З ОПТИМIЗМОМ i ПЕРСПЕКТИВОЮ

 

Для заступника генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олега Рахлінського зустрічі з журналістами - звичне явище. Він добре орієнтується в питаннях, які найбільше цікавлять громадськість регіону, і намагається у доступній формі донести потрібну інформацію. З уст Олега Васильовича завжди звучить багато позитивних характеристик  про роботу ХАЕС. Це не є  іміджевим ходом. Просто на електростанції завжди вистачає приємних новин. І одна з них – завершення програми підвищення безпеки другого енергоблока. Олег Рахлінський сказав, що програма існує майже десять років. Левову частку передбачуваних робіт було виконано ще під час його пуску. Повна реалізація цієї програми, яка складалася із 147 пунктів, відбулася завдяки залученню коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Аналогічні роботи проводились і на четвертому енергоблоці РАЕС. На все було витрачено майже 120 мільйонів доларів.

Звіт про завершення програми «Х-2 після пуску» було направлено в Державний комітет ядерного регулювання України. Аналогічні документи також одержало Європейське співтовариство.

Олегу Васильовичу під час зустрічі з представниками ЗМІ було приємно констатувати, що сьогодні другий енергоблок ХАЕС відповідає всім міжнародним вимогам, які стосуються безпеки експлуатації. Не менша увага приділяється і першому енергоблоку. Тут постійно тривають процеси реконструкції та модернізації. До них причетний колектив управління капітального будівництва, який бере участь в розробці проектної документації, введенні систем і обладнання в роботу.

Паралельно з турботами про підвищення рівня безпеки енергоблоків триває робота над розробкою проектної документації поза межами ХАЕС, зокрема щодо спорудження низки важливих об’єктів, таких,  як  житлових будинків у п’ятому мікрорайоні міста. Цьогоріч було введено в експлуатацію два під’їзди цегляного дев’ятиповерхового будинку. Сімдесят вісім сімей працівників електростанції одержать житло покращеного планування.

На зустрічі із журналістами також було порушено питання  перспективи добудови третього та четвертого енергоблоків. Олег Рахлінський нагадав, що у Ялті була підписана угода між урядами України та Росії про надання кредиту на завершення будівництва нових енергоблоків. Вже наді­йшло повідомлення про те, що кредитором буде виступати російський «Сбербанк», залишилось тільки одер­жати позитивну відповідь від ради кредиторів цієї установи. Мова йде про велику суму коштів – один мільярд доларів. Потім розпочнеться оформлення кредитної угоди. У цьому процесі уряд України виступає як гарант повернення кредиту.

Олег Васильович зазначив, що після надходження коштів наступного року розпочнеться реалізація першочергових планів, зокрема технічного проекту  третього та четвертого енергоблоків, який має виконати  ОКБ «Гідропрес». Також буде підписаний договір із російською фірмою «Атомстройэкспорт», яка виграла міжнародний тендер на постачання обладнання реакторної установки. Кредитні кошти будуть спрямовані і для харківського підприємства «Турбоатом», яке  виготовлятиме турбінні установки. На сьогодні є затверджені графіки введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків, які мають стати до ладу у 2016-2017 роках. Олег Рахлінський також акцентував увагу на проведенні громадських слухань, які мають відбутись за участю представників територіальних громад зони спостереження. Для проведення всіх організаційних процедур укладено договір із Державним науково-технічним центром систем аварійного реагування.

Представників регіональних мас-медіа зацікавила частка участі українського товаровиробника у постачанні обладнання для третього та четвертого енергоблоків. Заступник генерального директора повідомив, що на двох енергоблоках ХАЕС експлуатується багато механізмів, пристроїв, які виготовлені саме українськими виробниками, зокрема, на таких підприємствах, як «Радій», «Імпульс». Вони   кон­курентоспроможні і на міжнародному рівні. Для потреб нових енергоблоків буде використовуватись продукція Запорізького трансформаторного заводу, Харківського заводу ім. Шевченка, який cпеціалізується на виробництві вимикачів, Сумського підприємства «Насосенергомаш» тощо.

У ході спілкування журналістів зацікавила перспектива участі спеці­алістів, які мешкають у Нетішині та прилеглих до нього інших населених пунктах, в будівництві нових енергоблоків. Олег Васильович сказав, що така можливість є, бо для повноцінного будівництва потрібно буде майже п’ять тисяч працівників різних спеці­альностей.

Потім відбулась зустріч із заступником начальника навчально-тренувального центру з якості Віктором Вишневським. З його уст журналісти почули розповідь про концепцію запровадження на ХАЕС культури виробництва.

Заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк  доповідав про участь персоналу у виконанні основних завдань із виробництва електроенергії. Віктор Андрійович акцентував увагу на підготовці спеціалістів для потреб підрозділів електростанції у профільних вузах нашої держави, зокрема Київському, Севастопольському та Одеському університетах. За його словами, на ХАЕС зацікавлені у поповненні штату грамотними молодими спеціалістами. У їх лавах можуть бути не тільки жителі Нетішина, а й інших населених пунктів, які успішно складуть випускні іспити у своїх школах і виявлять бажання присвятити себе атомній енергетиці. Студентами вузів, які спеціалізуються на підготовці спеціалістів атомної енергетики, є уродженці Славутського, Ізяславського, Острозького, Здолбунівського районів зони спостереження. Віктор Андрійович дав зрозуміти, що сумлінні та працьовиті завжди зможуть себе реалізувати на такому важливому стратегічному підприємстві, як ХАЕС.

Про економічну та господарську діяльність ХАЕС йшлося у виступі заступника генерального директора ХАЕС з економіки і фінансів Альвіни Шестак. На конкретних прикладах вона розповіла як формуються комунальні тарифи на використання води та тепла для споживачів міста енергетиків. Альвіна Петрівна переконала гостей, що в Нетішині найякісніші в регіоні комунальні послуги і за ціною вони значно нижчі від районних та обласних центрів Хмельниччини та Рівненщини.

Відомості про профспілкове життя колективу нетішинських атомників надав голова профкому ХАЕС Михайло Гук. Він також розповів про участь членів організації у благодійних акціях, які проводяться для учнів інтернатів Славутського району, міст Ізяслава та Острога.

Після ознайомлення з різними напрямками діяльності енергетичного підприємства журналісти скористались можливістю відвідати виставку творчих робіт працівників ХАЕС, яка була організована з нагоди Дня енергетика у міському Палаці культури.

Олександр Шустерук

Фото автора