ХАЕС знову буде в сюжетi теледокументалiстiв

 

Напередодні 25-ої річниці аварії на ЧАЕС помітно зріс інтерес представників мас-медіа до цієї теми. Не нехтують нагодою в черговий раз нагадати громадськості про одну з найбільших техногенних аварій в історії людства і теледокументалісти іноземних телекомпаній. ХАЕС відвідала бельгійсько-французька знімальна група на чолі з відомим режисером Аленом Альйо, яка взялася за створення телефільму про Чорнобильську трагедію. Над аналогічною темою почали працювати і російські журналісти московського телеканалу «ТВ-3». Днями вони відвідали ХАЕС.

Перше знайомство російських гостей із нашою електростанцією розпочалось у підрозділах. Там вони  працювали над зйомками відеоряду, проводили інтерв’ю з керівниками під­розділів. За сценарієм була запланована і зустріч з генеральним директором ХАЕС Миколою Панащенком.

У ході роботи над інтерв’ю тележурналісти поцікавились  трудовим шляхом Миколи Сергійо­вича. 

Генеральний директор сказав, що на ХАЕС він працює з 30 грудня 2004 року, а до цього 26 років займав різні посади на РАЕС. Там брав участь у пуску всіх чотирьох енергоблоків станції. До призначення на посаду генеральним директором виконував обов’язки наукового керівника пуску другого енергоблока ХАЕС.

На прохання тележурналіста Микола Сергійо­вич зробив екскурс в історію спорудження очолюваної ним електростанції. Він, зокрема, повідомив, що будівництво першого енергоблока розпочато у 1981 році. Цьому передувало створення дирекції електростанції, яка будується, та різних будівельних організацій. Другий енергоблок почав зводитись у 1983 році. Микола Сергійович наголосив, що всі будівельні роботи проводились комплексно. Це дало можливість після завершення певної черги технологічних операцій на одному енергоблоці, аналогічні роботи проводити на іншому. Тому блоки мали різну ступінь готовності. У той період не вдалося ввести в екс­плуатацію інші енергоблоки, бо через прийняття мораторію буді­вельні роботи на них були призупинені. Генеральний директор це пояснив зростанням негативних настроїв у суспільстві після аварії на ЧАЕС, які супроводжувались масовими акціями протесту.

Микола Панащенко повідомив, що другий енергоблок ХАЕС у період прийняття мораторію мав ступінь готовності 85-90 відсотків і його пуск був реальним у 1991 році. Але протягом наступних трьох років на ньому взагалі не проводились ніякі роботи, потім дались взнаки економічні проблеми у нашій державі.

У ході розповіді Микола Сергійович торкнувся питань реконструкції та модернізації на діючих енергоблоках ХАЕС. На основі конкретних прикладів він запевнив, що вони сьогодні відповідають основним міжнародним вимогам із безпеки експлуатації. За переконанням керівника станції, сьогодні другий енергоблок ХАЕС і четвертий енергоблок РАЕС є найбільш оснащеними сучасним обладнанням. 

Під час інтерв’ю тележурналіст поцікавився, які види промислового виробництва, необхідні для АЕС, вдалося зберегти в Україні після розпаду Радянського Союзу. За словами Миколи Сергійовича, на енергоблоках ХАЕС вся автоматика, яка обслуговує реакторне, турбінне відділення, виготовлена як українськими, так і російськими товаровиробниками. Системи контролю нейтронного потоку створені спеціалістами Сєверо-Донецького «Ім­пульсу». Автоматичний регулятор потужності, регулятор обмеження потужності, схема формування захистів створені українськими спеціалістами. З позитивного боку зарекомендувала  себе продукція Харківського заводу «Турбоатом», яка успішно експлуатується не тільки на ХАЕС та інших АЕС нашої держави, а й за кордоном, зокрема, і в Росії. Принаймні спільні технологічні проекти вітчизняних заводів «Імпульс» і «Радій» перемагають під час участі у міжнародних тендерах. Крім цього, планується на третьому та четвертому енергоблоках використання харківської турбіни у тандемі із ленінградським генератором. Вже напрацьована практика їх успішної експлуатації.

Микола Панащенко також розповів про нещодавні відвідини Калінінської АЕС, де він під егідою Московського Центру всесвітньої асоціації операторів АЕС виконував місію відповідального представника на заключному етапі партнерської перевірки. В її роботі взяли участь також два десятки міжнародних експертів, які перевіряли відповідність нормам і правилам трьох  діючих енергоблоків, а також четвертого, що перебуває у стадії будівництва. Російські колеги планують його ввести в експлуатацію в наступному році. В цілому у Миколи Сергійовича залишились хороші враження від зробленого працівниками Калінінської АЕС.

Документальний фільм про аварію на ЧАЕС та історію розвитку атомної енергетики російські телевізійники планують показати в ефірі напередодні 25-ої річниці Чорнобильської трагедії.

Олександр Шустерук

Фото Валерія Валуєва