Стабільність успіхів засвідчена у творчому змаганні

 Цілком підтримуючи та впроваджуючи в життя  заяву керівництва  ВП ХАЕС  про політику в області підготовки персоналу, трудовий колектив НТЦ  постійно працює над підвищенням своєї профмайстерності.

 З метою мобілізації персоналу, підвищення ефективності навчання  працівників  ВП ХАЕС, виховання почуття відповідальності за якість виконання робіт, в навчально-тренувальному центрі традицією стало напередодні професійного свята - Дня енергетика - проведення конкурсу професійної майстерності серед інструкторів  „Кращий за професією”. Цьогоріч він  проходив з 8 листопада по 19 грудня і відзначився масовістю та високими вимогами до конкурсантів. Участь та перемога у конкурсі дозволяли  підняти власний  кваліфікаційний рівень та надавали  право отримати  грошову винагороду. Традиційно, фотографії переможців конкурсу заносяться на інформаційний стенд НТЦ в рубрику „Наша гордість”.

Заяви про участь у конкурсі подали 11 інструкто­рів навчальних відділів за різними напрямками підготовки персоналу. Серед них – інструктори відділів підготовки оперативного та ремонтного персоналу, відділу загальної підготовки, відділу навчально-методичного забезпечення. Організаційне та методичне забезпечення проведення конкурсу було покладено на відділ навчально-методичного забезпечення НТЦ.

Тематика  конкурсу мала на меті підняти рівень педагогічних знань серед інструкторів НТЦ та базувалася на основних принципах  методології системного підходу до навчання. Конкурс складався з двох етапів. Перший етап  був  спрямований на розробку навчальних матеріалів, другий – на проведення конкурсних  занять  за  новою темою.

У перший день  конкурсу зі вступним словом до його учасників  звернувся заступник головного інженера ВП ХАЕС з підготовки персоналу, голова конкурсної комісії  В.І. Ісупов. Він відзначив, що ідея проведення конкурсу в НТЦ не просто черговий  захід,  а  бажання багатьох  інструкторів ще раз  продемонструвати  високі стандарти своєї праці.  І тому конкурс, що проходить в переддень  професійного свята – Дня енергетика, стає ще  актуальнішим.

Конкурсні дні були надзвичайно насичені. Журі, до складу якого увійшли кращі фахівці НТЦ та заступники по роботі з персоналом провідних цехів, прийшло­ до висновку,  що силами конкурсантів  проведено  великий  об’єм підготовчих робіт, конкурсні завдання відзначалися  нестандартними  підходами до проведення занять, різноманітними  методами та прийомами. Інструктори демонстрували професійні та педагогічні вміння у напрямку зацікавлення аудиторії, вміло володіли методикою системного підходу до навчання. Блискуче враження  про себе, як про висококваліфікованих фахівців в галузі підготовки персоналу,  справили інструктори  В.В.Ройко, Л.В. Тимчук, Р.М. Степанюк, А.А. Присяжнюк, М.Д. Ігнатеску, І.С. Адамчук, В.В. Шевчук, П.А. Закандаєв, В.І. Ужакін, С.І. Танцюра, С.Л. Мартинюк. Кожен з них відзначився професійністю знань, творчим підходом до поставлених завдань.

Неабиякий інтерес у журі викликали цікаво представлені на конкурс навчальні теми, які забезпечують вивчення технологічних процесів, систем безпеки, систем управління, автоматизації хімводоочистки в роботі АЕС. Заняття В.В.Ройко за темою «Особливості побудови схем дистанційного управління систем безпеки» запам’яталось чітким, зрозумілим і лаконічним  підходом інструктора до представленої теми, його вмінням працювати з аудиторією. Інструктор виготовив потрібний імітаційний прилад і демонстрував на ньому різноманітні способи управління системами безпеки.

Не менш цікавим було заняття в А.А. Присяжнюка за темою «Автоматизована система контролю радіаційної обстановки», під час якого інструктор демонстрував знання з контролю та моніторингу радіаційної обстановки територій, прилеглих до АЕС, пояснив роботу системи  АСКРО на високому науково - технічному рівні.

Змістовними та насиченими з технічної та методичної точок зору були заняття у інструкторів М.Д. Ігнатеску:  «Концепція створення АСУ ТП енергоблоків 3,4 ХАЕС», І.С. Адамчука:  «Сис­тема надійного живлення 6кВ загально­блочних секцій ВJ і ВК». Вміння працювати з комп’ютерною графікою в форматі 3Д продемонстрував  інструктор Р.М. Степанюк. Сучасні інтерактивні відеопосібники з елементами навігації, вміння працювати з наочністю, методику її використання представила Л.В. Тимчук. Конкурсні заняття відзначалися ростом професійності інструкторів, а набутий досвід стане для них хорошою настановою в подальшій діяльності. Розроблені конкурсні теми будуть задіяні під час проведення занять з відповідних курсів.

Переможцями цьогорічного конкурсу за підсумками набраних балів стали кращі з кращих - Віктор Вячеславович Ройко (ВПОП), - 1 місце, Лариса Вікторівна Тимчук (ВНМЗ) - 2 місце, Руслан Миколайович Степанюк (ВПРП) - 3 місце. Слід відзначити, що інструктор В.В. Ройко активно брав участь у професійному суперництві в попередні роки, і тепер він уже триразовий  переможець нашого конкурсу.  Серед інших учасників  є інструктори, які також неодноразово  займали призові місця на попередніх конкурсах.

Отож, творчий колектив НТЦ зустріне  своє професійне свято  - «День енергетика» з хорошими  професійними  здобутками.

Віталій Каскевич,

начальник відділу навчально-методичного забезпечення НТЦ

На знімку: переможці конкурсу (зліва направо) Р.М.Степанюк, Л.В.Тимчук та В.В.Ройко.