Серед дев`яти новеньких і дві представниці жіноцтва – працівниця ХАЕС, хорунжий Олександра Цукрук і студентка одного з навчальних закладів Житомира Людмила Стукало.

- Ми не порушуємо козацьких звичаїв, берегині в запорізькому козацтві завжди були, - каже, коментуючи цей факт, отаман полку О.О.Грицаєнко. – Виконували вони, в основному, канцелярську роботу, йшли в обозі. Ну, останнього робити не доведеться, але справи, до яких потрібно докласти рук, знайдуться. Жінки займатимуться з дітьми у військово-патріотичному клубі, вестимуть канцелярію. Під час наступної присяги ще дві берегині стануть повноправними членами нашого полку.

- Мій вибір свідомий і виважений, - стверджує Олександра Цукрук, - готова разом з іншими слідкувати за порядком і спокоєм в місті, брати участь у вихованні підростаючого покоління у військово-патріотичному клубі. Прививаючи їм любов до рідного краю, культури і звичаїв українського народу і славного козацтва. Навчати молодих людей на власному прикладі добру і людяності, чого зараз так не вистачає у повсякденному житті, відповідальності за свої вчинки. Бачу підростаюче покоління нашої вільної держави таким, що прагне до свободи і незалежності духу. Козаки – вірні сини свого народу та впродовж століть залишаються символом свободи, незалежності і нескореності, демонструють кращі зразки честі, довіри, підтримки, щирості, відвертості. Тому моє місце поруч з козаками – лицарями України.

Свій стимул для вступу в козацтво в майбутньої програмістки Людмили Стукало.

- У Нетішинському козацькому полку мій батько і брат, хлопець, з яким зустрічаюся, - каже дівчина. - Розумію їх і всіх козаків, чому зробили вони такий вибір, солідарна з цими людьми. Хочу допомогти відродити козацький дух, традиції наших прадідів, котрі боронили Україну і ставили її на ноги.

«Всяка  добра  справа  починається  з  молитви»

Так почав своє звернення до козаків настоятель Кривинської церкви отець Василій, де проходила присяга. І звершив молитву за здоров’я присутніх, окропивши опісля свяченою водою та помирувавши кожного козака.

- Нехай шабля, на якій присягаєте, ніколи вам не знадобиться, - сказав настоятель. – Нехай ви будете задіяні не у війнах і походах, а в охороні громадського порядку, об’єктів ХАЕС, водосховища тощо. Досить вже з нашого люду всяких бід і нещасть. Пам’ятайте, що сучасний козак не просто той, хто носить відповідну форму. Він має відвідувати храм, сповідатися, жити за законами божими.

Служу   козацтву  і  православній  церкві

Недільна урочиста мить посвяти у козаки проходила через рік після того, як на вірність Україні присягли перші, з кого почав формуватися Нетішинський козацький полк. Його основу складають працівники ХАЕС та їхні діти.

Піднесено звучать слова присяги. «... перед Богом нашим Всевишнім, перед святою козацькою Покровою, перед народом України і козацтвом Запорозьким, святою землею наших предків клянусь: готовий віддати всі свої сили та життя, захищати споконвічну свободу та волю нашого народу, козацьке Звичаєве право і порядок, єдину Соборну Україну. Клянусь свято виконувати статут Запорозької Січі, жити за законами запорозького козацтва, зберігати честь і гідність запорожця.

Якщо я порушу цю Присягу, то хай буду проклятий Запорозьким козацтвом на віки віків».

Хто не витримує статутних норм і правил, не вправі розраховувати на поблажливість. За час функціонування  Нетішинського полку, одного козака вже виключили зі своїх рядів. Він, за словами отамана, зганьбив честьі гідність козацтва.

- За якими критеріями проходить відбір новачків? – цікавлюся в О.О.Грицаєнка.

- Охочий вступити в наші ряди мусить бути позапартійним, не мати судимості, бути Людиною.

У полку сповідують принцип «козацтво – поза політикою». Мають пропозиції про співпрацю від багатьох підприємців міста, у тому числі партійців тої чи іншої політичної сили. Всім відповідають однаково: козаки готові спільними зусиллями робити корисні справи для людей, але як тільки їх намагатимуться схилити на свій бік, співпрацю припинять миттєво.

Бажаючих поповнити ряди козацтва є чимало, ось і в день присяги про такий намір заявило молоде подружжя, передавши отаману вже заповнені анкети. Їх неодмінно розглянуть. Разом з тим двоє людей написали заяви про тимчасове припинення своєї діяльності в полку через бажання взяти участь у місцевих виборах, балотуючись у депутати міської ради. Це їхнє конституційне право і перечити волі козаків не стали. Сподіваються, що в разі успіху однополчани гідно відстоюватимуть інтереси громади.

В числі добрих починів, які козаки планують втілити найближчим часом – ремонт і приведення в належний стан дитячих майданчиків. Отаман каже, що мав уже з цього приводу розмову з начальником РБУ ЕРП В.І.Кандабаєвим і заручився його підтримкою, хоче зустрітися з керівником ЖКО. Сподівається, що й з відкриттям дитячої кінної секції все владнається, матимуть козаки більше розуміння й готовності до співпраці від влади міста.

З болем говорить отаман про біду, яка прийшла у їхні ряди – трагічно загинув урядник Олександр Качурець. Зі щирим серцем віддали останню шану колезі, наказом отамана Сашу навіки зараховано членом полку. Тим самим козаки зобов’язуються піклуватися про його сім’ю.

- А як відзначатиме полк 19-у річницю Незалежності України?

- На роботі, слідкуватимемо за дотриманням громадського порядку.

Фарфоровий козак поїхав у Німеччину

Його презентували від імені полку Андрію Шеленбергу, котрий гостював у родичів в Кривині і з радістю відвідав посвяту в козаки. Як спомин про перебування в Україні.

- Знаю з історії, що це дужі, добрі хлопці, готові до самопожертви, якщо виникає потреба захищати країну від посягань ворога, - каже колишній уродженець Казахстану, котрий нині проживає в Німеччині. - Правильно, що козацтво відроджується заново, це не просто гарні строї, не театральне дійство, а спосіб життя.

Ольга Сокол