Нинішній рік для працівників селянсько-фермерського господарства (СФГ) «Нове життя» ювілейний. 80 років відділяє нас від дня, коли  нетішинські хлібороби об’єднались в колективне господарство.

За інформацією, яку надали завідуюча бібліотекою №3 Н.Сівак та заступник директора з наукової роботи міського краєзнавчого музею Т. Вихованець, дізнаємось, що у 1930 році в с. Нетішин організовано колгосп, якому було дано ім’я 13- річчя Великого Жовтня. Перед формуванням колгоспу протягом певного часу в Нетішині функціонувало так зване  Товариство спільного обробітку землі (ТСОЗ).

Через п’ять років (1935р.) колгосп отримав важливий державний документ – Акт на вічне володіння землею. Головою господарства було призначено Сірука з числа 25-тисячників, якого невдовзі замінив колишній сільревкомівець Марко Олександрович Сищук. Перд війною колгосп очолював Мирончук. Після визволення села від  німецько-фашистських загарбників  на чолі господарства став  Трохим Якович Пландовський. Згодом колгоспом керував Горійчук.

В перші післявоєнні роки на чолі колективного господарства були: станом на грудень 1945 року  - Петро Васильович Ткачук; ймовірно з січня 1946 року і щонайменше до 4 квітня того ж року – Іван Леонтійович Кравченко; 17 серпня 1946 року як голова згадується Петро Миколайович Нагорнюк; 16 лютого 1948 року головою господарства  в документах фігурує Микола Павлович Гринчук.

У 1950 році нетішинські і солов`євські хлібороби вирі­шили об’єднати зусилля по веденню колективного господарювання на полі та тваринницьких фермах і два колгоспи – ім. 13 річчя Великого Жовтня та «Червоний прикордонник» злились в єдине господарство ім. Хрущова. Головою об’єднаного колгоспу став Тарас Карпюк. За рік, в січні 1951 року, правління об’єднаного господарства очолив молодий комуніст-фронтовик Олександр Лук’янович Кирилюк. Нетішинці вже знали його як людину скромну, але здібну в господарюванні та в організаторському плані, адже  до цього він завідував фермою у селі Солов’є.

24 грудня 1951 року правління колгоспу отримало Державний Акт на вічне користування землею колгоспами за №536031(який нині виставлений на стенді в міському краєзнавчому музеї в залі історії села Нетішина).

За шістнадцять років  керівництва О. Л. Кирилюк вивів господарство в число передових в районі. Нетішинське колективне господарство стало спецгоспом з виробництва продукції вівчарства, однак й інші сільськогосподарські напрямки також мали високі показники.

У 1957 році колгосп вкотре перейменований. На цей раз він отримав назву ім. 40-річчя Жовтня. А через п’ять років у 1962 році  став колгоспом   «Нове життя».

З 1967 по 1979 роки минулого століття  опікувалась колгоспом Ніна Павлівна Пилипчук. 14 лютого 1970 року загальними зборами був затверджений Статут господарства «Нове життя». На той час чисель­ність колгоспників становила 1553 особи.

Після Н.П.  Пилипчук у 1979 році на чолі господарства став Володимир Вікторович Дебопре. 4 лютого 1993 року колгосп «Нове життя» реорганізовано в Спілку селянських господарств (ССГ).

1997 року ССГ «Нове життя» прийняв Андрій Андрійо­вич Новак . У лютому 2000 року спілку реорганізовано в селянсько-фермерське господарство «Нове життя».

Цьогоріч з полів господарства зібрано зернових з площі 236 га і намолочено 3989 центнерів збіжжя. Середня врожайність становить 17 центнерів з гектара. Це не є вагомим показником, але були роки, коли середня врожайність була  ще нижчою. На сьогодні поголів’я великої рогатої худоби в господарстві налічує 315 голів, з них дійного стада – 108 голів. За 10 місяців від кожної корови в середньому надоєно 2160 кг молока.  Проблем з його збутом не існує, адже молоко закуповує Острозький молокозавод по 3 грн. 40 коп. за літр і вчасно  розраховується грошима.

Погода завадила городній бригаді досягти намічених планів щодо вирощування овочевих культур. Проте у селян вже думки про майбутній врожай. На сього­днішній день посіяно озимини на площі 120 гектарів, з них 70 гектарів  жита і 50  пшениці.

Ці цифри  були озвучені на зборах  малочисельного, на превеликий жаль, трудового колективу, які відбулися напередодні професійного свята - Дня працівників сільського господарства. У промові голова СФГ «Нове життя» А.Новак зокрема зазначив, що трудовий колектив, який налічує 22 особи, наперекір всім економічним та фінансовим негараздам не опускає руки і виконує  ті необхідні для господарства завдання, які допомагають  виживати  в цей скрутний час.

- Наша країна завжди славилася своєю землею-годувальницею і людьми, для яких нелегка селянська праця була і залишається сенсом життя. Тому сьогодні ми знову вкотре вклоняємось рідній землі і вам, її господарям. У час, коли країна перебуває у стані перетворень і змін, ви несете на собі чи не основний тягар економічних та соці­альних негараздів. Тож нехай життєвий досвід та професійність залишаються надійним порадником у вашій праці, - привітав господарників А. Новак.

Кращим працівникам господарства були вручені подарунки та грошові винагороди. Серед відзначених: С.Пилипчук, М.Онус, Г.Кривоносова . Всі працюючі отримали від господарства грошову премію.

Перед присутніми виступила вокальна група СВГ «Нове життя» «Чарівниця» у складі Н.Сівак, Н.Брень та Л.Семенюк.

 Підготував В. Войковський

 Фото автора

На фото: вітрина у міському краєзнавчому музеї, у якій експонується Державний Акт на вічне користування землею; ветерани сільського господарства СФГ «Нове життя» агроном М. Лишень,  завідуюча тваринницькою фермою Г. Рябошапка, пенсіонер С. Пилипчук, бригадир го­родньої бригади М. Дольна.