Розташовану на теренах Нетішина СМСЧ №4, Юрій Іванович Уляницький очолює протягом двох років, маючи 34 роки загального лікарського стажу. Ми попросили керівника закладу розповісти про СМСЧ з висоти сьогодення.

- Насамперед цікавить сфера обслуговування працівників-станці­йників. Як відбувається діагностика захворювань, їх про­фі­лактика?

- СМСЧ-4 – не звичайна лікарня, це спеціалізований медичний заклад, який покликаний забезпечити обслуговування  здоров’я працівників атомної енергетики, у нашому випадку Хмельницької АЕС. У разі виникнення серйозної надзвичайної ситуації, наша медсанчастина перетворюється у госпіталь, в якому  надаватиметься допомога при променевій хворобі. Вступають в дію відповідно госпітальна база, служби, підрозділи, цивільна оборона тощо.

Наша, так би мовити, звичайна рутинна праця, - проведення медоглядів, профілактичних заходів для працівників ВП «ХАЕС». І профогляди, і профілактика, і діагностика проходять на базі полі­клі­нічного відділення. Його структура складається з цехових терапевтів, які відповідають за «свої» цехи і мають списки всіх працюючих. Періодичні огляди надають нам можливість виявити захворювання і, відповідно до цього, прийняти рішення, як лікувати пацієнта. Інколи доводиться приймати рішення, котрі не дуже подобаються працюючим. Йдеться про виведення працівників з певних умов праці. Це робиться заради того, аби вберегти здоров’я людини і захистити її від розвитку захворювань. Наприклад, у людини виникає катаракта. У зоні, де є випромінювання, їй забороняється працювати, тому що катаракта може розвиватися значно швидше, і людина може просто-напросто осліпнути. Інша ситуація, приміром, стан передонкозахворювання (ще навіть не онкозахворювання). Хвороба також, за певних умов, може швидше виникнути і прогресувати. Тому й доводиться виводити працівників із  умов, які шкідливі при певному захворюванні. Це якраз діагностична і профілактична наша робота.

Готуємо проект договору про черговий медичний профі­лактичний огляд. Цей проект буде розглянуто двома сторонами, з’ясовано кожнен пункт. Далі – надаються списки працівників цехів, встановлюється графік проходження медогляду тощо.

- Куди, відповідно до невтішних лікарських висновків, направляються працівники-атомники?

- Де можна справитись власними силами, обходимось на місці. Наприклад, при гіпертонічній хворобі госпіталізуємо, нормалізуємо тиск, і допускаємо працівника до виконання певних робіт. Якщо самостійно нам допомогти людині не до снаги, направляємо хворого на вищий рівень надання медичної допомоги. Йдеться про ті моменти, коли пацієнт потребує вузькоспеці­алізованої висококваліфікованої допомоги на рівні обласних лікарень, на рівні медичних центрів, інститутів. З ними ми співпрацюємо, даємо відповідні направлення, рекомендації тощо.

- Окрім, зрозуміло, Хмельницького, з якими регіональними представництвами співпрацюте?

- Це  Рівне,  Київ,  Харків. Але на першому місці само собою – наша обласна лікарня.

- Окрім, власне працівників ста­н­­­ції, які категорії населення обслуговує медсанчастина?

- СМСЧ-4 обслуговує абсолютно всі категорії населення. Це єдиний медичний заклад на території Нетішина, тому ми надаємо медичне забезпечення у повному обсязі. Є дитяча поліклініка, яка повністю укомплектована лікарями-педіатрами. До нас за допомогою може звернутись будь-хто. Особисто двері мого кабінету завжди відчинені. На першому місці – пацієнт. Ми – лише сфера обслуговування.

- Які показники захворюваності, смертності серед робітників ХАЕС, населення загалом, у тому числі серед дітей та жінок-матерів?

- Статистика наступна. Якщо казати про смертність дітей до року, то за рік зафіксовано один такий випадок. Інші (піврічні) дані такі: первинна захворюваність на туберкульоз – 8 випадків, злоякісні захворювання – 35, на СНІД – 1, віл-ін­фіковані – 5, материнська сме­рт­ність – 0, первинна інвалідність (діти і дорослі) – 9, серед працездатного віку – 37 випадків. (Цією інформацією на прохання головного лікаря поділилась завідувач кабінету обліку та медичної статистики Людмила Степанівна Зінбіцька).

- Скільки ліжко-місць у наявності СМСЧ? Їх кількість зросла чи навпаки поменшала?

