Сходжен­ня до спортивних вершин розпочалося із вдалих виступів на чемпіонаті Хмельницької області.

Найкраща гандбольна чоловіча коман­да Хмельницької області спершу пробилася до першої ліги. Погравши там лише сезон, зуміла здобути перепустку до ви­щої ліги. У 2006 році гандбольна команда Неті­шина фінішува­ла на сьомому місці. Наступного сезону просунулися вперед ще на дві сходинки. У 2008 році нетішинці фінішували на чет­вертій сходинці підсумкової турнірної таблиці   першості. На­ступний рік був найвдалішим - здобули бронзові нагороди.

Без сумніву, приємними для тренера були спогади про вшанування команди, коли призерів першості вітали у міському палаці культури керівники Хмельницької АЕС, міс­та, начальник департаменту Федерації гандболу України зі зв’язків з регіонами Юрій Тарасюк, делегат федерації ганд­болу України Володимир Черкасов, президент обласної фе­дерації гандболу Олександр Якушев, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олек­сандр Яковюк, директор обласної ДЮСШ, куратор гандбо­лу області Валерій Морозов, голова профкому ХАЕС Михай­ло Гук та інші.

Незабутня мить для тренера, коли Михайло Каминський, Іван Подрез, Микола Романюк, Олег Чубатюк, Ан­дрій Матюк, Сергій Процюк, Андрій Заєць, Ігор Повар, Андрій Оніщук, Олександр Гнатюк, Олександр Підгорняк, Сергій  Добропольський, Олександр Юр’єв, Микола Шнит отримува­ли бронзові медалі першості України, призи та преміальні за третє місце. Запам’яталась мить, коли на адресу команди звучало багато хороших слів та вітань.

Олег Каспаров роповів, що після вдалого  сезону відбулося омолодження команди. Зокрема, капітан команди «Енергетик-НАЕК» Андрій Матюк з нового сезону почав виступати за одну з команд Туреччини. Ще кілька гравців основи  отримали за­прошення виступати у суперлізі.

Місця ветеранів зайняли вихо­ванці місцевої ДЮСШ. Тренер акцентував увагу журналістів на тому, що молодь має величезне бажання вдало зіграти кожну гру, але не завжди в них це виходить. Завдання цього року було фінішувати на третій сходинці або ж вище. На момент написан­ня цієї статті стало відомо, що команді «Енергетик-НАЕК» не ви­стачило очка, аби повторити минулорічний успіх.

Говорячи про перспективи команди, Олег Галустович зау­важив, що вже ведеться мова про перехід команди до супер-ліги. Для цього у клубу є неабиякий потенціал. Сприяє успіш­ним виступам добра матеріально-технічна база, хороші умо­ви для тренувань та відпочинку. Команду «Енергетик-НАЕК» підтримує керівництво компанії НАЕК «Енергоатом», дирек­ція ХАЕС на чолі з гендиректором Миколою Панащенком і го­ловою профкому Михайлом Гуком, місцева влада. Руку на пульсі команди постійно тримає керівництво Нетішинської КДЮСШ, спорткомплексу «Енергетик», місцеві спонсори, які надають дієву підтримку.

Коли Олег Галустович згадав про свою батьків­щину - місто Баку, то журналісти зацікавились, чи він бува не родич чемпіона світу з шахів, а коли почули заперечливу відповідь, то попросили розповісти про себе.

Народився Олег Каспаров у 1964 році. Вчився у спортивному класі Бакинської СШ №2, який спеціалі­зувався на ігрових видах спорту - баскетболі і гандбо­лі. Юнак полюбив гандбол, завдяки якому досяг пев­них вершин у кар’єрі.

На Спартакіаді школярів СРСР у Вільнюсі його команда пробилась на почесне шос­те місце. Згодом був Азербайджанський інститут фіз­культури, який Олег закінчив 1985 року. Навчаючись, грав за команду СК «Баку», яка тоді демонструвала гарний гандбол і мала пристойні результати у чемпі­онаті республіки.

До Нетішина переїхав у кінці 80-х. Спочатку працював вчителем фізкультури у Нетішинській середній школі №3. Хлопці з його шкільної ганд­больної команди кілька разів виборювали перше міс­це на міських змаганнях, гідно представляли Нетішин на обласних змаганнях.

Талановитого тренера помі­тили і у 1993 році запросили до КСК «Енергетик».

Одне із запитань газетярів стосувалося підготовки юних гандболістів у секції КДЮСШ, які у скорому часі прийдуть на зміну теперішньому основному складу коман­ди майстрів.

