«Безпосереднє знайомство з Хмельницькою АЕС  - це велика справа, - запевняють працівники Рівненської центральної міської лікарні, які у середу мали можливість побувати на станційних об’єктах і поговорити із спеціалістами станції, керівництвом ХАЕС. -Розвидняються очі і зовсім по іншому дивишся на світ. Принаймні ми переконались, що працівники АЕС горді за власне підприємство, плекають його і з високою долею переконання стверджують, що атомна енергетика – передовий загін промисловості країни».

Головний лікар  закладу кандидат медичних наук Євген Філімонович Кучерук висловився так: «Я побачив організовану команду. У дев’яності роки, будучи депутатом міськради, особисто голосував, щоб не добудовувати ХАЕС та закрити інші атомні енергоблоки.

Після сьогоднішніх відвідин станції усвідомив, що від такого об’єкта великий економічний ефект для держави, певною мірою і для нас. Як справедливо зауважив генеральний директор станції Микола Сергійович Панащенко, у США жителі прилеглих територій «борються» за те, щоб атомні, а не теплові станції знаходились на їх територіях, адже АЕС справедливо вважаються енергетичними об’єктами, що практично не шкодять довкіллю. Якщо у нас будівництво атомних енергоблоків буде супроводжуватись передбаченими законом пільгами, то це принесе чималу користь принаймні півдню Рівненщини.

Один вчений саркастично зауважив, що кожна людина мала б попрощатись з цим світом через онкологію, просто не всі доживають до цього. Хоч і не належу до спеціалістів саме цього профілю, однак знаю статистику, яка засвідчує, що певні хвороби набувають глобальних масштабів і не пов’язані з наявністю чи відсутністю потенційно небезпечних об’єктів. Багато залежить від способу життя, комунікативних стосунків тощо».

А загалом розмова медиків носила не надто нахилений в бік медицини напрямок. Було запитання, чи є на ХАЕС професійні захворювання. Генеральний директор відверто відповів, що пов’язаних з радіоактивним випроміненням випадків хвороб не зафіксовано. П’ять-сім випадків онкології в рік виявляється, проте пов’язувати їх з професійною діяльністю немає підстав. Микола Сергійович розповів, що свого часу Ізяславські депутати намагались переконати високі інстанції у надзвичайному впливові на них ХАЕС. Коли ж провели порівняльний аналіз захворюваності по Хмельниччині та й Україні, виявилось, що наші сусіди найблагополучніші. Змушені були вибачатись.

Лікарів з Рівного цікавило питання зиску від добудови нових енергоблоків Хмельницької АЕС.

Керівник підприємства зауважив, що це слушне і мало не ключове питання для мешканців зони спостереження. Микола Сергійович звернувся до «Закону про використання ядерної енергетики…», яким передбачена компенсація ризиків для населення. Прийнята Кабміном Постанова 822 нарешті встановлює механізми доведення коштів з спецфонду держбюджету до місцевих бюджетів. Спецфонд формується з таких складових: один відсоток від товарної продукції АЕС і до 10 відсотків від будівництва нових енергоблоків. Враховуючи, що добудова нових енергоблоків оцінюється приблизно у 30 мільярдів гривень, це значні суми для бюджетів прилеглих територій. Принаймні розподіл коштів досить справедливий: 15 відсотків місту-супутнику, 35 – обласним центрам – Хмельницькому на Рівному у пропорції 6 до 4, решта – райцентрам зони спостереження.

Генеральний директор ХАЕС навів дані про переваги атомних блоків над тепловими. Для теплової електростанції такої ж потужності, як Хмельницька, необхідно було б щодня приймати п’ять ешелонів по п’ятдесят вагонів з вугіллям. Майже третина цієї маси йшла б у відвали, розстелилась пилом, шкідливими аерозолями тощо.

Було питання й про прибутки від діяльності станції для колективу.

- Ми не є юридичною особою, - відповів Микола Сергі­йович, - адже є структурною одиницею державного об’є­днання НАЕК «Енергоатом». Саме НАЕК «Енергоатом» реалізує вироблену електроенергію через  транспортуючі організації – обленерго - за визначеними Комісією з енергорегулювання цінами. Зібрані обленерго кошти повертаються в компанію, але    на станцію потра­пляють у відповідності до кошторису, який визначає кошти на ремонт, закупівлю ядерного  палива, заробітну плату, соцкультпобут, інші передбачені колективним договором статті. І ні копійки без контролю з боку держави. Станція бізнесом не займається. Наше завдання – продукувати електроенергію.

Генеральний директор з гордістю розповів, що ХАЕС утримує прекрасний спорткомплекс і перші золоті медалісти Пекінської олімпіади виховані саме тут.

Звичайно, отримали рівненські лікарі і вичерпну інформацію про виробничі показники Хмельницької АЕС. На даний момент станція виробила 182 мільярди кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації. Стільки електроенергії  виробляла у найкращі часи вся українська електроенергетика. Кожна 12 лампочка в країні нині запалюється від ХАЕС.  Продуковані в рік 12-14 мільярдів кіловат-годин електроенергії забезпечують шість таких областей, як Хмельницька. Нові блоки виведуть ХАЕС в число найпотужніших підприємств держави.

На завершення зустрічі керівники Рівненської центральної міської лікарні зі штатом у півтори тисячі чоловік Є.Ф.Кучерк та Хмельницької АЕС зі штатом у п’ять тисяч працівників М.С.Панащенко обмінялись книгами, що розповідають відповідно про лікарський заклад Рівного і енергетичне підприємство Нетішина.

Віктор Гусаров

Фото Валерія Валуєва