1985 рік

Блок №3

З вересня ведуться роботи на блоці №3. Армування нижньої фундаментної плити, у машзалі закінчено роботи з бетонної підготовки. Забетоновано естакаду під залізничну колію.

1986 рік

Продовжуються роботи на блоках №№2,3. Ведуться підготовчі роботи по блоку №4. Під реакторне відділення і машзал виконано виймання грунту на 70%. Забетоновано і укладено арматуру в стіни від відмітки 0.00 до 4.8 (97%).

1987 рік

Блок №3

Розпочато облицювання підлог відмітки 0.00 - 10%.

Ведеться монтаж стін. Змонтовано каркас будівлі. Виконано гідроізоляцію стін підземної частини на 80%. Ведеться бетонування перекриття на відмітці 3.6.

Блок №4

Закінчено армування  фундаментної плити (100%), бетонування. Ведеться монтаж стін, бетонування підлог.

Змонтовано каркас будівлі. Здійснюється монтаж металоконструкцій.

1988 рік

Блок №3

Розпочато облицювання підлог на відмітці 0.00 - 25%.

Закінчено монтаж стін з від­мітки 0.00 до 6.6, монтаж першого ярусу гермооболонки - 100%. Розпочато монтаж другого ярусу гермооболонки.

Закінчено улаштування монолітних залізобетонних фундаментів. Розпочато монтаж кабельних проходок БНС-3 (блочна насосна станція).

Змонтовано каркас будівлі, стінові панелі.

Велися роботи з улаштування покрівлі, фундаментів під обладнання.

Блок №4

Монтаж контурних і внутрішніх стін.

Ведеться перекриття на відмітці 0.00 - 100%, 3.6 - 100%.

Виконано фундаменти під обладнання (БНС-4).

Змонтовано каркас, стінові панелі.

1989 рік

Блок №3

Ведуться будівельні роботи внутрішніх стін оббудови відмітки 24.6 - 28.0.

Виконано укрупнене складання стендів датчиків КВПіА.

У гермозоні закінчено монтаж 3-го ярусу гермооболонки. Ведуться передмонтажні роботи з хімзахисту.

По БНС-3: змонтовано каркас заземлення, стіни, панелі.

Ведуться роботи з улаштування покрівлі.

Блок №4

Ведеться бетонування підлог, монтаж контурних та внутрішніх стін. Прокладено повітряпроводи.

Йдуть передмонтажні роботи з хімзахисту.

Виконано монтаж верхньої будови фундаменту турбогенератора.

По БНС-4: змонтовано каркас стінових панелей. Ведуться роботи з улаштування покрівлі.

1990 рік

Блок №3

Продовжено роботи з монтажу та бетонування контурних стін. Виконано монтаж 3-го ярусу гермо­оболонки, монтаж освітлення, передмонтажний хімзахист.

Блок №4

Бронювання підлог на відмітці 4.2, монтаж перекриття РДС‑5. Виконані роботи з улаштування підземної частини фундаментів під обладнання.

Розпочався рух “зелених”, противників розвитку атомної енергетики, “полі­тиків”, що використовували складну ситуацію для передвиборної боротьби за місце у парламенті України.

9 лютого під впливом подій навколо АЕС Хмельницький обком партії приймає рішення про недопущення завантаження ядерного палива у 2 енергоблок.

25 квітня учасники пікетування АЕС направилися до діючого першого енергоблока, де відбувся мітинг з вимогою об“явити мораторій на будівництво АЕС і добудову нових енергоблоків.

26 квітня відбувся багатотисячний мітинг-пікетування. Одна з вимог - провести позавідомчу експертизу роботи енергоблока №1.

Після масових пікетувань і мітингів навколо АЕС Верховна Рада України 3 серпня 1990 року об‘явила мораторій на будівництво нових і збільшення потужності діючих АЕС.

У 1993 році мораторій зняли, однак коштів на добудову вже не було. Станційники в силу своїх можливостей здійснили консервацію певного обладнання та будівельних конструкцій.

Вже за часів незалежності України була розроблена «Програма стратегічного розвитку ядерно-енергетичного комплексу України до 2030 року та на подальшу перспективу», якою в числі першочергових заходів передбачено введення до 2012 та 2014 років енергоблоків №3 та №4.

Звичайно, строки цієї програми вже не реальні, однак передумови для введення блоків у роботу є. Вони наступні.

Виконано в період 1970-1980 років дослідницькі й проектні роботи на майданчику Хмельницької АЕС для чотирьох енергоблоків типу ВВЕР-1000 серії В-320. 

Зведена значна будівельна частина  енергоблоків №3 і №4 ХАЕС, і РДЕС для ВВЕР-1000 серії В-320.

Перебуває в роботі  спецкорпус  для очищення радіоактивної води, спроектований для чотирьох блоків.

Змонтовано  підземні трубопроводи технічної води відповідальних споживачів, ставка-охолоджувача, каналів підведення й відведення циркуляційної води під чотири енергоблоки ВВЕР-1000.

Наявність на ХАЕС відведеної землі під установку ВРП-750 кВ і достатньої кількості ЛЕП для транспортування електроенергії від трьох енергоблоків потужністю 1000 МВт.

Наявність в Україні заводів виробників устаткування АСУ ТП для ВВЕР-1000.

Наявність в Україні заводу-виробника однієї із кращих на світовому ринку тихохідної турбіни потуж­ністю 1000 МВт.

Наявність на ХАЕС  повномасштабного тренажера з підготовки персоналу для експлуатації ВВЕР-1000 з установками В-320.

Існування довіри населення            30-ти кілометрової зони до діючих енергоблоків ХАЕС.

Можливі шляхи модернізації установок ВВЕР-1000 з метою істотного підвищення ядерної безпеки.

Компанія НАЕК «Енергоатом» та її відокремлений підрозділ  Хмельницька АЕС спрямовують багато зусиль на те, щоб «оживити» енергоблоки. На станції регулярно проводиться Штаб за участю президента НАЕК «Енергоатом» та інших керівників компанії. Розроблено і затверджено міністром палива та енергетики «План підготовчих заходів до початку будівництва енергоблоків №3 та 4». Щотижня відбуваються  селекторні наради в режимі аудіоконференції під керівництвом генерального директора ВП «Атом­проектінжиніринг», контролюється виконання протокольних рішень тощо.

При цьому в колективі розуміють, що це лише підготовча робота і вона може бути марною, якщо Верховна Рада не прийме відповідний закон про добудову енергоблоків саме на майданчику ХАЕС, якщо громадськість не заперечуватиме розбудові. Тому  велике зна­чення приділяється керівництвом станції саме донесенню об’єктивної інформації про стан АЕС серед населення зони спостереження.

Нині час відновлення робіт, час дій.

На знімку Валерія Валуєва: міністр палива та енергетики Ю.Бойко під час прес-конференції після відвідин енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС; блок №4