Аби дiзнатиь про ХАЕС  байкери здолали тисячi кiлометрiв

Байкери - люди з особливою філософією. Як циган пишається гарним скакуном, так кожен байкер вважає свій мотоцикл унікальним і найнадійнішим, подекуди витрачаючи на залізного коня шалені гроші. Принаймні знаю, що унікальний «таракан», якого щороку привозять на оглядини у Алушту, коштує як елітна трикімнатна київ­ська квартира. Але гро­ші не головне, вважають господарі байків, головне – відчуття            свободи руху, швидкості,  мобільності.

Вони долають тисячі кілометрів, аби зустрітись один з одним, посидіти всю ніч біля вогнища і вранці знову повернутись до звичних справ. Хоча є й такі, для кого мало кордонів країни, і вони мандрують по всій планеті на своїх колісницях. Головне – рух.

Серед нетішинців також немало прихильників швидкого пересування на мотоциклах. Дарма, що не завжди це несе лише насолоду, адже байкер, за визначенням правил, - рівноправний учасник дорожного руху, хоча не всі так вважають. Приміром, голова місцевого клубу байкерів «Енерджі» Борис Шевчук півтора року заліковував «бойові дорожні рани», попоходив по лікарях у апараті Ілізарова не один місяць, аби … знову осідлати нову «Хонду». Отже, це філософія і стиль життя.

А раз так, то байкери живуть за своїми правилами. Приміром, роблять об’їзд замків України, або відвідують Чорнобильську АЕС.  Принаймні представники Організації  молоді ХАЕС брали участь у таких заходах і отримали море вражень від цих акцій.

А днями вони запросили до себе байкерів з інших куточків країни, аби хлопці і дівчата якомога більше дізнались про Хмельницьку АЕС. Керівництво станції пішло назустріч байкерам. Тому й у вихідний день для моторизованих людей була організована екскурсія у Інформаційний центр ХАЕС. Працівник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ В.Подколзіна провела екскурсію, дала ґрунтовні відповіді на  численні запитання допитливих байкерів.

Крім цього гості  відвідали краєзнавчий музей  і дізнались про історію поселення, розвиток промисловості, про людей, які є гордістю Нетішина.

А вже тоді пелотон з понад двохсот п’ятдесяти мотоциклів помчав до лісу, де для учасників цього зіб­рання місцевими ентузіастами та за сприяння Хмельницької АЕС,              Нетішинського та Ізяславського міськвиконкомів, козацького полку Нетішина, було організовано спілкування та відпочинок на природі.

Культурна програма передбачала виступи вокально-інструментальних колективів, зокрема місцевої «Пристані» і родинного ансамблю Погноєвських, «Тихої думки» з Ковеля. Хлопцям з Жи­томира, Овруча, Вінниці, Білої Церкви, Києва, Луцька, Тернополя було цікаво дізнатись про пласт культури, який розвивається у нашому краї.

Специфічними були конкурси, адже байкери змагались на найтихіше, найтриваліше долання певної  дистанції, на найсильніший звук вихлопної труби мотоцикла, на визначення переможця у «гладіаторському» бою в глині тощо.

Звичайно ж, кожен хизувався своїм залізним конем, розповідав байкерські байки.

Відзначимо, що «Енерджі» на сьогодні нараховує в Нетішині вісім чоловік. Керівник Борис Шевчук з ЕРПу, представник електроцеху Дмитро Поляков, а також місцеві байкери Євген Бовсунівський, Олександр Колабський, Віктор Полімарчук, Василь Сухомлин, Іван Штанько, Василь Яковчук та Дмитро Ящук. На плечі працівників ХАЕС випали головні організаційні питання. І, як відзначає Борис Шевчук, зліт байкерів вдався. Було знайдено порозуміння з керівництвом місцевого ДАІ, найсерйознішим  чином слідкували за порядком представники козацького полку, працювала виїзна торгівля, тощо.

 Відзначимо, що не лише власні амбіції чи душевні потреби задовольняють байкери. Приміром, цього року разом з одеськими   байкерами «Енерджі» здійснила виїзд у Острозьку  школу-інтернат. Хлопці прихопили для цієї зустрічі пакунки з іграшками, придбали м’ячі, конструктори, солодощі. А потім возили  малечу на мотоциклах, фотографувались разом із           школярами. В планах «Енерджі» продовжити спілкування з дітьми допоміжної школи Острога.

Віктор Гусаров

Фото  автора