Олег Галустович розповів, що, окрім головної, у місті ще є юнацька команда. Зокрема, нещодавно нетішин­ці виграли V літні молодіжні ігри Хмельницької області з ганд­болу серед юнаків 1990-91 років народження. Енергетики впевнено обіграли усіх своїх суперників із великою перева­гою. Сильну команду Волочиського району нетішинці здола­ли з рахунком 22:15, ще більшим переможний рахунок був у грі з красилівчанами - 18:8. Про інші перемоги тренер не хо­тів навіть згадувати, бо нетішинці легко вигравали з перева­гою у 15-20 м’ячів.

Разом з тим, нетішинська команда бере участь у чемпіонаті області з гандболу, де впродовж 6 років незмінно стає переможцем цих змагань, впевнено перегра­ючи команди з Білогір’я, Красилова, Волочиська, Кам’янця-Поді­льського і навіть Хмельницького. Нетішинські гандболіс­ти отримали право представляти Хмельниччину на Всеукра­їнських молодіжних іграх, які пройдуть у вересні в Броварах.

Про розвиток футболу в Нетішині, підготовку юних футбо­лістів розповідав старший тренер Нетішинської КДЮСШ Во­лодимир Моцюк (на знімку внизу). Коли журналіс­ти перебували на стадіоні Спорткомплексу, тут прово­дився між­обласний футбольний турнір, у якому брали участь команди  Рівненщини, Хмельницької, Жито­мирської та Львівської областей.

На полі прекрасного стаді­ону грали юні           футболісти 1997 року народження і молодші. Володимир Володимирович повідомив, що по­діб­ний турнір буде проведений найближчими днями і для молодших фут­болістів.

Говорячи про успіхи нетішинців, він зауважив, що їх є чимало. Минулого року вони не раз ставали переможця­ми і призерами офіційних обласних і навіть республіканських змагань. Команда Нетішинської КДЮСШ була переможцем обласних змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч», після ви­ходу у наступний етап цих змагань юні нетішинці відмінно ви­ступали і на зональних змаганнях республіканського турніру, де двічі займали високі другі місця. А загалом, останнім ча­сом на полі спорткомплексу було проведено 14 дитячих фут­больних турнірів для різних вікових груп. У двох з них чемпіо­нами ставали господарі. Володимир Моцюк акцентував ува­гу на тому, що головне у таких змаганнях не перемога, а ігро­ва практика.

Далі Володимир Володимирович роповів, що на відділенні футболу Нетішинської КДЮСШ працює 3 тренери. Під їх керів­ництвом у 9 групах займається понад 200 учнів 1994-2002 ро­ків народження. Підготовлено 99 спортсменів масо­вих розря­дів. Підтримується тісний зв’язок із    командами майстрів та на­вчальними   закладами спор­тивного про­філю, зокрема Львів­ським ДУОР, Респуб­ліканським ВУФК, з фут­больними коман­дами «Борисфен», «Арсенал», «Карпати»-дубль, ФК «Львів». Не­щодавно вихованець Нетішинської ДЮСШ Вадим Лавриненко пере­йшов на навчання до спор­тивної академії ФК «Шахтар».

У спортивних школах, ліцеях, академіях, школах при        ко­мандах майстрів «Шахтар», «Металіст», «Карпати», київ­-сько­му училищі фізичної культури, нині навчаються понад 20 ко­лишніх вихованців                 Нетішинської ДЮСШ. Вони вдосконалю­ють свою спор­тивну майстерність, виступаючи за свої нові футбольні команди, і можливо, незабаром хтось із них стане гравцем однієї з команд майстрів українських ліг.

Гордять­ся у Нетішинській спортшколі Віталієм Косовським, який ро­дом з Острога, але саме у Нетішині його помітили, і він зро­бив стрімкий кар’єрний ріст, ставши одним з провідних грав­ців славетного київського «Динамо» та збірної України. А за­галом на цей час у командах майстрів грає 5 вихованців Неті­шинської КДЮСШ - один у суперлізі, два у командах дубле­рів цієї групи і два у другій лізі. Тренер розповів, що нещо­давно спортшкола отримала від ФК «Львів» спортивний ін­вентар, переносні футбольні ворота, сітки, як компен­сацію за гравця, якого передали до іншої команди.

Володимир Моцюк на завершення розмови з журналіс­тами підкреслив, що Нетішинська КДЮСШ має найкращу у Хмельницькій області матеріальну базу і входить до десят­ки кращих в Україні. Про це дбає профком Хмельницької АЕС, який створив хороші умови для виховання талановитих

Всеволод   Моторний

Фото  Віктора  Гусарова