У Києві відбулась презентація нового мюзиклу «Іди і дивись», у постановці якого взяли участь діти

з міст-супутників АЕС України, Росії, Болгарії, Ірану та Індії. Нетішин представляв Олександр Арнаутов

Ідея створення міжнародних сцені­чних постановок за участю талановитих дітей атомників народилась кілька років тому, творчий проект дістав назву «NucKids». Торік на базі підмосковного будинку відпочинку «Єршово» було створено міжнародний дитячий табір, до якого в результаті попереднього відбору запросили дітей, що мають певні досягнення у культурі, мистецтві. Все                  від­бувалось під патронатом росі­й­ських підприємств «Атоменерго­пром», «ТВЕЛ», Концерн «Росенергоатом» та українського ДП НАЕК «Енергоатом». До роботи із обдарованими дітьми були залучені провідні російські режисери, митці театру, хореографи. Протягом місяця тривали репетиції, а згодом першим виступам змогли порадуватись глядачі Москви та Києва. Після серії вдалих виступів організатори вирішили започаткувати традицію щорічної презентації нових мюзиклів.

…До Народного дому, розташованого в кінці головної вулиці нашої столиці – Хрещатику, прямують вервечки молодих людей, що приїхали із міст-супутників вітчизняних АЕС на підтримку учасників нового мюзиклу «Іди і дивись». На великому бігборді – інформація про учасників проекту «NucKids», такій рекламі можуть позаздрити навіть багато професійних артистів. Прем’єра була безкоштовною завдяки благодійництву НАЕК «Енергоатом», її відвідали окрім енергетиків і  численні жителі столиці.

Коли на сцені спалахнули різнокольорові вогні, і під запальні музичні акорди на неї «висипали»  майже шість десятків юних акторів та співаків, стало зрозуміло, що буде цікаво і весело. Мюзикл «Іди і дивись» стартував.

...2030 рік. Земля стрімко вихолодає, наближається вічний холод і темнота. Центр вихолодання знаходиться в Мегамісті, де багато реклами і магазинів, але зов­сім не залишилось душевної теплоти, дружби, і безкорисливості між людьми. Врятувати Землю можуть тільки діти, якщо вони, звичайно, не стануть такими холодними та жадібними, як дорослі. Так коротко можна переповісти сюжет сценарію мюзиклу, який насичений піснями та хореографічними номерами.

Глядачі мимоволі себе запитують: «Чи вдасться дітям зробити світ кращим?». Але ж хіба в цьому можуть бути сумніви? Дитячі душі і серця неодмінно прагнуть найчистіших почуттів, добро перемагає.

За задумами режисерів, одночасно із театралізованою постановкою на великому екрані транслюються анімаційні сюжети, в яких також задіяні діти.

У творчому таборі «NucKids», де тривали репетиції мюзиклу, з дітьми активно співпрацювала відома співачка, актриса, режисер Лолі­та Мілявська. Вона взяла участь у зйомці відеокліпу, в якому були  задіяні всі учасники мюзиклу. Для естрадної зірки було приємно поз­на­йо­митись з юними обдаруваннями. Кажуть, співачку настільки вразили хореографічні та вокальні здібності юних артистів, що вона просто не могла стримати сліз: “Приголомшливі діти! Так чисто й зворушливо! Мені все дуже подобається!”

Коли закінчилась презентація мюзиклу, хотілось відразу зустрітись з нашим земляком Олександром Арнаутовим (на знімку вгорі) і почути його враження від участі у міжнародному проекті. Але, виявилось, що зробити це не так просто. Діти не стримували сліз, викликаних швидкою розлукою й розумінням того, що настав час повертатися додому. За місяць підготовки концертної програми вони встигли звикнути один до одного, по-справжньому здружитись. А під час презентацій мюзиклу в Росії та Україні виглядали єдиною великою родиною, яку можна назвати дитинством. Отож, церемонія прощання видалась дуже зворушливою.

Олександр Арнаутов вважає для себе великим успіхом участь у міжнародному проекті «NucKids». Такий шанс випадає не кожному, навіть якщо ти й дуже обдарований. Він виконував одну із головних ролей постановки і був впевнений у собі, бо знав, що у залі є наді­йна підтримка – тато Валерій Васильович, мама Оксана Василівна, бабуся Любов Дмитрівна, тітка Тетяна, яка приїхала в гості з Уралу, викладач і натхненник його перемог Наталія Горбова, а також друзі та знайомі.

Після закінчення презентації поспілкувався із старшим викладачем Неті­шинської школи мистецтв, заві­ду­ю­чою вокально-хоровим відділом Наталією Горбовою.

- Хвилювались за Сашка?

- Безумовно. Участь у міжнародному проекті вимагає не тільки демонстрації своїх здібностей, а й великої самовіддачі. Мені приємно, що Сашко успішно справився з завданнями та обов’язками, які були покладені на нього організаторами мюзиклу. Треба не забувати, що серед всіх учасників постійно була велика конкуренція. Він виборов право у першому складі грати одну із головних ролей, такий успіх за значимістю подібний до його виступу на сцені Большого театру Москви.

- У мюзиклі багато шоу, «естрадності». Як вдалося Олександру перевтілитись, адже він працює зовсім в іншому напрямку?

- Те, що Сашко спеціалізується на оперному співі, багато й допомогло. А ще в нього відкрились інші таланти.  Хочу наголосити, що з          учасниками проекту займались кращі російські режисери, хорео­графи, вчителі вокалу. Їх майстер-класи є цінними для кожної обдарованої дитини, що прагне постійно вдосконалюватись і досягти мистецьких вершин.

Мені сподобався сюжет мюзиклу, де дитяча наївність виглядає сильнішою від дорослої серйозності. На цьому можна сміливо об’єд­нувати дітей різних держав. За ними майбутнє.

У групі підтримки була заступник голови профкому ХАЕС Людмила Малько. Вона сказала, що атомна енергетика повинна успішно розвиватись на міжнародному рівні. Участь дітей атомників інших держав у культурно-мистецьких проектах є хорошою пропагандою нашої галузі.

Організатори міжнародного дитячого творчого проекту «NucKids» вже виношують плани нового мюзиклу. У Олександра Арнаутова є всі шанси стати його учасником.

Олександр Шустерук

Фото   автора