- Ліжко-місць 240. Їх кількість залишається стабільно незмінною.

- Чи надаються вашою медичною установою платні послуги?

- Платні послуги – болюче для нас питання, адже до сьогодні воно не має врегульованого законом супроводу. Ми надаємо платні послуги, але намагаємось робити це з розумним підходом. Як правило, беремо плату за проходження фізичними особами медоглядів, як  при працевлаштуванні, так і періодичних. Найчастіше суми платних послуг незначні. Так, звичайний медогляд на прохання громадян обійдеться у 32 грн. 81 коп., якщо це чоловік, і в 50 грн. 73 коп., якщо це жінка.

- Що можете сказати з приводу нинішньої матеріально-технічної бази СМСЧ-4?

- З фінансуванням питання серйозне. У нас абсолютно немає коштів на придбання нової апаратури. Зі свого боку нам хотілося б просити наш основний об’єкт (ХАЕС) зважити на цю ситуацію і допомогти у придбанні необхідного устаткування. Ми пишемо листи, але поки немає втішної реакції на них. З іншого боку, не хочу висловлювати якогось негативу (ми в принципі розуміємо одне одного), адже теж знаємо, що у ВП «ХАЕС» ряд фінансових труднощів. Я не скаржусь на відносини між мною та керівництвом станції, профспілковою організацією. Там, де можна досягти згоди, ми це робимо.

- Чи переукладався цьогоріч колективний договір?

- Так, на початку року. Він залишається стандартним, суттєвих змін у ньому немає. Єдине, 0,3 % треба перераховувати на користь профспілкової організації.

- Забезпечення кадрами, кваліфікованими працівникіами, соці­альні проблеми?..

- Можна сказати, що перелік спеціалістів, необхідний для нормального функціонування медсанчастини, наявний у повному обсязі. Нещодавно була потреба в ендо­кри­нологові. На сьогодні ми підготували такого спеціаліста, і він уже надає допомогу.

Для того, аби покращити ситуацію із забезпеченням лікарями, терміново необхідне житло. Тільки тоді можна запрошувати нових кваліфікованих працівників. Адже не секрет, що значна частина наших фахівців – передпенсійного та пенсійного віку, які продовжують працювати. Тож, нехай це буде службове, але житло. Протягом двох років, відколи я очолюю СМСЧ, працівники лікарні не отримали жодної квартири. Просили надати пільгові кредити. Нам ніхто назустріч не пішов. Та й ситуація з кредитуванням у країні, як відомо, склалася не найкращим чином. 

- Знову поширюються чутки про виведення вашого закладу з-під юрисдикції Мінохорони здоров’я та передачу його у комунальну власність міста?

- На колегії Міністерства охорони здоров’я стояло питання про утворення медичних округів. Конкретних якихось вказівок, розробок, планів поки що немає.

- Якщо подібне станеться, що являтимуть собою медичні округи?

- Спробую дати якнайпростіше пояснення на прикладі нашого регіону. Допустимо, що хірургія у Нетішині сильніша за хірургію Славути. У них навпаки – кращий стан справ з терапією тощо. Об’єднавши кілька районів, можна утворити медичний округ і відповідно лікувати хворого там, де йому буде краще. Фінансування теж стане окружним. Але це гіпотетично.

Найкращий статус для СМСЧ – перебування під егідою НАЕК. Тоді у нас було достатнє фінансування та забезпечення. Але ми дуже сумніваємось, що подібне може статись. Спеціалізовані медсанчастини при МВС, Укрзалізниці були і залишаються у їхньому віданні. Міністерство охорони здоров’я немає можливості чи бажання зважати на нас.

- Логічно запитати скільки нині отримують працівники вашої медсанчастини чи вчасно виплачується зарплата?

- Наприклад, ставка лікаря-стажиста – 986 грн., медсестри та сані­тарки – 888 грн., лікаря вищої категорії – 1379 грн., медсестри вищої категорії – 986 грн.. Трохи покращують ситуацію доплата за стаж, преміальні, святкові, нічні тощо. Поки проблем зі своєчасністю виплат не було.

- У вас величезний професійний стаж. Які прагматичні поради можете надати як фахівець з висоти власного досвіду, досвіду своїх колег?

- Оскільки медицина стає недешевою, раджу, як людина і фахівець, насамперед систематизувати своє життя. З часів Гіппократа ва­жливу роль відіграють, по-перше, харчування, по-друге, спосіб життя, спокій, навантаження. Дотримуйтесь при цьому режиму. І дай вам Бог здоров’я!

Богдан Фединчук