неті­шин­­ський музей через Інститут дослі­джень української діаспори отримав від Наукового товариства ім. Шевченка в Америці ряд закордонних українознавчих видань.

Власна інформація