Перший етап командно-штабного тренування з територіальною підсистемою єдиної системи циві­льного захисту Хмельницької області та її місцевих ланок, сил та засобів проведено третього та четвертого листопада у Нетішині. На цьому етапі відпрацьовано питання роботи органів управління в умовах виникнення радіаційної аварії, зокрема комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і обласної евакуаційної комісії. Перевірялось  використання системи централізованого оповіщення для інформування населення.

За умовами тренування на першому енергоблоці Хме­льницької атомної електростанції сталася аварія та зареєстрований викид радіоактивних речовин за територ­ію промислового майданчика атомної станції. Внаслідок­ пів­нічно-західного вітру незначна радіоак­тивна хмара розповсюдилась на   територію окремих населених пунктів Славутського району та незначну частину міста Славути. Дана подія класифікована, як надзвичайна ситуація техногенного характеру регіонального рівня. В області створений штаб з ліквідації надзвичайної ситуації регіонального рівня, до складу якого включені представники основних служб ци­вільного захисту області, окремих установ та організацій.

 За умовами тренування персоналом станції та аварійно-рятувальною службою вжиті вичерпні заходи щодо ліквідації аварії, надання допомоги потерпілим та припинення розповсюдження радіоактивних речовин. Роботи щодо ліквідації аварії проводили двадцять аварійних груп та бригад атомної станції. Цехом радіаційної безпеки та лабораторією зовнішнього радіаційного контролю станції здійснювався постійний контроль радіаційної обстановки та прогнозування масштабів можливого подальшого розповсюдження радіоактивних речовин.

Відповідно до рекомендацій атомної станції та за рішенням ко­мі­сії з питань техногенно-екологічної безпеки облдержадмі­ністрації про­ведена йодна профілактика населення, яке проживає в зоні спостереження, приймається рішення про проведення евакуації населення з 2-х населених пунктів Славутського району: сіл Стригани та  Комарівка і частини­ міста Славути­.

Координація ліквідації умовної аварії проводилась із зовнішнього та внутріш­нього кризових центрів. Головна відповідальність за дії персоналу ХАЕС лягла на генерального директора станції Миколу Панащенка. Перебіг всіх подій впливав на дії оперативного персоналу зміни першого енергоблока, який на повномасштабному тренажері навчально-тренувального центру виконував всі команди для виведення реакторної установки у «холодний» режим.

У ході проведення протиаварійних тренувань була задіяна зміна, роботою якої керував начальник зміни першого енергоблока Андрій Данилюк. Він тримав під контролем всі технологічні процеси і своєчасно давав лаконічні команди, які в межах своєї компетенції виконували Анатолій Бабкін, Володимир Шершньов, Володимир Марінчук, Олександр Пянков, Віталій Сковорода. Завдяки їх зусиллям реакторна установка була успішно виведена в стан холодної зупинки. Другий енергоблок працював у штатному режимі.

У навчаннях взяли участь представники Державного агентства радіац­ійного захисту королівства Швеція, керівництво та фахівці Головно­го облуправління МНС Хмельниччини та областей, на території яких є атомні електростанції, аварійні структури компанії НАЕК «Енергоатом», представники Державного комітету ядерного регулювання України, Міністерства палива та енергетики України, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я тощо.

Фото  Валерія  Валуєва                            та  Олександра  Шустерука