Зацікавленість у співпраці обопільна

Попри дивовижну активність депутатів місцевих рад нашої і сусідньої – Рівненської – областей, котрі за останні два роки неодноразово побували на ХАЕС аби на власні очі переконатися в тому, що діючі блоки експлуатуються надійно й не створюють загрози населенню і довкіллю, найближчі сусіди-хмельничани вчинили це зовсім недавно. Гостями атомників незадовго до їх професійного свята став депутатський корпус Полянської сільської ради, яка об’єднує Полянь, Комарівку, Колом’є і Хоровицю, активісти місцевої територіальної громади та учні Полянського НВК зош І-ІІІ ступенів.

Від усіх чотирьох сіл до атомної станції рукою подати, чимало їх мешканців, зокрема і два депутати сільради, працюють на цьому об’єкті. Але питань у селян, на які вони прагнуть отримати компетентну відповідь, нітрохи не менше, ніж у жителів населених пунк­тів, розташованих за десятки чи й сотні кілометрів від ХАЕС. А оскільки Полянська сільська рада є частиною зони спостереження, громаду цікавить, що ж, з огляду на зміни в законодавстві, вона може отримати від будівництва і введення в експлуатацію нових потужностей.

Мало знати встановлені відсотки компенсації, потрібно чітко розуміти механізм реалізації прописаних у законі норм, аби сповна скористатися ними. Розраховувати на те, що жадані кошти автоматично надходитимуть у кожний окремо взятий населений пункт, не випадає. Громада мусить визначитися з пріоритетними напрямками, мати на руках проект та попередні розрахунки витрат, і наполегливо обстоювати свою позицію у владних кабінетах районного і обласного рівнів. Аби чиновники, від яких залежить чи потраплять у зведений перелік об’єктів, що фінансуватимуться в рамках програми соціального розвитку регіону, саме ваші пропозиції, таки відчули твердість намірів і прийняли позитивне рішення.

Саме в такому ключі відбувалася розмова полянських депутатів під час зустрічі з виконуючим обов’язки генерального директора, головним інженером ВП ХАЕС В.П.Макєєвим. Свої роз’яснення й консультації, окрім Віктора Петровича, надали також заступники генерального директора станції О.В.Рахлінський і В.А.Демидюк, заступник головного інженера О.Р.Куртяк, начальник планово-економічного управління М.І.Іванов. Вони також відповіли на запитання гостей і висловилися за співпрацю й порозумі­ння у вирішенні питань, які хвилюють громаду. Сподіваючись на зустрічні кроки мешканців сусідніх сіл та місцевих органів самоврядування. Насамперед на їх зважену й вивірену позицію під час громадських слухань та прийняття рішень про дачу згоди на будівництво нових енергоблоків.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва