Інструктор-методист СК „Енергетик” Аркадій Бухтійчук днями зібрав у краєзнавчому музеї прес-конференцію з гарної нагоди: вихованці клубу «Легіон» відзначились на чемпіонаті світу з пауерліфтингу. Так заступник начальника технічного відділу ЗАТ «Техенерго»  Віктор Чорнобай у ваговій категорії до 90 кілограммів та віковій категорії понад 50 років став чемпіоном світу, який відбувся у словацькому місті Трнава. Ще один вихованець Нетішина слюсар ЕРПу по ремонту обладнання хімцеху Роман Медведчук у вазі до 82 кілограмів та любительській категорії виборов срібну медаль.

Успіх здобуто після відборів на чемпіонаті України та Європи, де наші представники також довели, що вони кращі на своїх позиціях.  На Кубку України у Мелітополі Володимир Чорнобай набрав у сумі шістсот тридцять кілограмів. У  Донецьку, де відбувся  чемпіонат Європи під егідою Європейської асоціації пауерліфтингу, Володимир  не зміг виступити у триборстві через  травму руки, проте у присіданні показав результат, який лише на 5 кілограмів менший рекорду світу.

На чемпіонаті світу встановити рекордні суми йому також завадили травми, однак в сумі трьох рухів наш атлет виявився кращим.

До срібної медалі світової першості працівник енергоремонтного підприємства ХАЕС Роман Медведчук також йшов наполегливо і послідовно. Виступаючи в екіпірувальному дивізіоні серед аматорів на Кубку України, він встановив рекорд України в становій тязі – 230 кілограмів і виконав норматив майстра спорту України.

 Готувався Роман і до чемпіонату світу. Як оповідає, хвилювався, бо за час дороги в Словаччину схуд на п’ять кілограмів. «Це перші змагання такого рівня. Конкуренція була значною, - ділиться враженнями Роман. – Мав дев’ять суперників. Відрив між результатами в призовій трійці вимірювався двома з половиною – п’ятьма кілограмами, що для пауерліфтинга не є визначальними величинами».

Як відзначають самі спортсмени, «робота з залізом» до душі обом. Роман йшов до успіху через армреслінг  і гірьовий спорт. Саме в гірьовому спорті свого часу він встановив сім рекондів України і виконав норматив майстра спорту. Вже в Нетішині полюбив пауерліфтинг. 

Старший товариш Віктор Чорнобай в юності займався важкою атлетикою, виконав норматив кандидата у майстри спорту. Потім життя завертіло, та й займатись практично не було де. Після перерви у 20 років він відновив заняття «залізною грою». Зустрів кваліфікованого наставника майстра спорту міжнародного класу Аркадія Бухті­йчука, який і готував обох спортсменів до цьогорічного чемпіонату світу. Як зізнаються тріумфатори, без навантажень, підняття десятків тонн заліза за тренування,  вони вже не уявляють життя. Є приказка на кшталт: сила є - розуму не треба. Наші атлети і їх тренер її повністю спростовують. Свого часу Віктор Чорнобай працював інженером у реакторному відділенні ХАЕС. Роман Медведчук, як і Аркадій Бухтійчук, закінчили по два вищих учбових заклади.

 В клубі пауерліфтингу «Легіон»  виховано чимало яскравих особистостей, зокрема заслуженого майстра спорту Олену Дмитрук, майстрів спорту Володимира Сміщука, Сергія Козловського, Віктора Пастухова,  Романа Медведчука та інших атлетів. Працював тут заслужений тренер України з пауерліфтингу  Сергій Рижук. Промовисто, що бі­льшість членів  клубу – працівники ХАЕС.

У заключному слові до журналістів Аркадій Бухтійчук відзначив, що успіхи атлетів не могли б відбутись без підтримки керівництва станції та профспілкової організації ХАЕС, на базі споруд яких вони тренуються, чию підтримку постійно відчувають. Він також зазначив, що жодного разу пауерліфтингери  не повертались із Спартакіади атомпрофспілки без призового місця.  І триматимуть цю марку надалі.

Віктор Павлов

 Використано фото Валерія Валуєва, Віктора Гусарова,  Івана Глушмана