Ювілейні дати прикрашають людей, а коли ювілей святкує колектив журналістів, PR-працівників, що створюють імідж Хмельницької АЕС, то разом з ним його відзначають усі читачі, слухачі, глядачі, що читають, слухають і дивляться нас з телевізійних екранів.

Відділу роботи з громадськістю і ЗМІ виповнилося 20 років з часу заснування. Відділ складається з  працівників інформаційного центру, телерадіостудії та редакції газети «Перспектива».

Наше основне завдання – орга­нізація широкого інформування громадськості, формування об’є­ктивної, неупередженої суспільної думки про діяльність ХАЕС, атомної енергетики вцілому.

За ці роки колектив відділу зробив значний внесок у формування і реалізацію інформаційної політики­ ХАЕС, налагодження конструктивного діалогу з громадськістю регіону розташування, засобами масової інформації, органами державної влади та місцевого самовря­ду­вання. Через ЗМІ, газетне слово, радіо- і телевізійні передачі, враження відвідувачів станції працівники відділу несуть інформацію про діяльність нашого підприємства, життя багатотисячного колективу, досягнення у праці і спорті, культурно-мистецькі звершення тощо.

ДО АТОМНОЇ       БЕЗ ОСТРАХУ

Подальший розвиток атомної енергетики неможливий без підтримки і розуміння громадськості. На колектив відділу покладена інформаційно-роз’яснювальна робота.

Інформаційним центром ХАЕС накопичений величезний досвід просвітницької діяльності. Його можна з повним правом назвати центром пропаганди досягнень науки і техніки, насамперед серед учнівської молоді, адже саме молодь є найсприйнятливішою до отримання нової інформації.

В інформаційному центрі створена сучасна виставкова експозиція з розвитку ядерної науки, основних технологічний принципів роботи АЕС, впливу на довкілля, альтернативних джерел виробництва елек­троенергії та історії ХАЕС. За 20 років інформаційний центр відві­дало понад 40 тисяч відвідувачів, лише цьогоріч на ХАЕС вже побувало 3,5 тисячі екскурсантів.

Для школярів міста і регіону організовано факультатив «Введення в атомну енергетику». За допомогою фахівців інформа­ційного центру, спеціалістів НТЦ, відділу охорони навколишнього середовища  школярі готують наукові роботи, беруть участь у конкурсах і наукових конференціях. Учасники факультативу, як правило, стають студентами престижних профільних вузів: СНУЯіП, Львівської політех­ніки, НТУ «КПІ»,  Одеського полі­теху.

Традиційним в інформцентрі стало проведення творчих конкурсів «Атомна енергетика і ми».  Конкурс дитячої творчості у жанрі малюнку – найпопулярніший і давно вже став регіональним. Ми підтримуємо дитячу фантазію. Кращі роботи, відзначені грамотами, грошовими преміями та подарунками, демонструються у              виставкових залах міста, області, столиці. Сам інформаційний центр теж прикрашають розписи, виконані учасниками конкурсів.

Підтримуємо тісні стосунки і постійні контакти із регіональними ЗМІ. 325 журналістів міських, обласних та центральних мас-медіа лише в цьому році побували на ХАЕС, отримали вичерпну інформацію про функціонування ядерного об’єк­та від спеціалістів з перших вуст.

Величезне значення ми надаємо підтримці Інтернет-ресурсу ХАЕС – власного веб-сайту (www.xaec.org.ua). За його допо­могою здійснюємо оперативне пошир­ення інформації про роботу енергоблоків, радіацій­ний стан у зоні спостереження ХАЕС, стан навколи­шнього природного се­редовища, перспективи розвитку ХАЕС тощо. Статистика відвідування веб-сайту свідчить про постійне зростання його популярності.

В колективі інформаційного центру працюють досвідчені пра­-ці­вники, які добре знають свою справу і докладають чимало зусиль для утвердження і підтримки позитивного іміджу ХАЕС в регіоні.

За роки свого існування інформаційний центр став компетентним джерелом отримання інформації і саме тим місцем, де культивується ставлення до атому без остраху.

 

ВЛАСНІ ЗМІ – РОЛЬ ПЕРШОГО ПЛАНУ

За словами знаного газетяра Філіпа Грема, газета – перша чернетка історії. А кращого інструменту, ніж телебачення, для впливу на людські душі ще не вигадали.

Хмельницька АЕС має власні ЗМІ – телерадіостудію та газету «Перспектива», які щотижня виходять в місті енергетиків, сусідніх районних та обласних центрах.

Бути журналістом газети чи теле­радіостудії ХАЕС – значить, крім журналістського хисту, ще й володіти спеціальними знаннями в сфері виробництва електроенергії, бути універсальним і мобі­льним. Наші журналісти, що називається, ловлять інформацію на льоту, щоб донести її читачам, глядачам, слухачам.

Завдяки злагодженій та професійній роботі журналістів ХАЕС  жителі Нетішина і околиць мають змогу вільно отримувати інформацію про стан справ на найважливішому стратегічному об’єкті регіону. Газетні статті, телепрограми «ХАЕС інформує» висвітлюють пріоритети нашої діяльності, безпеку виробництва, життя трудового колективу, яскраві моменти біографії атомників, цікаві події життя міста-супутника, населених пунктів регіону розташування. Уважний і розважливий погляд на події та факти, оперативне осмислення та професійне висвітлення – головне у журналістській роботі. Важливість цієї цікавої і водночас непростої справи не можна недооцінювати, бо ж недарма сьогоднішнє суспільство називають інформаційним. Журна­лістський колектив має творчий і технічний потенціал, постійно тримає руку на пульсі подій.

Майже 800 щотижневих телевізійних програм – це не лише архів телерадіостудії, це історія розвитку і становлення ХАЕС та Нетішина.

 20-річчя відділу співпало з виходом у світ 1000, ювілейного номера газети «Перспектива». Бажаю газетярам цікавих тем, творчого натхнення, розумних і вдячних читачів.

Сучасне інформаційне суспільство вимагає від нас завжди бути на вістрі життя, аби оперативно, професійно і достовірно надавати інформацію. На шпальтах газети, в ефірі телебачення та радіо ми не лише повідомляємо про події, а й формуємо громадську думку, світогляд людей, вливаємо на суспільні процеси.

 Разом з трудовим колективом ХАЕС ми теж творимо історію нашого підприємства, атомної енергетики. Наш колектив причетний до всіх подій, відкритий до спілкування.

Знаємо і усвідомлюємо свої завдання, бачимо перспективи. З ювілеєм, шановні колеги! Успіхів у роботі, міцного здоров’я, особистого щасті, сімейного благополуччя!

Тетяна Лиситчук,

начальник відділу ВРГЗМІ