Заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Васильович Рахлінський (на знімку) з числа керівників, до яких просто доступитись і з ким комфортно спілкуватись. Компетентність у питаннях, що входять в коло його професійних обов’язків не підлягає сумніву. При цьому співрозмовник має власний погляд на проблеми не лише будівництва, але й облаштування суспільних стосунків тощо.

 Напередодні Дня будівельника Олег Васильо­вич спілкувався  з журналістами місцевих видань і концентрований підсумок цієї зустрічі ми бачимо таким.

- Напередодні Дня будівельника багато добрих слів буде сказано на адресу зодчих та тих, хто втілює їх задуми у життя, - відзначив Олег Васильович. – Загін будівельників Нетішина численний і у кращі часи був основним контингентом мешканців Нетішина. Однак, як не печально, будівельна індустрія на даному етапі не затребувана, велика кількість годувальників сім’ї не має роботи. Причина одна: відсутність коштів для будівництва. Приміром, управління капітального будівництва ХАЕС спланувало на 2010 рік заходів будівельного характеру на 279 мільйонів гривень. Підтверджені коштами лише роботи ціною у 11 мільйонів гривень, з них по третьому і четвертому енергоблоках будівельні роботи становлять 1 мільйон 600 тисяч гривень. Як бачимо, дистанція між планами  і реаліями разюча. Однак, все, що в наших силах, УКБ виконує і реалізовує. Серед надзвичайно важливих цьогорічних робіт – техніко-економічне обгрунтування будівництва третього та четвертого енергоблоків. Велика кількість людей задіяна в підготовці цього документа і він вже в стадії завершення. Відзначу, що нарешті підготовлений том, у якому висвітлюються складові проведення громадських слухань. Це надзвичайно важлива робота, адже  громадські слухання та консультативний референдум  впливатимуть на рішення органів державної влади на місцях, а відтак і на рішення  Верховної Ради, яка  прийматиме остаточне рішення про будівництво Х-3/Х-4. Обов’язок провести громадські слухання взяв на себе  Державний науково-інженерний центр систем контролю та аварійного реагування (ДНІЦ СКАР), який має досвід і відповідний науковий потенціал у проведенні слухань.

Серед цьогорічних реальних справ – завершення будівельних робіт на двох під’їздах будинку №505. Це сімдесят дві квартири, які ми маємо право розподілити між працівниками ХАЕС. Отримано сертифікат на цю будівлю. Наступний крок – власне вселення мешканців. Вважаю, що це дуже гарна подія, адже з 2004 року ми не мали можливості покращувати соціальні чинники працівників.

Далі Олег Васильович охарактеризував житлову проблему з різних боків. Зокрема він відзначив, що на зведення каркасу третього-п’ятого під’їздів 505 будинку необхідно понад дев`ять мільйонів гривень. Компанія на ці потреби грошей не має. Отже, опрацьовуються шляхи залучення коштів квартиронаймачів. Нині на черзі на отримання житла понад тисячу працівників станції. Позбавити їх надії отримати житло – позбавити себе майбутнього.

Хмельницька АЕС має земельні ділянки і розроблені проекти на п’ять нових будинків. Наш співрозмовник висловив сподівання, що на будівництво у Нетішині будуть виділені на 2011 рік необхідні кошти і справа зрушиться з місця.

Він також нагадав, що  були розроблені плани на освоєння нових мікрорайонів. Однак вийшло спірне розпорядження уряду Тимошенко, якою заборонено змінювати цільове призначення  лісових угідь.

Олег Васильович бачить проблему постачання тепла у райони, що, безперечно, колись будуть забудовуватись. Для цього передбачається провести обвідну лінію теплотраси навколо міста, яка дасть змогу урівняти  тиски і забезпечити необхідний рівень тепла у системі і до якої зможуть під’єднуватись нові споживачі.

- Ми чимало зробили у розширенні артезіанського водозабору, - доповів співрозмовник. - Хоча  проблема постачання питної води нині не стоїть на порядку денному, ми провели роботи на чотирьох нових свердловинах, аби убезпечитись від несподіванок на майбутнє. Хоча на завершення цієї роботи також потрібно чимало коштів вже для закупівлі обладнання.

 А от з водовідведенням проблем чимало. Каналізаційні труби все частіше не витримують тиску, цьогоріч було шість чи сім поривів.

Планується підвести додаткову нитку вздовж існуючої, аби вирішити питання. Знову ж таки на заваді швидкого рішення фінансова проблема.

Для міста актуальним залишається питання утилізації відходів. ХАЕС замовила проект сміттєпереробного комплексу. Виготовлено техніко-економічне обґрунтування, яке потрапило на держ­експертизу і нині повернуте для опрацювання. Підготовлено проект. Після його експертного  затвер­дже­ння настане етап виготовлення робочої документації.  Щодо реалізації цього задуму, то, швидше всього він втілюватиметься в практику паралельно із роботами на будівництві третього та четвертого енергоблоків, бо з боку місцевої влади великої зацікавленості поки що нема.

- Це весь перелік робіт капітального будівництва, який в тій чи іншій мірі вирішувався цього року, - підвів риску керманич будівельного напрямку ХАЕС. - А от в плані модернізації діючих блоків, то тут успіхів чимало. За кошти Європейського банку реконструкції та розвитку здійснено великі модернізаційні роботи. На стадії завершення останні п’ять планових робіт. Крім цього, маючи економію коштів, ведеться виконання додаткових восьми програм. Одна з них – модернізація перевантажувальної машини завершена під час поточного планово-попереджувального ремонту. Решта - також важливі для підвищення безпечної експлуатації станції.

Сподіваюсь, кращі часи для нашого міста не за горами. Хочу поздоровити усіх будівельників та їх родини із святом. Нехай надія не полишає вас, нехай добро і достаток супроводжують ваш шлях!

Записав Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерук