Постановою Кабінету Мініс­трів України від 14.07.2010 року № 621 „Про посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг” з 1 серпня 2010 року запроваджується спрощений порядок одержання житлових субсидій.

По-перше, знижено поріг обов’язкової плати за житлово­-комунальні послуги: з 15 до 10% сукупного доходу – для сімей з пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років, з 20 до 15 % - для всіх інших сімей, де є праце­здатні громадяни.

Наприклад, якщо сім’я з двох пенсіонерів має сукупний дохід (пенсії) 2 тисячі гривень, така родина платитиме за комунальні послуги не більше 200 гривень. Якщо, приміром, до 1 серпня 2010 року, сім’я з працездатних осіб мала зарплату 2 тисячі гривень, на сьогодні за житлово-комунальні послуги вона платитиме не більш ніж 300 гривень.

По-друге, спрощено процедуру подання потрібних документів. З 1 серпня громадяни звільняються від потреби брати в організаціях, які надають житлово-комунальні послуги, довідки для призначення субсидій (про склад сім’ї, наявність та вартість комунальних послуг тощо). Таку інформацію в 5-ти денний термін ці підприємства надаватимуть на запит управ­ління праці та соціального захисту населення. Людина має звернутись до управління праці та соціального захисту населення із такими документами: заявою, декларацією про дохо­ди і майно встановленого зразка, довідкою про доходи (пенсі­онери таку довідку не надають).

Крім того, тепер на субсидії мають право і ті сім’ї, в яких є заборгованість із квартплати.

Субсидії розраховуються в межах установлених норм на квартирну плату (21 кв. м на особу та ще 10,5 кв. м – на сім’ю), опалення, користування електрикою, газом, гарячою та холодною водою та іншими комунальними послугами. Така компенсація призначається сім’ї на шість місяців.

На виконання вище означеної постанови Уряду Пенсійний фонд проінформує кожну сім’ю, де є пенсіонер з розміром пенсії менше 1 тис. грн., про спрощений порядок надання субсидії. А саме, кожна така сім’я, отримає лист із спеці­альним зверненням Пенсійного фонду, чисті бланки документів (спрощена форма заяви і декларації про доходи) із зразками їхнього заповнення, та конверт для безкоштовної відправки такої заяви для призначення субсидії до управління праці та соціального захисту населення.

Телефон урядової „гарячої лінії” 0800 507 309.

Телефон „гарячої лінії” Нетішинського управління праці та соціального захисту населення – 4-15-04.

Прийом громадян з питання надання житлових субсидій здійснюється у  кабінеті № 9, щоденно без обідньої перерви.

За бажанням можна на прийом попередньо записатись за телефо­ном 4-15-04 або безпосередньо в кабінеті у спеціаліста-інформатора­. 

Телефон для довідок  4-15-04.

Валентина  Косяк,

заступник начальника управ­ління праці та соціального захисту населення