Артем Качановський став другим на чемпіонаті Європи з гри Го,  що проходив у Фінляндії.

Ця інтелектуальна гра виникла близько п’яти тисяч років тому в Китаї, звідки поширилась у Японію й Корею. «Зрозуміло, що європейцям зі «східними тиграми» змагатися важко: ще недавно тут не вважали нас достойними суперниками, адже Європа захопилася Го та іншими інтелектуальними іграми лише чверть століття тому, - каже тренер Артема Качановського, керівник школи інтелектуальних ігор Рівненського палацу дітей та молоді Віктор Шевчук.

За його словами, для європейців певний час навіть існувало послаблення: їх вважали юніорами до 18 років, тоді як представників Сходу – до 16-ти. Однак торік, коли наш Артем приїхав на чемпіонат Світу до Китаю (йому пішов 17-й), організатори на марші зробили правила гри рівними для всіх і не допустили його до участі у фіналі. Ось так і змусив наш інтелектуал поважати європейців...

Грою Го Артем захопився у сім років. А вже у дев’ять здобув першу солідну перемогу – третє місце на дитячому чемпіонаті в Празі. Далі – нові інтелектуальні перемоги: друге місце на чемпіонаті Європи у французьких Каннах, що проходив у знаменитому Палаці фестивалів, четверте – на чемпіонаті світу в Шанхаї (що стало, вважайте, максимумом для європейців), участь у перших всесвітніх іграх з розумових видів спорту у складі збірної України, майстер-класи в корейських старійшин Го. І звідусіль майбутній програміст (Артем – уже студент КПІ) привозив незабутні враження про країни, які вдалося пізнати завдяки власному інтелекту.

- Восени мрію взяти участь у престижних змаганнях на кубок прем’єр-міністра Кореї, який збере найсильніших гравців світу, - каже Артем. – До речі, спонсорами таких турнірів виступають найвідоміші в Кореї, Китаї та Японії компанії – це для них престижно. Для мене ж за десять років Го стало і наукою, і мистецтвом водночас. Правильно кажуть японці: «Го – дзеркало душі людини». Адже коли аналізуєш свої партії, чітко бачиш особисті недоліки й прорахунки. Відтак можеш шліфувати свій характер і ставлення до життя.