на шляху стабільного розвитку

Відбулась підсумкова річна прес – конференція голови облдерж­адміністрації Василя Ядухи, на якій були підведені результати соці­ально – економічного розвитку області та окреслені плани діяльності на 2011 рік. На прес – конференції Василь Степанович зазначив, що переконаний в тому, що всі процеси, які проходять в державі загалом та в області зокрема, направлені на те, щоб нарешті наша країна стала на стабільний шлях розвитку. А населення нарешті відчуло реальні та конкретні зміни від діяльності влади.

Голова облдержадміністрації дав вичерпні відповіді на запитання представників обласних та регіональних засобів масової інформації. В загальному питання стосувались продовження фінансування будівництва Волочиської районної полі­клініки в наступному році; перспективу розвитку міста Нетішина та безпосередньо ХАЕС; шляхи реформування райдерж­адміністрацій та райо­нних рад; фінансування в наступ­ному році водогонів Браліївка та Чернелівка, а також наскільки вчасно та ефективно вирішуються скарги від мешканців з районів на місцях, тобто наскільки ефективною є місцева влада.

Щодо Нетішина, то очільник області зазначив наступне:

Статус міста  зростав від села до міста обласного значення завдяки збільшенню  ваги Хмельницької АЕС в економіці краю. Левова частина податків у міський (і обласний також) бюджети надходить від цього містоутворюючого підприємства. Місто отримує повноцінний набір комунальних послуг (тепло, гарячу та холодну воду) за найнижчими на Хмельниччині цінами. Стосунки з міською владою складаються на основі соціального партнерства. В минулому скликанні міськради працювало  14 депутатів – працівників ХАЕС, шестеро - в нинішньому складі міськради. Працівники ХАЕС входили і входять до виконавчого комітету Нетішинського міськвиконкому. На балансі ХАЕС знаходяться всі спортивні споруди міста, відвідування яких безкоштовні для жителів міста і навіть регіону. ХАЕС виступає спонсором переважної більшості конкурсів, які проводять в тому числі і міські заклади культури та освіти.

Під час спорудження 3 та 4 енер­гоблоків за рахунок коштів ХАЕС заплановано в місті побудувати наступні об’єкти:

п’ять житлових будинків, в тому числі один  малосімейного типу, здійснити розширення малоповерхової забудови, вирі­шити  питання електропостачання м.Нетішина, дис­- петчери­зації другої черги інженерного обладнання (ОДС),  побудувати каналізаційний  колектор від КНС-1 до очисних споруд, ввести в дію  другу нитку з’єд­нувальної тепломагістралі, здійснити бу­дівництво спорт­залу з швидкомонтуючих конструк­цій, фізкультурно-оздоровчого  комплексу, комплексу з переробки твердих побутових відходів, за дольовою участю ХАЕС реконструювати  водопостачання старої частини міста, облаштувати дорогу №1, дороги старої частини міста, облаштувати міське кладовище, розширити  очисні споруди. Всього 21 об’єкт загальною кошторисною вартістю 440 557 тисяч гривень.

 

Василь Степанович охарактеризував соціально – економічну ситуацію в області за 2010 рік   і зокрема відзначив

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Хмельниччина володіє потужним промисловим сектором, в якому налічується понад 1400 підприємств (у тому числі 1,1 тис. – малих підприємств).

За підсумками січня – листопада 2010р. приріст виробництва у промисловості становив 4,4%.

Зростання випуску продукції спостерігалось у: легкій промисловості (на 51,8%),хімічній та нафтохімічній промисловості (на 10,1%), металургійному виробництві (на 6,7%), машинобудуванні(10,1%),виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води (на 2,4%).

За січень-жовтень 2010р. підприємствами реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 8825,0 млн.грн.

У структурі реалізації найбільша частка припадала на виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (31,4%), виробництво та розподілення електроенергії, газу та води (30,5%).

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 НАСЕЛЕННЯ

В області проводилась робота з надання державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Протягом 11 місяців 2010 року одержували державну допомогу 94842 тис. осіб щомісячно. Видатки на виплату державної допомоги за 11 місяців поточного року з державного бюджету склали 664287,2 тис. гривень.

За січень-листопад 2010 року нараховано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 23207,6 тис. грн.  Станом на 01.12.2010 р. користується субсидією на оплату житлово-комунальних послуг  37983 сім’ї. Призначено субсидій готівкою для придбання скрапленого газу та твердого палива 13132 сім’ям на суму 6220,5 тис. грн.

