Щоб в квартирах було тепло i затишно

Проект забудови м. Нетішин та вибір типових житлових будинків був розроблений ще в 80-і роки. Даними проектами не передбачалось поквартального встановлення приладів обліку тепла і води. На час проектування та будівництва житлового фонду міста це питання не було вирішене між замовником, проектними організаціями та виконавцями робіт.

Відповідно до п.9 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005р. № 630 встановлення приладів обліку теплової енергії в квартирі проводиться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.

На даний час в місті Нетішин немає інших постачальників теплової енергії споживачам і не застосовують­ся альтернативні джерела (опалення природним газом, електроопалення), опалення міста проектувалось під роботу АЕС – то закономірно, що АЕС є єдиним постачальником даних послуг з теплопостачання.

На підставі договорів про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, п. 17.6 надає право на встановлення квартирних засобів облі­ку води і теплової енергії, які сертифі­ковані в Україні, та взяття їх на абонент­ський облік.

Основу правового регулювання у сфері встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги містять закони України “Про житлово-комунальні послуги”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про теплопостачання”.

Відповідно до ст.7 Закону Ук­ра­їни “Про житлово-комунальні послуги”  повноваження з встановлення цін/  тарифів на компослуги: централі­зоване водопостачання, водовідведення та теплопостачання (транспортування і постачання тепла) належить органам місцевого самоврядування. Фор­му­вання тарифів на комунальні по­слуги­ ВП ХАЕС здійснює виключно на під­ставі вимог діючого законодавства.

Так 11.06.2007 року ВП ХАЕС отримано висновки Державної інспек­ції з контролю за цінами в Хмельницькій області щодо економічно обґрунтованих планових витрат на виробництво комунальних послуг.

ВП ХАЕС, листом від 27.06.2007 № 47-276/6260, надіслав виконавчому комітету Нетішинської міської ради пакет документів з отриманими висновками для погодження тарифу у від­повідності до діючого законодавства. Більше двох років виконавчий комітет НМР не приймав жодних рішень щодо врегулювання цього питання.

ВП ХАЕС неодноразово звертався до виконавчого комітету з проханням розпочати процедуру затвердження тарифів та вимушений вирішувати питання в судовому порядку. 03.08.2009 року відбулось засідання суду, рішенням якого виконавчий комітет Неті­шинської Ради зобов’язано погодити тарифи на комунальні послуги.

Рішенням виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 16.10.2009 № 375  погоджено для ВП ХАЕС тарифи на комунальні послуги.

Що стосується теплопостачання, у відповідності до статті 20 Закону України “Про теплопостачання” тариф на теплову енергію для споживачів визначається як сума тарифів на виробниц­тво, транспортування та постачання теплової енергії. Тариф на виробництво­ теплової енергії регулює Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ). Тариф на транспортування і постачання тепла погоджує орган місцевого самоврядування.

З 1січня 2010 року Постановою НКРЕ від 30.12.2009 №1573 “Про затвердження тарифу ДП НАЕК “Енерго­атом” на виробництво теплової енергії, виробленої на атомних електростан­-ці­ях” затверджено тариф на виробництво теплової енергії в розмірі 33,37 грн. за 1 Гкал. з ПДВ.

31.05.2010 року виконавчим комі­тетом Нетішинської міської ради при­йнято рішення №192 “Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 16 жовтня 2009 року №375”, яким встановив тариф на послуги з централізованого транспортування та постачання теплової енергії: для населення – 31,12 грн. з ПДВ; для бю­джетних установ – 34,27 грн. з ПДВ; іншим споживачам – 44,69 грн. з ПДВ.

Рішення набрало чинності з 1 липня­ 2010 року. Отже сумарний тариф на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії становить: для населення – 64,49 грн. з ПДВ; для бю­джетних установ – 67,64 грн. з ПДВ; іншим споживачам – 78,06 грн. з ПДВ.

Враховуючи зазначене, вважаємо що підвищення тарифів на теплову енергією є економічно обґрунтованими.

Для порівняння надаємо інформацію щодо рівня тарифів на теплопос­тачання у містах обласного підпорядкування Хмельницької області:

Сергій Сніщук, начальник КГ