Чиста вода – запорука здоров’я  нашого і наших дітей. На жаль, не всі мають змогу споживати таку воду. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. Зокрема мова піде про нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітра» широко використовують у сільському господарстві як мінеральні добрива.

Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті.

Шкода, що внаслідок нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло надмірне накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді, що призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо – для дітей у перші місяці життя.Якщо суміш для немовляти віком до 3 місяців розвести водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів, у дитини може виникнути гостре отруєння.

Внаслідок тривалого вживання забруднених нітратами води та овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Нітрати добре всмоктуються в травному тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому в разі надходження в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.

Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, токсичною може бути доза, що перевищує 600 мг.

Але шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їх окислення – нітрати, які утворюються під дією високих температур (наприклад, кип’ятіння), або ж безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори травного тракту. До групи ризику передусім потрапляють люди (насамперед діти) зі зниженою кислотні­стю: в цих групах населення процес отруєння відбувається інтенсивніше.

Нітрити потрапляють у кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможній здійснювати зворотнє зв’язування кисню. Окрім того, нітрати можуть утворювати високотоксичні сполуки - нітрозаміни, які належать до канцерогенів прямої дії та вражають травний тракт.

На основі отриманих результатів перевірки колодязьної води в старій частині м. Нетішин з 15 проб в 7 вміст нітратів перевищує допустиму норму (45мг/л). Така вода для пиття та приготування їжі небезпечна, особливо це стосується дітей та вагітних!

Пам’ятайте: кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

Майте на увазі: візуально чиста вода не завжди є безпечною. Адже забруднена нітратами вода (навіть у смертельних дозах) – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Якщо не впевнені в якості колодязної води, нізащо не розводьте нею дитячу суміш. Забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Якщо у вас виникли сумніви щодо якості питної води, звертайтесь до ДЗ «Нетішинська СЕС ООРР» МОЗ України для здійснення лабораторних дослі­джень води.

Ольга Скороход,

помічник державного санітарного

лікаря з комунальної гігієни  м.Нетішин