В момент моєї зустрічі із виконувачем обов’язків головного інженера енергоремонтного підприємства ХАЕС Володимиром Харченком (на знімку) у машзалі енергоблока №1 було успішно проведено поштовх турбіни. Цей факт  засвідчив, що всі ремонтні роботи на турбіні проведені із дотриманням технології. Автор цих рядків попросив Володимира Миколайовича розповісти про особливості ремонтної кампанії.

- Спеціалісти стверджують, що кожен планово-попереджувальний ремонт має особливості. Які вони були на першому енергоблоці?

- Графіки проведення планово-попереджувального ремонту були складені із врахуванням важливої технологічної операції – заміни статора генератора на аналог,  модернізований фірмою ALSTOM. Цю особливість довелось враховувати і ремонтному персоналу цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підприємства, який проводив капітальний ремонт третього цилі­ндра низького тиску, арматури, лагодив деаератори, системи першого каналу безпеки, чотири циркуляційних насоси на береговій насосній станції. Після завершення основних робіт турбіна була поставлена на валообертовий пристрій. Треба зазначити, що на термін проведення ремонтної кампанії також вплинула непередбачена ситуація – під час випробування устаткування в реакторному відділенні було виявлено порушення ціліс­ності трубчатки чотирьох парогенераторів. Довелось проводити додаткове обстеження. Колективу цеху з ремонту тепломеханічного устаткування реакторного відділення довелось мобілізувати сили і у стислі терміни усунути дефекти. Корисною стала допомога спеціалістів інших підрозділів.

- Тобто, спрацював колективізм.

- Без спільних дій годі й казати про ефективність проведення ремонтних кампаній. Колективізм у енергоремонтному підрозділі характеризується насамперед чітким усвідомленням мети та завдань. Кожен працівник не тільки відпові­дає за свою ділянку роботи, а й зацікавлений, щоб ремонтні операції були виконані, як мовиться, в комплексі. Зволікання на одній ділянці може суттєво позначитись на ряді інших, що може призвести до зриву термінів проведення ремонтів.

Важливим є вміння керівників структурних підрозділів енергоремонтного підприємства правильно розподілити трудові ресурси. Коли виникли проблеми на парогенераторах, начальник ремонтної служби Віталій Братущик зумів налаштувати колег на швидке і якісне усунення дефекту. Це його перша ремонтна кампанія на посаді керівника. Під час ремонту добре проявили себе майстри Віктор Матус, Сергій Романов, слюсарі Андрій Логінов, Юрій Яцюк, Євгеній Марусій. Хочу відзначити своєчасну допомогу персоналу хімічного цеху, комплексної дільниці палива та реактора.

Протягом планово-попереджувального ремонту не виникало проблем із постачанням необхідних запасних деталей, допоміжних матеріалів. Проявили оперативність працівники дільниці підготовки і комплектації виробництва, роботою якої керує Петро Алексюк.

Покращити ефективність ремонту допомогли нові гайковерти, які придбала ХАЕС. Сподіваюсь, що процес оновлення ремонтних засобів на нашій електростанції стане  традицією. 

- Володимире Миколайовичу, ви  кілька років поспіль під час відпустки заступника головного інженера енергоремонтного підрозді­лу виконували його обов’язки. Цьогоріч вам довірили тимчасово замінити й головного інженера. Як почуваєте себе в такій, як мовиться, іпостасі?

- Насамперед це велика відповідальність, бо переживаєш не тільки за свій цех, - за всю структуру енергоремонтного підприємства. Це один бік медалі. Інший – хороша нагода на практиці комплексно осягнути роль систем обладнання електростанції. Знаннями лише про турбіну вже не обмежишся. Крім цього ще більше усвідомлюєш значення людського фактора у вирішенні складних виробничих завдань. Зрештою пам’ятаю давню настанову, що вчитися ніколи не пізно. Для мене особисто участь у цьогорічній ремонтній кампанії на першому енергоблоці є ювілейною – двадцятою. Сподіваюсь, що й надалі будуть сприятливі умови для опанування новими знаннями, набуття професійного досвіду. Тепер всі думки спрямовані на підготовку до планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці, який відбудеться  наступного року.

Олександр Шустерук

Фото автора