Прикрою несподіванкою для ремонтників, задіяних у цьогорічному ППР на енергоблоці №1, стали виявлені в ході передпускових операцій дефекти теплообмінних трубок на парогенераторах. Не сказати, що з подібними несправностями раніше не стикалися, але щоб така кількість! Виконуючий обов’язки начальника служби зварювання ЕРП О.В.Шевченко каже, що за 12 років роботи такого не пригадує. Доводилося, за його словами, заглушувати п’ять-десять, від сили до п’ятнадцяти трубок, а тут майже130 заглушок. На усіх чоти­рьох парогенераторах відразу, найменш «уразливим» був ПГ №4 – дефектна лише одна трубка. Ця робота виявилася надто об’ємною і відповідальною, хоч і припала на завершальну стадію ППР, але зварювальники з нею впоралися. Ефективному проведенню операції сприяли і фаховість ремонтників, і надійність установки, яка успішно виконує необхідні маніпуляції. Те, що донедавна робилося вручну, тепер автоматизовано. Установка словацької фірми VUJЕ експлуатується на станції з 2008 року. Рівно два роки тому, у листопаді, на ХАЕС приїздили троє представників цієї фірми, котрі на КССК проводили тижневе навчання наших фахівців. Його пройшли шість працівників служби зварювання і два з відділу контролю металу, після чого отримали відповідні сертифі­кати з правом самостійного виконання робіт. Щоправда, у перший ППР, в якому була задіяна установка, словаки дієво допомагали нашим фахівцям безпосередньо на робочому місці: консультували, підстраховували, радили як уникнути можливих недоліків. У поточному році заглушування теплообмінних трубок на 1 і 2 енерго­блоках персонал ХАЕС проводив уже без сторонньої допомоги.

На енергоблоці №2, за словами О.В.Шевченка, роботи в цьому сенсі було небагато, оскільки блок відносно новий і згадуваних дефектів було виявлено небагато. А от на першому довелося  добряче попотіти. «Сюрпризом» стало й те, що одну й ту ж роботу виконували кількаразово, бо в ході повторного контролю фахівці ВКМ знову виявляли дефектні теплообмінні трубки. Лише за третім разом все було в ажурі.

Це стало випробуванням на фахову зрілість і добрим загартуванням. На роботах із заглушування теплообмінних трубок загалом довелося відпрацювати десять, якщо не більше, змін. Ситуація суттєво різнилася від навчання, коли можна було міняти один зразок на інший тощо. Працювали, що називається, без права на помилку. І гідно справилися з випробуванням. Основний тягар відповідальності ліг на плечі Миколи Павлова і Романа Циплакова з ВКМ, персоналу служби зварювання ЕРП в особі майстра Сергія Іванова, налагоджувальника Олександра Богатиря, зварювальників Олега Миколайчука і Олександра Козяра. На жаль, поспілкуватися з ними не випало, усі зараз перебувають у відпустці. І про пере­біг подій розповідав Олексій Шевченко, котрий, як майстер з налагоджування і ремонту зварювального обладнання, пройшов з колегами цей шлях від початку до кінця. Гордий за людей, які зуміли вистояти, довівши, що готові до найнесподіванішого.

Ольга Сокол

На знімках: в.о. начальника служби зварювання О.В.Шевченко;  електро­зварювальник 4-го розряду В.В.Логінов з багаторічним стажем роботи.

Фото                                      Валерія  Валуєва