Нетішин все частіше нагадує про себе як фехтувальна Мекка. І не лише тому, що у ньому мешкають переможці та учасники олімпійських ігор, а й з інших причин. Протягом двох днів, 14 та 15 вересня, у нашому місті проходили змагання високого рівня. Цього разу Палац спорту «Енергетик» приймав V літні спортивні ігри молоді України з фехтування на шаблях серед юнаків та дівчат. Спортсмени з Нетішина (хоча згідно з протоколом Хмельницький їх «присвоює» собі), Києва, Миколаєва, Черкас, Одеси, Криму з’ясовували, хто найкраще володіє «колючою» зброєю особисто, а хто, організувавшись у команду.

Як і належить, у перший день і юнаки, і дівчата розпочали із з’ясування особистих стосунків.

Сильну стать у фінальному поєдинку представляли два киянина – Євген Стаценко-старший та Дмитро Раскосов. Лаври переможця дістались останньому. Нетішинець Стас Конопацький та Олексій Андрющенко зупинились за крок від головного фіналу. Першу вісімку замкнув наш Вадим Плазій.

Серед дівчат усі очікували на переможну ходу доріжкою «сингапурки» Аліни Комащук. Та, власне, їй самій перемога потрібна була, як повітря, аби знову відчути, яка вона на смак. Аліна не підвела ні себе, ні (забігаючи наперед) команду, ні тренерів О.К. Штурбабіну та В.М. Цисарука. До речі, усі наші дівчата з першої команди могли опинитись у підсумковому протоколі на перших ролях. Але жереб був «оригінальним» щодо нетішинок – спершу за вихід 1/8 зійшлися Софія Савостєєва і Наталія Махмет. Остання рушила далі. Але тут-таки за вихід в 1/4 «нарвалась» на ще одну подругу по команді – Аліну Комащук, яка упевнено, сягнувши фіналу, «з’їла» у ньому Валерію Чудікову зі столиці. У вісімці опинилося троє наших. Особливо, за словами Ольги Штурбабіної, порадувала Анастасія Бережна. Вона фінішувала на шостій позиції. Тренер вважає, що це безсумнівний успіх, адже Настя лише 1996 року народження.

Наступного дня в похід за кубками вирушили командні з’єднання. Юнаки з Нетішина до фіналу пробитись шансів практично не мали, майстерності та досвіду одного лише Стаса Конопацького, звісно, замало. Тому можна було спробувати зачепитись за третю сходинку у двобої з першою черкаською збірною. Чіплялись, але… поразка 38:45. В основній зустрічі зустрілися давні і добрі знайомі – Миколаїв та Київ. Усі ставили на звитягу столичних «мушкетерів». Увесь матч склався таким чином, що суддя змушений був віддавати переможні бали то одній, то іншій стороні. Так тривало майже до фінального бою. Перед тим, як за справу взялися лідери команд киянин Євген Стаценко-старший та миколаївець Юрій Цап, товариші «накололи» для Юри три очки запасу: 40:37. Валерій Штурбабін, старший тренер жіночої національної збірної, який протягом двох днів підтримував морально нетішинців, сидячи поруч мене, висловив сумнів, що Цап не напартачить… А тут іще й судді – спершу 41-е очко віддали миколаєвцю, а за мить його у нього відібрали – і замість 41:37 стало 40:38. Як і передбачав Штурбабін-найстарший, Юра «зламався». Кілька «проколів» - і повів уже Стаценко 42:44. Більше, аніж іще на один вдалий укол, Цап не спромігся. 43:45! Тріумфує Київ!

У дівчат поєдинки за третє та перше місце проходили прогнозовано і не так напружено. Нетішин-2 поступився миколаївкам 31:45 – і фінішував четвертим. Зате перша нетішинська команда доволі легко розібралась із Черкасами-1 з рахунком 45:27. Для Аліни Комащук це друга перемога за 2 дні. І перша для подруг по команді – Софії Савостєєвої, Ірини Щуклої та Наталії Махмет.

Мені вдалося поспілкуватись з Аліною одразу після командного тріумфу. Вона відзначила свій особистий виступ, як для такого рівня, як доволі вдалий, була впевнена в собі, дуже хотіла перемогти, бо кожна перемога для неї тепер важлива. А ще зазначила, що молодці всі дівчата, фехтували дуже добре. 

Про високий рівень турніру свідчить і те, що його відвідали державні мужі від спорту. Так, вдалося поспілкуватись із Петром Азарченком, віце-президентом федерації фехтування, основна посада якого - державний тренер у Міністерстві сім’ї, молоді і спорту України.

Насамперед, йому сподобався Нетішин. Тут він удруге, але вперше як функціонер. Петро Михайлович зазначив: організовано спортивні ігри молоді на найвищому рівні, відтак проводитимуть у Нетішині змагання частіше.

До речі, усі тренери були одностайні, даючи мені флеш-інтерв’ю, - прекрасна організація змагань, жодних позаштатних ситуацій, високий рівень суддівства.  Тренер киян Г.Д. Давідян зазначив, що склад юних спортсменів підібрався дуже хороший за рівнем майстерності і тому бої за їх участю, зважаючи на вік, проходили цікаво. Поєдинок між його підопіч­ними та спортсменками з Миколаєва засві­дчив саме це.  

Найближчі старти для юні, котру ми побачили наживо у нашому місті, наприкінці жовтня в Росії, де відбудеться чемпіонат Європи.

Богдан Фединчук

На знімках: команда Хмель- ниччини до змагань готова; Станіслав Конопацький отримує посвідчення майстра спорту міжнародного класу; Аліна Комащук з тренером Ольгою Каральтдинівною Штурбабіною та іншими тріумфаторами турніру.

Фото Валерія Валуєва