Напередодні Дня енергетика в міському Палаці культури відкрилась виставка творчих робіт працівників ХАЕС «Скарбниця творчості».

Коли оглядаєш витвори,  представлені на виставці, зринає думка про те, що справді не хлібом єдиним живе людина. Ось на стенді картини інженера енергоремонтного підприємства Ірини Буліч. З клаптиків звичайної шкіри вона створила  оригінальні композиції. Принаймні квіти виглядають немов справжні.

Царство Флори можна побачити і у живописних роботах художниць енергоремонтного підприємства Наталії Летнянчин, Галини Гончарук. Їх колега по творчості Олена Балагуріна, працівниця електроцеху, також тяжіє до зображення квітів. Всі роботи майстринь пензля випромінюють тепло, яким наповнюються серця кожного, хто хоч на хвилинку зупинить погляд на вдалому поєднанні кольо­рів та відтінків.

Багато терпіння і фантазії потрібно для створення композицій з бісеру. Виявляється, що з цього матеріалу можна виготовляти не тільки прикраси, а й мініатюрні фігурки казкових героїв. Все це диво можна побачити у витворах техніка-програміста служби інформаційних технологій Наталії Вельдіної, дезактиваторників цеху дезактивації і переробки радіоактивних відходів Світлани Прут та Надії Роїк.

Не часто ми задумуємось над складністю створення вишивок, які  складаються з великої кількості переплетень ниток. Кожен хрестик, завиточок має гармоніювати між собою, щоб перетворитись у візуальний образ. Технікою вишивки можна створювати портрети, пейзажі, натюрморти, неповторно прикрасити рушник, блузку чи сорочку. Оригінальні вироби на виставці представили начальник зміни служби інформаційних технологій Олена Котлінська, апаратник хімічного цеху Світлана Шишук, диспетчер транспортного цеху Наталія Донгаш. Мало кому відомо, що проведені за вишиванням ночі є і в заступника голови профкому Людмили Малько. За словами Людмили Михайлівни, на виставці вона представила дуже цінні сімейні реліквії. Сорочку вона вишивала для свого нареченого для шкільного випускного балу. Гаптованому візерунками рушнику, який  вишила бабуся Людмили, майже сотня років. Внучці згодом довелось власноручно його реставрувати. Із цим вишитим рушником вона виходила заміж, основним весільним атрибутом він став для доньки Юлії та сина Костянтина. Тепер прийде черга переймати родинну естафету і внукам.

Про те, що пластилін – також оригінальний матеріал для реалізації творчих задумів – можна переконатись, оглядаючи картини слюсаря енергоремонтного підприємства Олександра Гончарука. Вони створені за допомогою флюрисцентного пластиліну. Бачимо зображення тигра, героїв коміксів. А шанувальники творчості легендарної групи «Кіно» не пройдуть мимо портрета свого кумира – Віктора Цоя, зображення якого відтворив Олександр. Про майстерність «приборкувача» пластиліну нещодавно була розповідь на шпальтах  «Урядового кур’єра».

Як не посміхнутися, коли оглядаєш конструкції макетів будинків з картону, які представила художниця транспортного цеху Олена Канигіна. Так і хочеться у віконцях малої архітектури побачити казкових героїв. Майстриня по­дбала, щоб її витвори мали ілюмінацію. Яке ж свято може відбутись без світла, яке дарують енергетики?

Авторські роботи на виставці «Скарбниця творчості» представила її натхненниця  місцевий скульптор Світлана Лелях. Саме їй під час презентації заходу було адресовано багато теплих слів із уст заступника генерального директора ХАЕС з економі­ки і фінансів Альвіни Шестак, голови профкому ХАЕС Михайла Гука, начальника відділу соціального розвитку Сергія Ільющенкова, інших вдячних відвідувачів.

Прийнято вважати, що безпека роботи АЕС залежить від надійності обладнання. Але вона залежить і від людського фактору. Принаймні творчі люди підходять до роботи із вогником у душі. А коли вона наповнена добром і відчуттям прекрасного, то завжди можна сподіватись на хороший результат. На ХАЕС працює багато цікавих у своїх захопленнях людей. Світ неповторний своєю різноманітністю.

Олександр Шустерук

Фото автора