МЕДИЦИНА

За кошти Державного бюджету в область надійшло медичного обладнання та апаратури на суму 32 млн. 76,9 тисяч гривень.

За кошти обласного бюджету у поточному році проведено закупівлю медичного обладнання і апаратури на загальну суму 17 млн. 240,9 тисяч гривень.

Впродовж року відкрито відді­лення анестезіології та інтенсивної терапії у 2-х центральних районних лікарнях. Завершено будівництво і відкрито жіночу консультацію у Старокостянтинівській ЦРЛ (2,5 млн. гривень).

Відкрито амбулаторію сімейної медицини у с.Кам’янка Кам’янець-Подільського району (використано 2321,9 тис. гривень, з них 560 тисяч виділено цього року).

Будуть виділені на 2011 рік кошти у сумі 16,9 млн. гривень на забезпечення розхідних та витратних матері­алів для проведення гемодіалізу та забезпечення медикаментами хворих області на гемофілію (1 млн. гривень).

ОСВІТА

В області діє 814 дошкільних навчальних закладів та 1009 загальноосвітніх навчальних закладів.

Шляхом утворення 48 освітніх округів створено умови для дітей сільської місцевості для якісної осві­ти та впровадження допрофільної та профільної підготовки.

На виконання програми «Шкі­льний автобус» за кошти обласного бюджету в 2010 році було придбано 21 шкільний автобус на загальну суму понад 7 млн. гривень. За кошти місцевих бюджетів придбано – 9.

Комп’ютерною технікою забезпечено 97% навчальних закладів. До мережі Інтернет підключено 62% навчальних закладів.

Забезпечено оздоровленням та відпочинком 89025 дітей, з них 7897 – оздоровленням, 81128 – відпочинком.

АГРОПРОМИСЛОВИЙ

КОМПЛЕКС

Темп росту валової продукції сільського господарства за січень-листопад становив 97,8 %, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 106,1%, по населенню - 92,8%.

Середня урожайність зернових культур склала 36,8 ц/га, що є третім показником у державі.

Цукрові буряки вирощувалися у цьому році на площі 50 тис. га (+ 20 тис.га). Валове виробництво цукросировини склало близько 1,7 млн. тонн у заліковій вазі. Середня урожайність становить (у фізичній вазі) 380 ц/га і є другим показником по Україні.

Виробництво цукру склало 164 тис. тонн, що на 44 тис. тонн більше минулого року.

В порівнянні до 1 січня поточного року по всіх категоріях господарств чисельність поголів’я ВРХ збільшено на 29 тис. голів, свиней - на 34 тис. голів, овець і кіз - на 2,6 тис. голів, птиці - на 1,5 млн. штук. По чисельності поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів, область займає 3 місце в Україні.

В сільськогосподарських під­при­ємствах  обсяг виробництва м’яса зріс на 19 %, виробництва молока - на 2%. За 11 місяців цього року вироблено 24 тис. тонн м’яса (4 місце по Україні), 96 тис. тонн молока.

В цьому році вступили в дію три птахофабрики: дві з виробництва м’яса птиці, одна з виробництва харчових яєць. Завершується робота з будівництва птахофабрики на утримання 3 млн. голів курей-несучок продуктивністю 500 млн.штук яєць в рік.

До кінця року планується завершити будівництво репродуктивної ферми на 3 тис. гол. свиноматок.

БУДІВНИЦТВО

У січні-вересні 2010 року введено в експлуатацію 225,1 тис.м2 загальної площі житла, що на 47,8% більше ніж за відповідний період минулого року. До кінця поточного року планується введення в експлуатацію 48,8 тис.м2 загальної площі житла в багатоповерхових будинках та понад 38,0 тис.м2 житлової площі індивідуальних житлових будинків.

Загальна кількість населених пунктів по Хмельницькій області становить 1451, у тому числі: міст – 13, смт – 24, сіл – 1409 і 5 селищ. Станом на 21 грудня 2010 року газифіковано населених пунктів – 954.

У поточному році прокладено 330,5 км місцевих трубопроводів для транспортування газу та 87 населених пунктів області газифіковано.Рівень газифікації області складає 65,7 відсотка.

Завершуючи прес–конференцію, Василь Степанович подякував усім присутнім представникам засобів масової інформації, привітав їх із наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим та побажав нових творчих звершень та здобутків.