Конкурси професійної майстерності серед молоді стали звичними на Хмельницькій АЕС, де вони, як мовиться зародились, а зрештою переросли у загальногалузеві, адже мають відповідне положення, правила тощо. Цьогоріч вони завітали на майданчик ХАЕС. Генеральний директор атомної електростанції Микола Панащенко, голова профкому   ХАЕС Михайло Гук та голова молодіжного осередку ХАЕС Віталій Пятковський мали нагоду перед початком змагань поспілкуватись з конкурсантами та членами сіддівських комісій, які прибули з інших АЕС України та Росії. Вперше цього року спробували позмагатись з нашими молодими фахівцями представники концерну Росатом з Ленінградської, Балаковської, Каліні­нської та  Курської АЕС. Забігаючи вперед зазначимо, що гості зрештою відзначили високий рівень організації конкурсів, потужну підготовку наших конкурсантів, говорили, що в захваті від міста і доброзичливого ставлення  його жителів. Росіяни запевнили, що отримали величезний досвід  органі­зації  заходів такого рівня, який здійснювався  за  фінансового сприяння профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом». З словами подяки виступили інженер ВППР Ленінградської АЕС Артем Шаров та  черговий дозиметрист 4 разряду (Курська АЕС) Микола Маслов, інші представники Росатома. Заздалегідь заначимо, що втрутитись у боротьбу за призові місця гостям не вдалось. Натомість у семи конкурсах чотири рази святкували перемогу атомники Хмельницької АЕС, двічі южноукраїнці і серед кранівників виявився найвправнішим представник з Кузнецовська. Нетішинці двічі бушли другими і один раз третіми.

 Конкурси, як завжди, передбачали теоретичну і практичну частини. Саме їх сума і виводила того чи іншого представника на одне з призових місць. Отже, енергоремонтники змагались у таких «дисциплінах», як вентиляція, насоси та кранівне господарство. Хіміки, дозиметристи, електрики та представники служб теплової автоматики  також визначали кращих молодих спеціалістів.

Про кожного можна говорити окремо, адже це неординарні люди, які прагнуть утвердитись в професії. Приміром перможець конкурсу, представник ХАЕС електрослюсар з ремонту електроустаткування електростанцій  Олександр Галент закінчив  Київський енергетичний технікум за спеціальністю «Монтаж і експлуатація електроустаткування електростанцій і електросистем». На станції лише рік, однак проявив себе як відповідальний, грамотний і дисциплінований працівник, який постійно працює над підвищенням кваліфікації. Він пройшов відбір на станційному конкурсі і в галузевому, як мовиться, не схибив.

Успіхом відзначився у конкурсі електрослюсар з ремонту та обслуговування автоматичних систем регулювання  цеху ТАВ Хмельницької АЕС Віталій Шишук. Йому без малого двадцять шість, три роки тому закінчив Севастопольський національний інститут ядерної енергетики та промисловості за спеціальністю «автоматизоване управління технологічними процесами». Працює на дільниці автоматичних систем регулювання та дистанційного управління в групі з облуговування автоматичних систем регулювання енергоблока цеху теплової автоматики  і вимірів. Як відзначає керівник дільниці В.Лекомцев, його підопічний засвоїв методи ремонту різних типів обладнання,  проявив себе цілестрямованим робітником, який продовжує підвищувати професійно-технічний рівень як на заняттях в навчально-тренувальному цеху,  так і методом самопідготовки. Знає і дотримується законодавчих актів, норм та правил, виробничих інструкцій та інших документів, які регламентують роботу в царині охорони праці, пожежної, ядерної та радіаційної безпеки. В складі виробничих бригад забезпечує належне технічне обслуговування обладнання за рахунок які­сного ремонту у вівдповідності до  вимог нормативно-технічної документації. А ще бере активну участь в громадському житті цеху, у загальноміських культурно-мистецьких заходах. Це високоосвічена людина, яка має потенціал для розвитку.

Слюсарем РТУ 4 розряду ЕРПу (насосне обладнання) працює Ігор Катков. За плечима «Відкритий міжнародний універсистет розвитку «Людина», бакалавр компютерних наук. П’ять років в цеху. Роботу любить і цінує, наполегливо удосконалюється. Результат – перше місце  в цьогорі­чному конкурсі.

 Його колега з вентиляційного цеху Василь Гульчак має десятилітній досвід. Його ставлять за приклад не лише в роботі, але й в громадському житті. Відчуття відповідальності, працелюбство, вимогливість до себе і дає результати на кшталт цьогорічної перемоги у конкурсі професійної майстерності.

Кранівник 4 розряду Руслан Довганюк отримав середню-спеці­альну освіту у Мирогощанському аграрному коледжі. В цеху ремонтного обслуговування та експлуатації вантаже­під­йомних механіз­мів він на доброму рахунку за раціональне викорстання робочого часу, відпові­дальність, старан­ність у роботі. Друга позиція у конкурсі – гарний результат для молодого фахівця.

Не просто було визначити кращого молодого фахівця серед хіміків. Лише три бали відділяють Ірину Шишун з хімцеху ХАЕС від переможниці Тетяни Чебан з ЮУАЕС. В свою чергу лише балом поступилась у цій боротьбі представниця РАЕС Юлія Ша­льнова.

Своєрідний конкурс у радіометристів цехів радіаційної безпеки. Боротьба точилась за кожен бал. Принаймні кращі теоретичні знаня представника з Южноукраїнська А.Януліса стали підставою для присудження йому першого місця, хоча у практичних навичках С.Седов із ЗАЕС випередив його на 49 балів. Представник ХАЕС А.Долинський став третім. 

Конкурс довів га­р­ний рівень знань і навичок молодих спеці­алістів, яким довіряють складну, відповідальну роботу на атомних електростанціях країни.

Віктор Павлов

Фото Валерія

Валуєва