2011-й пройде під знаком  Хмельницької АЕС

оди Дня енергетика директор центру взаємодії з органами державної влади та ОРЕ – радник президента ДП НАЕК «Енергоатом» К.В. Запайщиков. Оптимізм промовця базувався на останніх рішеннях владних інституцій України. Зокрема, за кілька днів перед нашими святковими зборами комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу підтримав міжурядову угоду України й Росії про будівництво третього і четвертого енергоблоків, а тижнем раніше у Міністерстві енергетики й вугільної промисловості без зауважень підтримано Концепцію Закону про їх будівництво. З свого боку Кабінет Міністрів підтримав урядові гарантії щодо отримання кредитів на реалізацію цього проекту. Уряд також затвердив, а Верховна Рада ратифікувала Протокол про приєднання України до договору про створення енергетичної співдружності. Такий крок сприятиме розширенню доступу українських експортерів до енергетичних ринків країн Європи, і на цьому шляху у ХАЕС, за словами К.В.Запайщикова, хороші перспективи. Наостанок виступаючий зачитав вітальну адресу колективу станції з нагоди професійного свята від президента ДП НАЕК «Енергоатом» Ю.О.Недашковського.

Вітальну естафету продовжив генеральний директор Хмельницької АЕС М.С.Панащенко. Він зазначив, що трудовий колектив успішно справляється з планами і завданнями, поставленими перед нами державою. До кінця поточного року виробіток електроенергії очікується на рівні понад 13 мільярдів кіловат-годин, і цей показник буде вищим  від минулорічного. На ХАЕС також виконано великий обсяг робіт, пов’язаних з модернізацією і реконструкцією енергоблоків, завершено не менш об’ємну програму підвищення безпеки. Відрадно, що наш другий енергоблок досяг найбільш високих показників в сфері безпеки серед усіх діючих енергоблоків України.

Людьми найгуманнішої професії, котрі дарують світло і тепло мільйонам українських осель, назвав енергетиків голова профкому М.В.Гук. І які б процеси не відбувалися в державі, які б майдани не вирували, колектив ХАЕС забезпечує стабільну і надійну експлуатацію ввіреного обладнання, бере участь у громадській і спор­тивній роботі, займається благодійністю. Усі троє виступаючих побажали, аби нелегка праця була належно поцінована і за корисні справи воздалося сторицею.

Успішної безаварійної роботи підприємству у випуску продукції, конче необхідної народному господарству  України, побажав головний інженер «Хмельницькобленерго» А.Г.Степанюк. Настоятель кафедрального собору ікони Божої Матері «Неопалима купина» отець Віктор Тишкун сказав, що у храмі звершуватимуться молитви за здійснення довгоочікуваної мрії нетішинців про будівництво нових енергоблоків. Цієї миті ждуть не діждуться всі будівельники-підрядники, і готові хоч зараз приступати до роботи, про що доповів голова правління ВАТ УБ «ХАЕС» Д.П.Оцабрика. А президент Хмельницької орга­ні­зації фонду сталого розвитку князів Сангушко І.В.Панасенко висловив вдячність атомникам за благородство душі і вболівання за розвиток рідного краю. Він вручив відзнаки - диплом першого ступеня – генеральному директору Миколі Панащенку. Такого ж диплома удостоєний трудовий колектив Хмельницької АЕС та ряд її працівників. Зокрема, Валентин Костенко, Сергій Ільющенков, Олександр Левицький, Олександр Голод, Наталія Шабаркіна, Віктор Демидюк, Юлія Тараторкіна, Олексій Курка, Наталія Горпишин. З нагоди свята І. В. Панасенко презентував атомникам бюст князя Сангушка. Серед пода­рунків і прекрасний портрет Тараса Шевченка від «Хмельницькобленерго», і стильний годинник від будівельників, вручений ними з надією на те, що нарешті розпочнеться відлік часу будівництва енергоблоків №№3 і 4.

На урочистостях атомникам вручено нагороди Мінпаливенерго і ДП НАЕК «Енергоатом», а також Знак «Заслужений працівник Хмельницької АЕС».  За активну участь  у процесі забезпечення виконання планових завдань і підвищення ефективності  функціонування  підприємства, здійснення творчого підходу  при вирішенні проблем  виробництва електроенергії, впровадження нових технологій, форм і методів роботи, довготривалу  та бездоганну працю у ВП ХАЕС та з нагоди Дня енергетика, як зазначено у відповідному наказі, володарем такого нагрудного знака під №1 став перший директор станції Олексій Іванович Троценко. Нагороджено також заступника генерального директора з економіки і фінансів Альвіну Петрівну Шестак, заступника головного інженера по загальностанційних об’єктах Геннадія Олексійовича Панасенка, провідного інженера з експлуатації устаткування АЕС РЦ Сергія Володимировича Колосова, інженера з експлуатації устаткування АЕС 2 категорії  РЦ Катерину Петрівну Смолій, електромонтера з обслуговування  електроустаткування  електростанцій 7 групи ЕЦ Ярослава Івановича Гаджосу. Почесні грамоти і Подяки працівникам станції з нагоди професі­йного свята вручено в підрозділах.

Під завісу урочистих зборів відзначено переможців цьогорічної, вже десятої, Спартакіади ХАЕС. Перше місце у ній вибороли спортсмени з енергоремонтного підприємства, другими були турбіністи, а третю сходинку посіли представники електроцеху.

Хорошим дарунком до свята був концерт за участю професійних колективів. Нікого не залишив байдужим виступ Національного заслуженого академічного ансамблю танцю ім. П. Вір­ського. Неті- ши­н­ська сцена, яка вперше приймала таких митців, видалася їм явно замалою. Але на мистецтві танцю це не позначилося. Глядачі мали можливість насолодитися різними стилями, притаманними тому чи іншому куточку України. Така географічна приналежність вгадувалася і в костюмах артистів, за якими впізнавалися Буковина і Поді­лля, Слобожанщина і Полісся. Та­н­цюристи, здавалося, не торкалися ногами підлоги, але майстерно виписували складні візерунки, дарували миловидні хореографічні композиції. Галантним і комунікабельним був народний артист України Павло Дворський, м’який вокал якого заворожує. Він співав у Нетішині не тільки українською, зі сцени зазвучала у його виконанні одна пісня італійською. До того ж співак був сам собі за конферансьє, заповнюючи паузи між номерами цікавими гуцульськими історіями та приповідками. Отож, під час його виступу ведучі концерту заслужена артистка України Оксана Антонюк та «обличчя» першого Національного телеканалу Тимур Мірошниченко  залишалися за кулісами.

Із гуртом «Синяя птица» зал залюбки співав разом, підхоплюючи кожну наступну пісню вже з перших акордів. Що поробиш, дискотека вісімдесятих, як прийнято називати репертуар цього колективу та їх творчих ровесників, і досі затребувана аудиторією. Приваблюють і музика, і тексти. В яких почуття світлі і теплі, а не оголені й принижені.

Кілька номерів запропонував глядачам дует «Нексі», який став фіналістом національного відбору співаків від України на «Євробачення».

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва